Zápasy
ne 2.10.2005 | Daniel Višňák

Hradečtí z Ústí body nevezou, ve středu je čeká veledůležitý zápas s Berounem

Zápasové menu

Bez zraněných útočníků Martina Koudelky a Lukáše Valka přijeli hradečtí Energetici bojovat v sobotu do Ústí nad Labem, zisk tří bodů z ledu jednoho z největších favoritů soutěže by čekal asi málokdo, navíc když domácí museli hradecké bezpodmínečně porazit. Za svou výhrou šli severočeši od prvních minut a po první třetině už vedli 3:0. V té druhé Hradec sice snížil Pavlem Suchým, ale hned na začátku závěrečné třetiny uklidnil Lvy David Pazourek. Aktivní Martin Kašík ještě snížil na 4:2, ale poslední slovo měli domácí, kteří v 51. minutě upravili na konečných 5:2.

Ústečtí hráči měli před utkání s Hradcem Králové díky nepříliš povedeným výsledkům na začátku letošní sezóny pomyslný nůž na krku, museli tedy bezpodmínečně vyhrát, což bylo vidět hned od prvních minut zápasu. Zcela přeházené formace Slovanu valily na brankáre Koutského jeden útok za druhýéám. Hradecký brankář odolával až do 8. minuty, to ho prostřelil poprvé Jan Klobouček. I když hosté ustáli s vypětím všech sil první jejich oslabení, v tom druhém už tak úspěšní nebyli, těsně před gólmanem Koutským tečoval ve vzduchu Mazancovu střelu domácí kapitán Milan Antoš a bylo to 2:0. V patnácté minutě nejprve fantasticky Koutský vychytal Pazourka, puk se ale obratem dostal na modrou odkud střílel Drábek a Koutský neměl přes tři clonící hráče sebemenší šanci puk vidět, natož zasáhnout proti bezprostřední teči Tomáše Klimta a tak i přes řadu výborných zásahů přenechal pardubický mladík po třetím gólu místo Tomáši Duškovi, ten už do konce první třetiny neinkasoval.

V té druhé se hra o poznání více vyrovnala, i když Tomáš Dušek si na nedostatek práce rozhodně ztěžovat nemohl, několikrát o sobě ale musel dát vědět i na druhé straně Lukáš Sáblík. Dušek nejprve podržel svůj tým během přesilové hry na začátku druhé dvacetiminutovky po jejím ubránění zužitkoval přesnou přihrávku Martina Kašíka v první gól Energetiků Pavel Suchý, který si našlápl do sóla a Sáblíka překonal střelou mezi betony. Ústí dále ohrožovalo východočeskou branku, ale ani hosté nebyli už tak neškodní z protiútoků jako v úvodní části, Sáblík si ale s pokusy hostí poradil, dvakrát i s přispěním potřebné dávky štěstí a tak si zkušení ústečtí Lvi drželi náskok i po čtyřiceti minutách.

Časomíra neukrojila ze třetí třetiny ani dvě minuty a diváci, kteří přišli o něco později zmeškali dva góly. Už po 48 vteřinách poslal domácí do tříbrankového vedení David Pazourek, který nechytatelným bekhendem překonal Duška poprvé v zápase. Hned z dalšího protiútoku ale Energetici snížili, Jiří Hendrich vybídl k úniku Petra Domina, ten tísněn vystřelil na Sáblíka a odražený puk dorazil chladnokrevně do domácí branky dojíždějící Martin Kašík. Hosté měli pak ve výhodu přesilové hry, ve které měli k brance velmi blízko třetímu kontaktnímu gólu, ale pravidlo nedáš dostaneš potvrdili domácí hned po jejím skončení když se sám před Duškem prosadil Patrik Fink. Následně se hradečtí ubránili ještě čtyři minuty trvajícímu oslabení a tak skončilo utkání výhrou domácích Lvů 5:2.

