Zápasy
ne 11.10.2015 | Lenka Jonešová, Jan Vavřina

Vydřené body! Mountfield konečně přetlačil Zlín a vyhrál 2:1

Poslední dvě prohry jsou zažehnány! Hradec vstupoval do utkání proti Zlínu s nedobrou bilancí z posledních duelů a s vědomím, že Berany porazil naposledy bez jednoho dne přesně před rokem. Jenže tentokrát se mu povedl začátek a velký krok za vítězstvím udělal už v páté minutě, když se trefil Rudolf Červený. Ve druhé části Mountfield navýšil vedení, ve třetí se pak hlavně bránil, a i když hosté snížili na rozdíl jediného gólu a tlačili se do brány, na Mountfield to nestačilo. Východočeši totiž bojovné utkání zvládli a v tabulce začali zase stoupat.

Mountfield nastoupil do utkání v téměř totožném složení útočných formací jako v úvodním kole sezóny proti Vítkovicím. Trenérská dvojice musela v sestavě udělat pouze dvě změny. Z důvodu absence kapitána Šimánka a Vantucha se do první formace posunul Červený, Vantucha ve čtvrtém útoku nahradil Kopta.

Gól z páté minuty zajistil Mountfieldu vedení 1:0

Hradečtí se od prvních minut tlačili do zlínského pásma. Zajímavou šanci si hned v úvodu vypracovalo duo Červený – Knotek, kteří se v přečíslení hnali na gólmana Kašíka. Zlínský strážce svatyně ale jejich šanci zneškodnil betonem. Další akce hradecké první formace už ale byla úspěšná. Knotkovu střelu z mezikruží ještě zblokoval zlínský obránce, na střelu Rudolfa Červeného z otočky už ale Kašík nestačil – 1:0.

Ševci po inkasované brance rozhodně nepůsobili zaskočeným dojmem. Říčka se dostal do nebezpečné šance, jeho pohotová střela však skončila jen v lapačce Kacetla. A i při další založené akci se hradecký gólman pořádně zapotil, Řezníčkův pokus si ale také pohlídal. Zlínská aktivita pokračovala, Sedláčkův únik do pásma obětavě zneškodnil Dietz.

Po nepříliš záživné pasáži se ke slovu dostali domácí, na Courchainovu jedovku byl ale Libor Kašík pečlivě připraven. Po chybě v hradecké obraně se do zajímavé příležitosti dostal Popelka, Kacetl však i nadále držel čisté konto. Po první třetině se tak do kabin odcházelo za stavu 1:0.

Kašíkův fantastický zákrok nestačil, Hradec navýšil vedení

I do druhé pasáže nastoupil aktivněji domácí tým. S několika pokusy Mountfieldu si však zlínský muž v masce s klidnou tváří poradil. V pětadvacáté minutě ale přišla velká chvíle právě Libora Kašíka. Jaroslav Bednář z dorážky už mířil do prázdné klece, nicméně Kašík vytáhl neuvěřitelný zákrok lapačkou, a zabránil tak jistému gólu.

O minutu později ale museli Zlínští pykat hned za dva prohřešky, a Mountfield tak dostal výhodu dvou hráčů v poli navíc. Domácí nabídnutou šanci po několika sekundách využili, jak nejlépe mohli. Bednář totiž vyslal nahrávku na Adama Courchaina, jehož dělovka propálila vše, co mu stálo v cestě – 2:0.

A vzápětí se mohlo červené světlo za brankou rozsvítit znovu, střelu Červeného ale zlínský gólman zneškodnil lapačkou. Později pořádně zavařil obraně Hradce Vlach, jeho střela ale prošla těsně kolem Kacetlovy brány. V závěru třetiny ještě mohl navýšit hradecké vedení Dej a následně i Kudrna, ani jeden z útočníků ale nedokázal dopravit černou pryž za brankovou čáru.

Ševci snížili, závěrečný tlak ale ve vyrovnání neproměnili

Hradečtí do třetí dvacetiminutovky nastoupili s dvoubrankovým vedením a na jejich hře to bylo znát. Pečlivě si hlídali obranné pásmo a nedovolili soupeři založit žádnou větší akci. Na druhé straně se, již poněkolikáté v utkání, nebezpečně před Kašíkem pohyboval Bednář, avšak zlínský gólman si své tři tyče bedlivě hlídal.

Jenže Zlínští v poslední desetiminutovce jako by ožili a na Kacetla vyslali několik nepříjemných střel. A jejich snaha přinesla ovoce. Okálova dobře mířená rána, kterou Kacetl vyrazil před sebe, se ocitla na holi Roberta Říčky, odkud se kotouč doslova doklouzal za brankovou čáru a drama bylo na světě – 2:1.

Ševci byli při chuti, důležitý zákrok si připsal Vašíček, když zblokoval velmi nebezpečnou střelu Zdeňka Okála. Zlínští aktivně napadali a hnali se za vyrovnáním do poslední minuty. V závěru ještě zkusili hru bez brankáře se šesti hráči v poli, jenže vyvíjený tlak se jim v gól už přetavit nepodařilo, a tři body tak zůstaly ve městě pod Bílou věží.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 -1 0
Adam Courchaine 1 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 1 0 1 1 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 1 0
Filip Hronek 0 0 0 0 0
Brian Ihnačák 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Karel Pilař 0 1 1 -1 2
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Troliga 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 30 1 29 96,67 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Dvakrát jsme prohráli a bylo vidět, že naše hokejky nejsou až tak klidné a hlavy až tak čisté na ta správná rozhodnutí. Paradoxně nám ani vedení moc nepomohlo. Jakmile na nás Zlín začal trochu tlačit, bylo vidět, že to ještě není úplně stabilní. Chybí nám důležití hráči, které v takových situacích potřebujeme, a na velkou ofenzívu to dneska taky nebylo. Čeká nás ještě práce, o tom víme dlouhodobě. Ale kompliment pro kluky, že si našli cestu a vydřeli velmi důležité tři body.

Juraj Jurík (PSG Zlín):
I když jsme první třetinu 0:1 prohráli, myslím, že jsme hráli docela dobře. Byli jsme Hradci vyronvnaným soupeřem, chyběl tomu jenom gól. Bohužel jsme ve druhé třetině udělali hloupý faul, šli do tří a v oslabení dostali na 0:2. Věřili jsme, že bychom v poslední třetině mohli s výsledkem ještě něco udělat, což si myslím, že se naplnilo. Šli jsme do toho s tím, že když dáme gól, máme pořád o co hrát. V závěrečném tlaku už jsme ale neměli ani sílu, ani štěstí, abychom na body dosáhli.

Fotogalerie