Zápasy
út 30.12.2014 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Konečně! Hradec ukončil nepříjemnou sérii na konci roku výhrou v Plzni

Zápasové menu

Dlouhých devět zápasů si musel Hradec počkat, než si domů přiveze ze hřiště soupeře nějaké body. Dočkal se v pravý čas – na desátý pokus v posledním zápase roku 2014! Přitom brzy prohrával, ale dvěma brankami, přičemž především ta první Dietzova z poloviny hřiště stála za to, dokázal skóre otočit. A i když to byla nakonec dřina, tahle výhra má pořádně vysokou hodnotu.

Absentujícího Jaroslava Kudrnu v první řadě nahradil pro zápas na západě Čech Lukáš Vantuch. Ve čtvrté formaci nastoupil Petr Beránek, jenž zastoupil Collina Valcourta, jehož indisponovalo zranění. Změna se odehrála také v brankovišti, kde dostal důvěru trenérů Ondřej Kacetl.

Hradec srovnal šťastnou trefou Dietze

Do první velké šance posledního zápasu roku 2014 se ve čtvrté minutě a vlastním oslabení dostala dvojice Dej – Kukumberg, jenže Hradečtí letošního premiérového gólu v početní nevýhodě nedocílili, střela druhého jmenovaného skončila na tyči.

Naopak na druhé straně se prakticky z protiútoku prosadil Václav Pletka, který na Kacetla vyzrál až napodruhé – 1:0. Plzeň získala herní převahu, ta však vydržela jen do jedenácté minuty, kdy na vlastní půli hřiště napřáhl Stanislav Dietz a kotouč k překvapení všech zastavila až síť za Machovským.

Zbytek třetiny nabídl ještě oběma celkům po jedné přesilové hře, nicméně k jejich využití nedošlo. A když se v přečíslení dvou na jednoho neprosadil ani Rastislav Dej, jenž zvolil sólové zakončení, bylo jasné, že do kabin se půjde za vyrovnaného stavu.

Už čtvrtý gól z osmi padl proti Plzni v přesilovce

První desetiminutovka druhé třetiny přinesla vyrovnaný výkon z obou stran, přesto bylo vyložených šancí jen poskrovnu. Druhá půlka přinesla zlom, jenž započal těsně po skončené přesilové hře domácích Pletka, jehož pokus z těsné blízkosti vychytal Kacetl.

I úvodní branka druhé třetiny padla v přesilové hře, tentokrát se o ni ale postaral Mountfield. René Vydarený pálil od modré, Tomáš Knotek dorážel do Machovského, kterého ale z další dorážky překonal Tomáš Mertl – 1:2.

Tím však chvíle radosti pro Východočechy dočasně skončily. Mikuš se vzápětí pokusil atakovat Jeřábka, jenže si počínal tak nešťastně, že trefil plzeňského hráče kolenem, za což si vysloužil trest pět minut plus do konce zápasu. Jeho spoluhráči ale dokázali dlouhotrvající početní výhodu domácích, zasahující i do třetí třetiny, ubránit.

Hradec bral body z venku po 9 zápasech

Stejně jako předcházející třetina, i část poslední připomínala pomyslné nahánění kočky s myší, při kterém už nezbývalo moc prostoru na větší šance s gólovým potenciálem. Výjimkou bylo přečíslení domácích v podání dvojice Mertl a Vantuch, s jehož ranou si ale Machovský poradil.

Plzeň se snažila o vytvoření tlaku, jenže s úspěchem se nesetkala. Byl to naopak hradecký Mertl, kdo mohl po individuální akci zakončit a definitivně rozhodnout utkání. V závěru domácí riskli vše – Machovský šel výměnou za hráče v poli navíc z branky, jenže skóre změny nedostalo.

Hradec tak prolomil neúspěšnou šňůru devíti venkovních utkání v řadě, ve kterých prohrál. V posledním zápase roku 2014 si připsal první výhru z hřiště soupeře od 14. října, což znamenalo i přeskočení indiánů v celkové tabulce extraligy.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 1 0 1 1 0
Bohumil Jank 0 1 1 1 4
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 1 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 0 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 25
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 0
Dávid Skokan 0 1 1 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 23 1 22 95,65 0 0

Ohlasy k utkání

Michal Straka (HC Škoda Plzeň):
Dneska jsme to nezvládli. Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, se kterým jsme čtyřikrát za sebou prohráli. Začali jsme špatně první třetinu, měli jsme štěstí, byla tam tyčka, pak přečíslení tři na dva, dva na jednoho – měli větší šance. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, ale bohužel jsme neměli žádnou velkou šanci, všechno zblokovali. Nic jsme z přesilovek, ani z pětiminutové, neudělali. Třetí třetinu jsme hráli na tři pětky, chtěli jsme se tlačit, ale Hradec výborně bránil. K ničemu jsme se nedostali a Hradec zaslouženě vyhrál, byl lepším týmem než my.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Pro nás velmi důležitý večer, protože když jsme naposledy vyhráli venku, hrálo se ještě dřevěnými hokejkami. Hlavně pro hráče velmi důležitá výhra. V zápase byla Plzeň opticky více na puku, měla více ze hry. Jenom se mi zdálo, že jsme jim nedovolili stoprocentní šance, byli jsme schopni to jakž takž kontrolovat z defenzivní stránky. Nějaké jasnější šance jsme měli my – nějaká tyčka, břevno, dva na jednoho. Plzeň nám dala celkem zabrat. Za to, jak jsme si to tady vybojovali a vyjezdili, si kluci tři body zasloužili.