Zápasy
st 28.10.2015 | Redakce

Last-minute obrat Rastislava Deje. Vítkovický svátek za tři body!

Zápasové menu

Rychlá radost, obrat soupeře, marný tlak, ale nakonec přece jen sladký finiš. Takový průběh měla sváteční dohrávka Mountfieldu ve Vítkovicích. Hradec ztratil vedení po gólu Jaroslava Kudrny a dlouho se střelecky trápil, v závěru už pomalu ztrácel naději. Pak si ale vzal slovo Rastislav Dej: Čtyři minuty před koncem vyrovnal a dokonce ve vlastním oslabení vystřelil lví partě skvělé tři body, které znamenají třetí výhru v řadě a posun na čtvrtou příčku Tipsport extraligy!

Víc než pět týdnů byl mimo hru zraněný Peter Frühauf, ve Vítkovicích už ale doplnil hradeckou sestavu. To samé platilo o uzdraveném Karlu Pilařovi, naopak na marodku přibyl Bohumil Jank a mimo sestavu zůstal Jiří Vašíček. Útočné řady zůstaly po dvou výhrách beze změn.

Kudrnova trefa přišla vniveč

Sváteční bitva nechala fanoušky ve vítkovické aréně, aby se pozvolna rozkoukali. To samé platilo i o Ondřej Kacetlovi, na kterého šly prakticky jen střely z dálky. První opravdu nebezpečná situace rovnou znamenala gól, a to na druhé straně ledu! Zaváhání domácí obrany potrestal Tomáš Knotek přihrávkou najetému Jaroslavu Kudrnovi, který z první propálil Daniela Dolejše – 0:1.

Hradečtí se po vedoucí trefě soustředili hlavně na defenzivu. Po devíti minutách čelili prvnímu oslabení, ve kterém předvedli precizní práci. Jenže minutu po skončení trestu kapitulovali. Moravané se prosadili velmi podobnou akcí, Kolouch přebruslil Bednáře a od hrazení nabil Lukáši Kucserovi, proti němuž se Kacetl nestačil přesunout – 1:1.

S přibývajícími minutami nabíral zápas čím dál lepší tempo a Mountfield zareagoval na vyrovnání nejlépe, jak mohl. Třetí útok předvedl vynikající střídání, kterému chyběl jen gól; největší šanci měl Brian Ihnačák. Hodně nadějné bylo i přečíslení Bednáře s Dejem, druhý jmenovaný však netrefil puk ideálně a vzápětí přišel trest. Roman Szturc od modré čáry zkusmo nahazoval kotouč na branku, Kacetlovi ovšem propadl za záda a domácí najednou vedli 2:1.

Nápor Mountfieldu bez gólové odměny

Pokud byl Hradec v první třetině střelecky mírně aktivnější, ve druhé byl na ledě jasně lepším týmem! Po návratu na led ještě domácí dobruslili přečíslení tažené Šimánkem, ve 25. minutě jim už muselo pomoci břevno proti ráně Kudrny. V následném oslabení připravil specialista Dej gólovku Romanu Kukumbergovi, jeho bekhendovou kličku ale Dolejš vychytal.

V polovině zápasu se lví parta konečně dočkala první přesilovky, hned následovala i druhá. Početní výhody byly nesrovnatelně lepší než na druhé straně, chyběla jim snad jen finální myšlenka. Hradec tlačil i po návratu domácích z trestné.

A ani Köhlerův faul nesebral Východočechům elán: Rastislav Dej v nevýhodném počtu hráčů znovu napálil tyč. Až v závěru třetiny se domácím podařilo jakž takž vyrovnat hru, nicméně čelili ještě velké šanci kapitána Šimánka, kterého parádně vysunul Köhler. Šancí bylo spousta, jenom je proměnit!

Nepříznivý závěr odvrátila slovenská letka

Po přestávce ještě chvilku pokračovali Draisaitlovi svěřenci v hodně aktivním duchu, pak už moravský soupeř zvládl hru uklidnit. Ondřej Kacetl se musel mít na pozoru proti Balánovi, který se nebezpečně prosmýkl hradeckou obranou. To před Dolejšem prokázal podobné sebevědomí Šimánek, jeho akci dokončoval o pár chvil později Kudrna střelou těsně vedle.

Jinak si Hradec s vítkovickou sestavou příliš nevěděl rady, útočných akcí povážlivě ubylo. Naopak pohotovost musel znovu ukázat Kacetl, který se roztáhl ve svém brankovišti proti otočce Michala Hlinky. Ve svátek se na východ republiky vydal početný kotel hradeckých fanoušků a jak čas běžel, někteří z nich už možná přestávali doufat v body.

Jenže osud středeční dohrávky si vzalo do rukou číslo 27. Jaroslav Bednář nejprve vysunul Rastislava Deje do střelecké pozice a v čase 56:18 bylo srovnáno. Rozhodující moment přišel jen o 67 sekund později: Ačkoli na trestné lavici seděl hradecký kapitán, Rastislav Dej znovu potvrdil, že na oslabení má prostě neskutečný čich. Mountfield ujel do přečíslení, ve kterém Kukumberg posunul Frühaufovi a hradecký navrátilec ještě našel volnou Dejovu hokejku. Exkluzivní kombinace nemohla skončit jinak než gólem – 2:3!

Opařené Vítkovice na takovou ránu do vazu nestačily najít odpověď. Jak je důležité mít v týmu Slováky, prokázal nejen hrdina Rastislav Dej, ale i dvojnásobný nahravač Peter Frühauf. Hlavně díky nim je Hradec už čtvrtý!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 -1 0
Adam Courchaine 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 2 0 2 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 2 2
Peter Frühauf 0 3 3 2 0
Filip Hronek 0 0 0 0 0
Brian Ihnačák 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 2
Ondřej Kopta 0 0 0 0 4
Jaroslav Kudrna 1 0 1 1 2
Roman Kukumberg 0 1 1 1 0
Karel Pilař 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 2
Jiří Šimánek 0 0 0 1 2
Lukáš Vantuch 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

Ladislav Svozil (HC Vítkovice Steel):
První třetina byla z naší strany s přivřením očí dobrá. Bylo pro nás těžší, když mužstvo jako Hradec otevřelo skóre. Pak jsme se ale dostali do vedení, které nás mělo uklidnit, jenže ve druhé třetině jsme paradoxně podali nejhorší výkon letošní sezóny. Soupeř měl šest vyložených šancí, dal dvě tyčky. Naštěstí jsme to přežili. Poslední třetinu jsme se chtěli věnovat defenzivě, což se nám dařilo. Udělali jsme ale dvě systémové chyby, kvůli kterým jsme ztratili zápas. Se závěrečnými pěti minutami a druhou třetinou panuje absolutní nespokojenost.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Byl to divný zápas. Dostali jsme se do vedení, ale pak jsme přestali aktivně hrát. Ve druhé třetině jsme měli pár dobrých akcí, ale nebylo z toho nic. Vítkovice chtěly ve třetí třetině hlavně bránit a těžko jsme se prosazovali. Bylo to o trpělivosti, ale nakonec se nám podařilo dotáhnout dvě akce. Na výhru jsme se museli dost nadřít.