Zápasy
pá 25.9.2015 | Lenka Jonešová, Lukáš Štěrovský

Tři minuty dělily Hradec na Spartě od výhry, nakonec padl po nájezdech

Zápasové menu

Hradec Králové v pátek večer nastoupil na ledě vedoucího týmu soutěže, pražské Sparty. Mountfield, podporován velkým množstvím svých fandů, třikrát vedl, ale domácí pokaždé srovnali, naposledy zásluhou Roberta Saboliče v čase 56:39. Zápas tak dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých se třikrát prosadil Martin Réway a zajistil dva body pro svůj tým. Trenéra Draisaitla může aspoň těšit zlepšená disciplína, na kterou hořekoval po utkání v Liberci – Východočeši byli za celý zápas vyloučeni jen třikrát.

Do pátečního utkání nezasáhli Kacetl, Frühauf, Kukumberk a Šimánek. Naopak poprvé v letošní sezóně se v hradeckém dresu objevili Adam Svoboda s Jiřím Vašíčkem. Zajímavostí je, že Jaroslav Bednář převzal po Šimánkovi jak jeho místo v první formaci, tak i kapitánské céčko.

Aktivitu v první třetině lépe zúročili Hradečtí

Začátek utkání mnoho pohledných hokejových akcí nepřinesl. Snad až v sedmé minutě se do zajímavé situace dostal Lukáš Vantuch, jehož snahu ale překazil gólman Pöpperle. V zápětí o sobě ale dali vědět i domácí a Adam Svoboda musel pečlivě strážit své brankoviště.

Ve vlastním oslabení se pak na hradeckého gólmana hnal Kumstát, Bednář se ale v poslední možné chvíli dokázal vrátit a šanci sparťanského útočníka zneškodnit. Následovala další nebezpečná střela Ryana Glenna, která jen tak tak minula tyčku Svobodovy brány.

Poté už ale přišla chvíle Mountfieldu. Po výborné práci Troligy se ujal puku Rastislav Dej, jenž si vybruslil tváří v tvář před Pöpperleho a nedal sparťanskému strážci svatyně šanci – 1:0. Hra se po gólu Hradeckých uklidnila, ale vinou několika zakázaných uvolnění byla hodně rozkouskovaná.

Domácí dotahovali, ve druhé části padly čtyři góly

Sparťanští si do druhé třetiny přenesli přesilovou hru, ve které sevřeli hosty v obranném pásmu. Svoboda svůj tým držel bez obdrženého gólu, jenže to neplatilo dlouho. Po nenápadné akci Sparťanů se ke kotouči probojoval Martin Réway a s přispěním štěstí dostal puk za Svobodova záda – 1:1.

Mladý útočník mohl vzápětí překvapit hradeckého strážce svatyně podruhé, Svoboda si jeho střelu pohlídal. Hradečtí se snažili usadit před Pöpperleho brankou. Úspěšně. První střelu Pöpperle ještě vyrazil, ale na dorážku Adama Courchaina už byl krátký – 2:1. Mountfield byl na koni, Sparťané ale kontrovali aktivním napadáním. Zásluhou jim bylo vyrovnání Petra Kumstáta. Ten se po buly zmocnil černé pryže a bekhendovou střelou překonal Svobodu – 2:2.

A domácí mohli jít do vedení, když se před Svobodu nebezpečně hnal Hlinka. Toho poté následoval Kumstát, ale ani jeho střela se neujala. Hradečtí se zmocnili puku a sevřeli Spartu v pásmu. Pöpperle úspěšně čelil několika střelám, ale na tu od Jaroslava Kudrny už nestačil. Hradecký útočník si na modré čáře počkal na správný okamžik a poté zamířil přesně – 3:2.

Hektický závěr znamenal vyrovnání a následné prodloužení

Sparťané se snažili vyrovnat utkání a na tempu hry to bylo znát. Dělovkou od modré se prezentoval Michal Barinka, jeho střelu Svoboda ale dobře viděl. Po přechodu do útočného pásma se do slibné pozice dostal Köhler, Pöpperle ale jeho pokus vytěsnil mimo tři tyče.

Hra se přelévala ze strany na stranu a na ledě se začalo přiostřovat. Z toho plynuly i chyby obou týmů. Domácí se ale stále tlačili do branky, na Svobodu se hnal Sabolič, který se snažil hradeckého brankáře vymíchat. V rozhodující chvíli mu ale sjel puk z hole.

Courchaine po sólu mohl překonat Pöpperleho, ale ani gólman Sparty kotouč za záda nepustil. Vzápětí právě Courchaine nabídl domácímu mužstvu přesilovou hru, kterou ale pražský celek přetavit v gól nedokázal. Následný tlak už byl odměněn gólem. Poláškovu střelu od modré čáry dorazil od levé tyčky Robert Sabolič a bylo vyrovnáno. A Pražené mohli strhnout vedení na svou stranu. Svoboda ale držel Mountfield a utkání šlo do prodloužení.

Prodloužení vítěze nepřineslo, nájezdy díky Réwayovi ano

Jak Sparta končila třetí třetinu, tak taky začala prodloužení. Sparťanští hráči se neustále tlačili dopředu a Svobodovi bylo pořádné horko. Když se ale ani jeden z týmů nedokázal v čase vymezeném pro prodloužení prosadit, dospělo utkání do samostatných nájezdů. Ty skončily až pátou sérií, kterou vítězným gólem rozhodl Martin Réway, jenž dokázal proměnit hned tři nájezdy ze tří.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Adam Courchaine 1 0 1 -1 2
Zdeněk Čáp 0 1 1 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 1 0 1 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Filip Hronek 0 0 0 -1 0
Brian Ihnačák 0 0 0 -1 2
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 1 1 0 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Karel Pilař 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 2 2 1 0
Tomáš Troliga 0 1 1 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 2
René Vydarený 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Adam Svoboda 65 30 3 27 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha):
Je to pro nás dost důležité vítězství z toho hlediska, že jsme dokázali odpovídat na nepříznivý vývoj utkání. Pořád jsme museli dotahovat, na gól jsme se vždycky poměrně nadřeli. Soupeř hrál dobře organizovaně, obětavě, hodně střel nám zblokoval. Ale s nepříznivým vývojem jsme si nakonec poradili a v penaltách exceloval Réway, díky kterému máme druhý bod.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Určitě si vážím bodu a hlavně toho, že jsme se byli schopni zlepšit a stabilizovat oproti poslednímu zápasu. To je pozitivní. Co nás teď trochu bolí, to je ten zásadní management hokejového zápasu. Máme tendenci udělat až příliš zbytečných chyb a vždycky najít nějakou cestu, jak zápas ještě prohrát. To musíme do budoucna zlepšit.