Zápasy
ne 16.11.2014 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Venkovní trápení nezlomeno. Také v Boleslavi vyšel Mountfield naprázdno

Zápasové menu

Jaká je to škoda... Doma sbírá Hradec body jako na běžícím páse, jenže je nedokáže potvrdit venku. V Mladé Boleslavi dlouho prohrával a nemohl najít recept na domácí brankáře. Snížení z hole Romana Kukumberga, který se trefil poprvé v hradeckém dresu, přišlo příliš pozdě. V samém závěru navíc Mountfield inkasoval dvakrát do opuštěné klece a připsal si čtvrtou venkovní porážku v řadě.

Návrat z vynucené pauzy, způsobené zdravotními obtížemi, hlásal pro zápas se Škodovkou trenéru Draisaitlovi Rudolf Červený, který zaujal místo na levém křídle ve druhé formaci místo zraněného Dávida Skokana. Změn dostálo také složení všech obranných dvojic.

21 zákroků Pavla Kantora za první třetinu

Mladá Boleslav, věrna svému zvyku, na nic nečekala a soupeře aktivní hrou od začátku tlačila do jeho obranného pásma. Paradoxně k největší šanci se ale domácí dostali při vlastním oslabení. Nejproduktivnější hráč Středočechů David Výborný dokázal využít chyby v rozehrávce Hradce a ujel do samostatného úniku, ale Pavel Kantor jeho zakončení k tyči vytěsnil pravým betonem.

O pět minut později to byl znovu Výborný, kdo se zkusil prosadit z otočky kolem branky, avšak opětovně se jeho pokus nesetkal s úspěchem. Mountfield se pokoušel celou třetinu vyrovnat s tlakem Boleslavi, což se mu ke konci podařilo.

Málek měl problém se střelou Collina Valcourta od modré čáry, i s pokusem Tomáše Mertla z bezprostřední blízkosti, kterého si od mantinelu chytře vyhlédl Jaroslav Kudrna. Stav zápasu však zůstal bezbrankový až do sirény.

Boleslav se dostala do zaslouženého vedení

Domácí na začátku prostřední části potvrdili obrázek hry z první třetiny, po jejíž většinu byli lepším celkem. Mitja Robar vyslal přesný pas na Dominika Pacovského, který nikým neohrožován vyzrál v brejku na Pavla Kantora a jeho snahu o pokrytí dolní části branky, a střelou pod břevno jej překonal – 1:0.

Středočeši se i po zbytek druhé dvacetiminutovky tlačili před branku Hradce, střelu Musila zastavila až branková konstrukce. Naopak s nečekaně odraženým pukem před brankoviště a pokusem Hyky si Kantor poradil.

Jednu ze sporadických šancí Hradce si vydobyla před Málkem dvojice Valcourt a Tvrdík, jenže ze skrumáže hráčů se jim místo doražení puku podařilo docílit jen seknutí Málka do lapačky. Právě to možná stálo za jeho střídáním 26 sekund před koncem druhé části. Jeho místo zaujal David Rittich.

Pokus o vyrovnání zničily dva góly do prázdné brány

V poslední části sice Hradečtí dokázali opticky svoji hru vylepšit, přesto stále chybělo to nejdůležitější – vstřelená branka. Rittich odolal postupně pokusům Šimánka, Kudrny i Mertla, až nakonec Boleslavští znovu skórovali. Milan Mikulík sjel od mantinelu do mezikruží a ranou na lapačku přes obránce překonal východočeského gólmana – 2:0.

V 57. minutě vykřesal první letošní trefou jiskřičku naděje Roman Kukumberg, který z mezikruží poslal kotouč za záda Ritticha – 2:1. Hradec se posléze odhodlal k power-play, jenže hra bez brankáře mu štěstí nepřinesla. Na rozdíl dvou gólů nejprve navýšil Radan Lenc, který elegantně objel Tomáše Slováka, jenž dělal, co mohl, aby mu ve skórování zabránil. Nahozením prakticky přes celé hřiště pak zpečetil skóre zápasu na 4:1 Peter Trška.

Boleslav se tak mohla radovat z teprve druhého letošního domácího vítězství, naopak špatná bilance Hradce na hřištích soupeřů nabrala další pokračování.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 -2 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Ondřej Kovářů 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 -1 0
Roman Kukumberg 1 0 1 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Peter Mikuš 0 0 0 -1 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 2
Tomáš Slovák 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -3 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 4
Collin Valcourt 0 0 0 -1 12
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 58 43 2 41 95,35 0 0

Ohlasy k utkání

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav):
Už jsme pomalu cítili tlak na náš tým. Myslím si, že proti Hradci jsme podali opravdu heroický výkon. Nebyl ale o nic horší než proti Třinci. Jenom jsme dali góly a zároveň jsme inkasovali jen jednou. Za to patří týmu poděkování, protože z nás spadla tíha. Naštěstí jsme to zvládli.


Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Mladá Boleslav nás v tomto zápase přehrála. Tak jednoduché to někdy bývá. Soupeři jsme již od začátku moc nestíhali. V průběhu druhé třetiny jsme se sice trochu zlepšili, jenže při venkovních zápasech se nám tento obraz hry často opakuje. Jsme sotva schopni si vytvořit šanci a na jeden gól, co většinou venku střílíme, se vyhrávat na cizích stadionech nedá. U nás je to tedy pořád stejné a musíme najít nějakou cestu, jak to změnit.