Zápasy
pá 4.12.2015 | Redakce

Vítězná premiéra pod Kýhosem! Energii srazil v čase 59:35 jubilant Kudrna

Uff! Obrovský kámen spadl hradeckým hokejistům ze srdce. Na ledě Karlových Varů ukončili sérii čtyř porážek v řadě a pod novým trenérem Vladimírem Kýhosem začali vítězstvím 2:1. Vedení po brance Stanislava Dietze smazala Energie ve třetí části, ale rozhodnutí vzal na sebe nejzkušenější z hradeckého kádru – Jaroslav Kudrna dal klíčový gól 25 sekund před koncem a své sobotní čtyřicátiny oslavil už den předem. A teď hurá na derby!

Do hradecké branky se vrátil Ondřej Kacetl, který odchytal už druhou polovinu utkání s Chomutovem. Obranné řady přivítaly po týdnu zpátky Petera Frühaufa, odpadl naopak marod Bohumil Jank. Nový kouč dal jinak důvěru útočným řadám v takovém složení, v jakém se jim letos nejvíc dařilo. A kapitánské céčko poprvé "oblékl" René Vydarený, který vystřídal Jiřího Šimánka.

Z řady šancí přišel jenom Dietzův gól

Kdo by čekal nějakou taktickou bitvu, ten byl na omylu. Hned úvodní minuty totiž byly pořádně hektické a blíž k otevření skóre měl několikrát Hradec. V prvním střídání pálili nebezpečně Knotek a dorážející Šimánek, ve druhém si parádní kličkou sjel před brankáře Dej a jen o chvilku později zmařila přečíslení Köhlera s Honejskem nepřesná přihrávka.

Tomáš Závorka působil výborným dojmem, bez práce nebyl ani jeho protějšek. Kacetl musel dávat pozor na tandem Huna–Marosz, pak čelil i brejku tři na jednoho a ráně Martina Barteka. Až postupem času se začala hra trochu uklidňovat. Mountfield hrál v osmé minutě první (a nakonec jedinou) přesilovku, která nebyla špatná, ale ani gólová.

Naopak své úvodní oslabení zvládla lví parta bez problémů a v dalších minutách předváděla, jak by chtěla prolomit sérii porážek – neúnavným napadáním karlovarské rozehrávky a také častou střelbou. Právě to byly ingredience otevírací trefy. Jaroslav Bednář vybojoval puk a i když svou velkou šanci ještě nevyužil, po chvíli nabil na modrou Stanislavu Dietzovi, který se 63 sekund před sirénou s pomocí Hunovy teče trefil parádně do růžku. Mountfield pak sice musela zachránit tyčka proti Vachovcovi, ale jeho vedení 1:0 bylo jasně zasloužené – Energii v první třetině přestřílel 20:9.

Co Hradečtí nedali...

Náskok byl nejen pro hlasitou skupinku hradeckých fanoušků příjemnou změnou, jejich tým totiž otevřel skóre po dlouhých sedmi zápasech, kdy se to povedlo soupeři. A mohlo být ještě veseleji, do poloviny druhé třetiny přicházely další šance. Špatnou rozehrávku Závorky vystihl Radovan Pavlík, ale už mu to nestačilo na víc než zakončení ze záporného úhlu.

Západočeši měli v prostřední části jedinou velkou možnost, kdy musel Kacetlovi při Rachůnkově dorážce do prázdné brány pomoci Vydarený. Na druhé straně předvedli své sebevědomí postupně Kukumberg, Bednář a Šimánek. Všechny jejich akce volaly po gólu, hlavně Šimánek předvedl famózní míchaná vajíčka! Místo odkryté klece ale trefil pouze Tomáše Rohana, který zachraňoval překonaného Závorku.

Hradec musel nevyužitých šancí hodně litovat. Pak už se trochu stáhl, ve svém pásmu aspoň výtečně blokoval střely domácích. Na svou další příležitost si počkal až do posledních sekund druhé třetiny, kdy ale Bednář v přečíslení netrefil Honejskovu nabídku.

Vary ožily a srovnaly, rozhodl ale Kudrna

Obraz hry z první poloviny utkání byl tentam, Energie už další gólovky nepřipouštěla. Hradec šel po pauze potřetí v zápase do čtyř, a právě tento moment domácí hodně nakopl. Na konci přesilovky měli krátce po sobě velké šance Duda, Bartek a Bulík, brankář Kacetl ale i s přispěním obětavého Vašíčka odolával. V čase 46:21 už nestačil, když střelu po buly dojel Duda a zkušeně ji naservíroval Tomáši Rachůnkovi před prázdnou bránu – 1:1.

Také vyrovnání přišlo vzhledem k průběhu třetí části po zásluze a Vary hodně nakoplo. Hradečtí našli recept až postupně a zase se zmátořili. Dejova přihrávka přeskočila Kukumbergovi hokejku, pak to zkoušel první jmenovaný z otočky sám. A jejich útok měl prsty i v obrovském závaru po ráně Čápa, kdy Závorka s pomocí obránců zuby nehty udržel brankovou čáru.

Zatímco loni ve vzájemných soubojích na prodloužení nikdy nedošlo, nyní se k němu schylovalo. Jenže Mountfield nakonec vsítil rozdílový gól ještě před sirénou. Pláňkovo nahození vyrazil Závorka jen před sebe na dojíždějícího Jaroslava Kudrnu, který se zbavil svého beka a zavěsil. Psal se čas 59:35, když si dal Kudrna předčasný dárek ke svým 40. narozeninám, a hlavně vystřelil Hradci tři body – 1:2!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 0 0
Adam Courchaine 0 0 0 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 1 0 1 1 0
Peter Frühauf 0 1 1 1 0
Antonín Honejsek 0 0 0 -1 0
Brian Ihnačák 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 1 1 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Karel Pilař 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 1 1 0 2
Jiří Šimánek 0 0 0 1 2
Jiří Vašíček 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 36 1 35 97,22 0 2

Ohlasy k utkání

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary):
Musím uznat, že v prvních dvou třetinách byl Hradec lepší. Měl spoustu šancí a my jsme s tím měli velké problémy, náš herní projev nebyl absolutně podle našich představ. I tak jsme ale vyrovnali. Pokud zkušení hráči, které v týmu máme, nebudou zvládat situace jako tu v závěru, tak podobné zápasy nemůžeme dotáhnout ani do prodloužení.


Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Do Varů jsme jeli s velkou pokorou a respektem k soupeři. Chtěli jsme hrát aktivní hokej, což si myslím, že se nám v prvních dvou třetinách dařilo. Dokázali jsme si vytvořit spoustu šancí, ale bohužel se nám podařilo dát jenom jeden gól. Střelecká nemohoucnost nás provází v posledních několika zápasech. Ve třetí třetině nás Karlovy Vary zatlačily, začaly být aktivnější a zaslouženě vyrovnaly. Musíme týmu poděkovat, že hrál až do konce, kluci chtěli vyhrát a v poslední minutě se nám podařilo dát šťastný gól.

Fotogalerie