V příštím kole čeká Energetici velmi důležité utkání s Berounem
Ve středu přivítá Hradec Králové na svém ledě ve velmi důležitém utkání Beroun, který se dnes díky výhře 3:2 nad Havířovem posunul v tabulce právě o tři body nad východočechy, kteří klesli díky vítězství Olomouce a právě berounských Medvědů na předposlední dvanácté místo, v tabulce je děli tři a dva doby, s jedenáctou Třebíčí mají stejný počet deseti bodů.

Komentář z utkání si můžete přečíst také na ústeckém webu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Blanár 0 0 0 0 0
Aleš Černý 0 0 0 0 0
Roman Červenka 0 0 0 0 0
Richard Diviš 0 0 0 0 0
Petr Domin 0 1 1 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
David Havira 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 1 1 0 0
Martin Kašík 1 1 2 0 0
Tomáš Kolafa 0 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0 0
Ondřej Potůček 0 0 0 0 0
Petr Přeučil 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 1 0 1 0 0
Petr Suchý 0 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 45 27 2 25 92,59 0 0
Vladislav Koutský 15 20 3 17 85,00 0 0

Ohlasy k utkání

Ladislav Kolda (HC VČE Hradec Králové): "Tak poslední dobou se nám, bohužel, tolik nedaří a ještě nám ze sestavy na takhle těžký zápas vypadl Koudelka, ten má problémy se zády, a Valko, který má problémy s kolenem. Vlastně se nám tak rozpadl druhý útok. Museli jsme ho narychlo sestavit. Ze zkušených útočníků nám zbyli jen Fořt, Roubík a Pavel Suchý. Ten se dnes prosadil, dal gól. Ten zápas jsme rozehráli špatně, dost jsme vzadu chybovali. Ani domácí, myslím, nejsou teď zrovna v nějakém dobrém rozpoložení, přesto ale mají silný tým. Taková ta naše nedůraznost nás stála brzké třígólové manko a bylo vidět, že takové vedení už těžko zvrátíme. Ve druhé třetině jsme snížili na 3:1, a pak jsme ve třetí dostali rychlý gól na 4:1. Sice jsme ihned dali na 4:2, ale takový ten rozhodující moment, kdy bychom se mohli dotáhnout, byla přesilovka 4 na 3, ze které jsme ale nic nevytěžili. Pak už jsme na zvrat neměli. Domácí byli lepší, důraznější a zasloužili si vyhrát. Nám se to utkání nepovedlo tak, jak jsme si představovali."
Vladimír Evan (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Dnes jsme měli tradičně výbornou první třetinu a konečně se nám to podařilo i trochu gólově zužitkovat. Myslím, že po první třetině to mohlo být i víc než 3:0. Pak přišla tradiční druhá třetina, která se nám v poslední době vůbec nedaří. Jsme ale rádi, že jsme to nakonec zvládli a že jsme to dotáhli do vítězného konce. Vyhráli jsme zaslouženě a zbytečně si sami děláme nervy. Po minulých zápasech jsme potřebovali dostat do týmu nějaký nový impuls. Z toho vyplynuly změny v sestavě. Myslím si, že to na těch hráčích bylo znát. Vynikající výkon podal dnes například Tomáš Sýkora. Ta změna spoluhráčů sice něco přinese, ale na druhé straně nikde není psáno, že ty řady nebudou nakonec opět hrát tak, jak to bylo předtím. Patrika Finka jsme dali na centra, protože jedině on tam byl schopen toho centra hrát. Po druhé třetině jsme přemýšleli, že to stáhneme na tři řady, ale začali jsme nakonec na čtyři. Ukázalo se to jako dobrý tah, protože jsme soupeře v té třetí třetině opět přitlačili. Patrikovi se nedařilo střelecky a celá lajna trochu tápala. Přitom ta řada byla v přípravě nejlepší. Myslím si, že to bylo ku prospěchu věci. Nakonec to tam Patrikovi mezi Klimtem a Jankových spadlo."