Zápasy
po 12.1.2015 | Lenka Jonešová, Jan Vavřina

Šest vstřelených branek venku nestačilo. Přestřelku zvládl lépe Třinec

Produktivita Mountfieldu v posledních zápasech? Pořádná sinusoida! Devět gólů Boleslavi, žádný Zlínu a šest lídru soutěže z Třince, navíc na jeho ledě. Jenže aby Hradec uspěl, nesměl by jich osm inkasovat. Problémem Východočechů byly v pondělní dohrávce především vstupy do třetin. V nich Oceláři stříleli „tuplované góly“, po jednom přidali hned další. Hradec vyrovnal na 2:2, pak také na 4:4, ale další srovnání, které by vedlo k bodům, nepřišlo. Mountfield tak prohrál se Slezany i třetí vzájemné utkání.

Po nedělním utkání se Zlínem se hráči Mountfieldu hned druhý den vydali na horký led lídra soutěže. V Třinci se totiž odehrála dohrávka 35. kola, které bylo přeloženo z původního termínu kvůli velké marodce hradeckých hokejistů. Oproti nedělní sestavě do utkání nezasáhl Dávid Skokan, jehož nahradil Tomáš Troliga.

Hradečtí dokázali stáhnout rychlý nástup Ocelářů

Úvodní minuty dohrávky s Třincem mnoho šancí nepřinesly. Avšak první větší šance hostů znamenala rovnou gól v hradecké síti. Hradečtí se provinili nedovoleným zákrokem, za který byli potrestáni. Plíhal s Hrňou doslova rozebrali hradeckou obranu a Jakub Klepiš už neměl problém zasunout kotouč za marně se ohlížejícího Kantora – 1:0. I hráči Mountfieldu dostali možnost přesilové hry. Ta se jim ale vůbec nepovedla.

Hradecká nedisciplinovanost byla potrestána i podruhé. Klepiš vyslal dělovku od modré, kterou Kantor stihl ještě vyrazit, k odraženému touši se ale dostal Jiří Polanský, na jehož dorážku už byl hradecký muž v masce krátký – 2:0. Dvougólová ztráta s Hradeckými příliš neotřásla. Po špatné rozehrávce domácích se ke kotouči dostal Roman Kukumberg, jehož svižná střela z mezikruží propadla za Hrubcova záda a na světelné tabuli rázem svítil jednobrankový rozdíl – 2:1.

Na druhé straně se do výhodné pozice dostal polský útočník Chmielewski, s jeho střelou si ale Kantor poradil. V závěru třetiny se Klesla provinil krosčekem a jeho mužstvo se tak muselo bránit ve čtyřech. I Mountfield početní výhodu využil a po skvělém Mertlově průniku srovnal skóre Jiří Šimánek – 2:2.

Stíhací jízda pokračovala, k vidění byly opět čtyři branky

I když se po prvních třinácti minutách hry mohlo zdát, že o vítězi utkání bude brzo rozhodnuto, opak byl pravdou. Proti nerozhodnému stavu však byli Oceláři, kteří rychle strhli vedení zpět na svou stranu. Po přihrávce z rohu se k puku dostal Martin Adamský, který prostřelil Kantora – 3:2.

A i podruhé v utkání dokázali domácí odskočit Mountfieldu na rozdíl dvou branek. Po šestnácti vteřinách překonal dezorientovaného Kantora Radim Matuš – 4:2. Gólové hody ale pokračovaly i nadále. Stačilo pouhých pár minut a radovali se i Hradečtí. Tomáš Mertl se hladově vrhl po nastřeleném kotouči a vleže zasunul černou pryž za Šimona Hrubce – 4:3.

Poté se ale musel hodně otáčet strážce hradecké svatyně. Orsava totiž nastřelil tyč hostující branky. O chvíli později se potvrdilo, že se oběma týmům přesilovky daří. Jank prudce vystřelil od modré čáry, k odraženému kotouči se dostal Roman Kukumberg, který se prosadil podruhé v zápase – 4:4. Do velké šance se před sirénou dostal Klepiš, jehož dobře mířená střela skončila ve výstroji Kantora.

Miska vah v gólové kanonádě se přiklonila na stranu Ocelářů

Vstup do třetí třetiny se povedl Ocelářům nejlépe, jak mohl. Neuběhla ani minuta a ve vlastním oslabení se prosadil Marek Růžička – 5:4. Jeden gól v oslabení ale domácím nestačil a přidali další. Rozhozenou hradeckou obranu přelstil Martin Adamský – 6:4. Hradecká lavička se snažila zareagovat na nepříznivý stav a sáhla k výměně gólmanů. Kantora v brance nahradil Kacetl.

Ani změna v brankovišti však hráčům Mountfieldu nepomohla a třinecká mašina se prosadila znovu. Tomáš Plíhal na sebe stáhl dva hradecké obránce a vytvořil skvělou střeleckou pozici pro Jakuba Klepiše – 7:4. I tentokrát se Hradeckým podařila rychlá odpověď. Po mravenčí práci Vantucha v brankovišti se prosadil Tomáš Knotek – 7:5.

Otevřený hokej pokračoval i nadále. Matušovu střelu těsně před Kacetlem tečoval David Cienciala a zvýšil už na 8:5. Třineckou arénou se rozléhal pokřik „deset, deset“, ale hostující hráči rozhodně nepůsobili odevzdaným dojmem. Jiskřičku naděje dokázal vykřesat Jaroslav Kudrna, jenž zakončoval do prázdné brány – 8:6. Dvougólovou ztrátu už ale Mountfield dohnat nedokázal a z gólové přestřelky vyšel se vztyčenou hlavou, ale bez bodu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 1 1 -3 2
Stanislav Dietz 0 0 0 1 2
Bohumil Jank 0 1 1 -2 0
Tomáš Knotek 1 0 1 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 2 2
Roman Kukumberg 2 0 2 -2 0
Tomáš Mertl 1 2 3 0 2
Karel Pilař 0 0 0 -3 2
Martin Pláněk 0 1 1 0 0
Tomáš Pospíšil 0 1 1 -3 0
Jiří Šimánek 1 1 2 0 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 1 1 0 0
René Vydarený 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 17 7 2 5 71,43 0 0
Pavel Kantor 41 20 6 14 70,00 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec):
Tohle je noční můra trenérů. Poměrně snadno jsme se dostali do dvougólového vedení, ty přesilovky jsme sehráli famózně. Soupeři jsme opět nabídli šanci se do utkání vrátit, první třetina skončila nerozhodně. Pak se hrálo nahoru dolů. Myslím si, že jsme byli o trochu šťastnější. Byl to divoký zápas, fanoušci si to museli užít. My na střídačkách už tolik ne. Důležité pro nás jsou tři body a je to pro nás velké ponaučení. Hráli jsme třetí zápas ve čtyřech dnech, bodově jsme je zvládli. Chvilku si odpočineme a budeme se těšit na pátek do Zlína.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Byl to divoký zápas, když to padá, tak to padá. Bohužel na obě strany. Myslím si, že na zápas jsme byli dobře připraveni. Recept na Třinec jsme měli, částečně jsme to sehrávali dobře. Akorát tam byla ta velká chyba v přesilovce. Vymýšleli jsme tam neskutečné nesmysly, domácím jsme výrazně pomohli ke konečnému výsledku. I z takového výsledku můžeme vytáhnout pozitivní věci, určitě ten zápas z naší strany nebyl tak hrozný, jak ve výsledku vypadá.

Fotogalerie