Zápasy
pá 27.2.2015 | Lukáš Štěrovský

Bitvu s Olomoucí plnou zvratů nakonec Hradec přetavil ve výhru 6:4

Tak tohle mělo k typickému „Mountfield výsledku“ daleko. Hradec se při svém posledním domácím utkání v rámci základní části sezóny 2014/15 gólově „urval ze řetězu“ a do olomoucké klece poslal hned šest výstavních kousků. Jenže sám inkasoval pouze o dvě branky méně, a tak byli diváci ve FORTUNA aréně svědky pořádného dramatu, které nakonec ale přece jen vyústilo ve šťastný konec pro domácí.

Do zápasu s Olomoucí zvolil trenér Draisaitl odlišnou strategii a oproti klání ve Zlíně nasadil nejsilnější možnou sestavu. Do hry se tak vrátil Tomáš Mertl, Jaroslav Kudrna, Dávid Skokan či Jiří Vašíček. V brankovišti se představil po dvouzápasové pauze Ondřej Kacetl.

Taktická bitva přinesla po gólu na každé straně

Vyrovnaný hokej nabídly celky Mountfieldu HK a Olomouce v úvodní třetině pátečního zápasu. Do první větší šance se po skoro pěti minutách mohl dostat Kukumberg, soupeřovými obránci mu ale bylo znemožněno zakončit.

Zdálo se, že od tohoto momentu domácí postupně začnou přebírat taktovku, jenže Olomouc dokázala s domácími držet krok. Výjimkou bylo oslabení ve čtrnácté minutě, v němž Hanáci nedokázali pokrýt Zdeňka Čápa, který od modré čáry napálil kotouč, jenž se zastavil až v síti za zády Vošvrdy – 1:0.

Jenže vstřelená branka jako by domácí ukolébala a výsledkem bylo ubrání na tempu. Už to vypadalo, že i tak Hradci vedení vydrží, jenže padesát vteřin před koncem třetiny zaskočil Mountfield taktéž z přesilovky Radek Dlouhý, který dokázal v poloviční otočce zpracovat přihrávku mezi kruhy a takřka okamžitě vystřelit nad Kacetlovo rameno – 1:1.

Přestřelka s lepším koncem pro Mountfield

První osmiminutovka části číslo dva nabídla víceméně pokračování obrázku z první periody. Poté se ale pod Bílou věží spustil hotový brankostroj, v jehož rámci padlo ve zbytku třetiny hned pět branek. Tu první si připsali v čase 28:32 hosté, když Tomáš Houdek tvrdou ranou propasíroval puk přes Kacetla – 1:2.

Hradec si však nenechal nic líbit a zásluhou Tomáše Pospíšila, kterého našel přesnou přihrávkou zpoza branky Tomáš Knotek, o sedm minut později srovnal. O necelou minutu později dokonce Bohumil Jank střelou od modré domácím přiřkl vedení 3:2.

Aby to bylo ještě zajímavější, Radim Kucharczyk prakticky vzápětí opět srovnal. Jeho první pokus dokázal Ondřej Kacetl ještě vyrazit, ale na dorážku byl už krátký. Přesto nakonec Hradečtí odešli do kabin s vedením. Opět zafungovala kombinace Tomáše Pospíšila a Tomáše Knotka, když druhý jmenovaný z „voleje“ tvrdou ranou nasměroval puk za záda Vošvrdy – 4:3.

Rychlé srovnání Olomouci nebylo nic platné

Gólová přestřelka pokračovala i bezprostředně po startu poslední periody. Olomouc se již po dvou minutách a čtrnácti vteřinách dočkala další vyrovnávací branky. A znovu z přesilovky! Jakub Matai zcela zaskočil Ondřeje Kacetla přesnou ranou do růžku. Jenže to bylo ze strany Hanáků vše.

Přestože oba týmy se po srovnání snažily o zodpovědnější práci v obraně, při početní nevýhodě se něco takového dělá o dost hůř. Přesně v takové situaci se svým druhým gólem v zápase prosadil Bohumil Jank – a zase to bylo prudkou střelou skoro od modré čáry!

Poslední pomyslný hřebíček do rakve celku z Moravy pak zasadil čtyři a půl minuty před koncem Rudolf Červený, který si v přečíslení dvou na jednoho věděl rady s krásnou přihrávkou, jíž inkasoval od Romana Kukumberga. Hradec tak z posledního domácího utkání v základní části na domácím ledě vybojoval tři body. V neděli zamíří na Kometu, kde se nepřímo rozhodne o jeho soupeři pro play-off.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 1 0 1 0 2
Rudolf Červený 1 1 2 1 0
Rastislav Dej 0 2 2 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 2 0
Bohumil Jank 2 0 2 0 2
Tomáš Knotek 1 2 3 2 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 2
Roman Kukumberg 0 2 2 1 2
Tomáš Mertl 0 1 1 -1 0
René Piegl 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 1 1 1 0
Tomáš Pospíšil 1 1 2 2 0
Dávid Skokan 0 1 1 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 2
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 2
Jiří Vašíček 0 0 0 2 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 27 4 23 85,19 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Jsme postaveni na trochu jiný hokej, na naší straně byly taky vidět nějaké hlouposti. Olomouc hrála naplno, tvrdě a měli jsme s tím co dělat. Takže jsme rádi za pěkné góly a vítězství. Ale víme, že musíme hrát trochu jinak, jestli chceme proti Kometě nebo Spartě pomýšlet na úspěch.



Petr Fiala (HC Olomouc):
Na jednu stranu jsme neodehráli úplně špatný zápas, hlavně dopředu, dokázali jsme využít přesilovky. Na druhou stranu jsme si ho prohráli svojí hloupostí a nedisciplinovaností. Když už máme faulovat, musí to být v momentě, kdy situace hoří. Ale my jsme měli několik hloupých faulů na útočné půlce. Bohužel z toho padl i vítězný gól na 5:4. Z tohoto pohledu jsme na sebe naštvaní a doufám, že si to hráči uvědomí pro další zápasy.

Fotogalerie