Zápasy
ne 11.1.2015 | Jan Vavřina

Po třech výhrách porážka. Mountfield HK nevstřelil Zlínu ani branku

Týden čekal Hradec na svůj další zápas, avšak na ten veleúspěšný předchozí nedokázal navázat. Východočeši byli zkraje zápasu velmi aktivní, ale od druhé třetiny je začaly přibržďovat branky Ševců. Ti se trefili jednou v prostřední části, dvakrát v té závěrečné. Hradec ve svém mužstvu tentokrát žádného střelce nenašel, a tak podlehl doposud trápícímu se Zlínu 0:3.

Po týdenní pauze vynucené rozsáhlou marodkou šel Mountfield znovu do boje, a to po více než měsíci také s kompletní elitní formací. Trenéři měli k dispozici čtyři útoky, k tomu sedm obránců.

Aktivita z první třetiny branku nepřinesla

První minuty 37. kola byly ve znamení oťukávání. První těžší střely přišly až v páté minutě, jenže s bombami Bohumil Janka i Jakuba Svobody si poradili oba brankáři za pomocí betonu. V první přesilovce zápasu se snažil o zakončení zblízka Jiří Šimánek, jenže na hraně brankoviště neměl dostatek času ani prostoru.

Před polovinou třetiny přišel první větší hradecký nápor, ale nic než povedené zákroky Kašíka z toho nebyly. Zlínský gólman si poradil jak s dělovkou Bohumila Janka, tak se zakončením navrátilce Jaroslava Kudrny zblízka.

Na druhé straně byl v dobré pozici Petr Leška, ale přihrávku od Jiřího Ondráčka nedokázal trefit ideálně. Ani tento náznak šance však nezměnil nic na tom, že byl Mountfield v první dvacetiminutovce aktivnějším týmem, a to jak v bruslení, tak ve střelbě. Na Libora Kašíka poslali Hradečtí šestnáct střeleckých pokusů, žádný se však neujal.

Hradeckou mezírku v obraně potrestal Kubiš

Na začátku prostředního dějství hráli Hradečtí ve čtyřech, paradoxně ale mohli otevřít skóre. Domácí na konci oslabení ujeli do přečíslení dvou na jednoho, Kukumberg střílel ale z moc velkého úhlu, a tak měl Kašík ulehčenou práci.

Ve 27. minutě přišla v jinak opatrném utkání první vážnější chyba a hned byla potrestána. Obrana za sebou nechala Pavla Kubiše, jenž si s přesným pasem poradil mazácky – rychlou střelou na lapačku poslal PSG do vedení – 0:1. Bleskurychle mohl zareagovat Lukáš Vantuch, ale svou tvrdou ránu poslal nad.

V polovině zápasu byla Mountfieldu nabídnuta dvojnásobná přesilová hra, ale nedopadla dobře. Po každém střeleckém pokusu Hradce se Zlínští dokázali osvobodit. Druhá půlka prostřední části byla z obou stran na extraligové parametry poněkud mdlá, ani jeden z týmů příliš mnoho hokejové krásy divákům nenabídl.

Berani dotáhli duel do úspěšného konce

Hradec mohl srovnat na začátku třetí třetiny, elitní formace se dlouho motala kolem zlínské brány, ale Kašík spolu se svými parťáky klec uhájil, Hradci chyběl důraz. Navíc následoval jeho útočný faul, který sice využit nebyl, ale Moravany to určitě nemrzelo.

Krátce po naskočení domácího hráče zpět do hry to totiž bylo 0:2. Na přihrávku z hole Pavla Kubiše si počkal před brankovištěm Filip Čech, který jen usměrnil kotouč mezi Kantorovy betony. Následoval další faul a taky branka. V přesilové hře se na modré krásně opřel do puku Martin Matějíček a jeho bomba byla tak prudká, že ji síť v bráně vypružila zpět do hřiště – 0:3.

S Východočechy to vypadalo nedobře a vzpamatovat se nedokázali ani v závěrečné desetiminutovce, i když šance na to měli pořádné – Vantuch ale puk za Kašíka neprocpal, Dej zase netrefil dobrou přihrávku přesně. Poslední dvě minuty to chtěl Hradec zkusit s šesti bruslaři v poli, ale zastavil ho znovu faul. Mountfield tak po třech výhrách na body tentokrát nedosáhl.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 2
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 2
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 4
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Karel Pilař 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 2
Dávid Skokan 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 -1 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 2
René Vydarený 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 28 3 25 89,29 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Věděli jsme, s čím Zlín přijede, a měli jsme něco připravené. Vzápětí jsme ale byli schopni udělat všechno špatně. Když na to jdeš profesorsky, a hlavně proti Zlínu, tak nemůžeš ani náhodou vyhrát. A nemůžeš dát ani gól. Přesně tak to vypadalo, víceméně si s námi dělali, co chtěli.


Juraj Jurík (PSG Zlín):
Myslím, že to bylo celkově vyrovnané utkání. Rozhodla ho naše větší produktivita v koncovce. V první třetině měli domácí velice dobrý pohyb a byli důraznější v osobních soubojích, ale do nějakých větších šancí jsme je nepustili. Od druhé třetiny jsme se zlepšili v soubojích i v bruslení, hra se srovnala a bylo důležité, že jsme dali úvodní gól. Ve zbytku utkání jsme vsadili na aktivní obranu, nehráli jsme zataženě a snažili se napadat. Tím jsme to Hradci znepříjemnili a potom se na nás usmálo i štěstí, že jsme venku konečně dali nějaké góly. Myslím, že jsme zvítězili po zásluze.

Fotogalerie