Zápasy
út 23.2.2016 | Lukáš Štěrovský

Hradec převahu v góly neproměnil. Mladé Boleslavi podlehl 2:3 po nájezdech

Sedmý korálek na šňůrku vyhraných domácích zápasů hokejisté Mountfieldu nenavlečou. Proti Mladé Boleslavi, která je jedním z možných soupeřů Hradce pro play off, si sice dokázali vytvářet permanentní tlak i šance, v koncovce ale selhávali. Hosté se dvakrát ujali vedení, Východočeši podruhé srovnali až necelých pět minut před koncem. Bonusový bod pak v samostatných nájezdech vystřelil Bruslařům Lukáš Pabiška.

Pro zápas s potenciálním soupeřem pro play off hlásilo trenérům návrat slovenské defenzivní duo Peter Frühauf a René Vydarený. K dispozici kvůli zranění naopak nebyl Karel Plášil a mimo sestavu zůstal Zdeněk Čáp.

Na góly si diváci museli počkat až do konce periody

Hosté vstoupili do utkání aktivněji, když si první větší šanci vypracoval Jarůšek. Ten si s pukem vybruslil až před Kacetla, který měl plné ruce práce, nakonec kotouči ale zdárně zabránil v cestě do brány. Hradec během prvních pěti minut srovnal se soupeřem krok, důkazem toho budiž příležitost Mertla, který dorážel střelecký pokus Šimánka, avšak jen do Ritticha.

Domácí byli s postupem času aktivnější, Ihnačákovo zakončení mladoboleslavský gólman jen tak tak vyškrábl nad svoji klec. Vzápětí dokonce Rudolf Červený po nápřahu prakticky od modré čáry trefil vzdálenější tyč. V půlce třetiny Boleslavští zachytili rozehrávku Hradce a Kacetl se musel předvést proti Klepišově teči.

Středočeši vůbec těžili z nepřesnosti domácí rozehrávky, po další takové akci musel domácí brankář zasahovat proti forhendovému zakončení Jarůška z úniku, což se mu s pomocí pravého betonu povedlo. Mertl se Šimánkem přečíslení dvou na jednoho neproměnili, opak ale platil pro akci Výborného s Richardem Jarůškem – 0:1. Za Hradec ale v čase 18:51 srovnal Antonín Honejsek, jenž dorážel do prázdné brány.

Šance ano, branky však nikoliv

Po začátku druhé periody byli diváci svědky vůbec prvního vyloučení v zápase. Hradec s přesilovkou málem naložil jak nejlépe mohl, jenže Mertl poslal skákavý kotouč jen těsně vedle odkryté klece. Už při plném počtu hráčů na ledě se do přečíslení dostal Pláněk, který vyslal přihrávku na Honejska, jenž ale těsně před brankovištěm puk minul.

Hradec pokračoval velkým tlakem, po střele Bednáře už někteří fanoušci zvedali ruce nad hlavu, ta ale mířila jen do boční sítě. Hradci se naskytla další přesilovka, ve které zahodil stoprocentní šanci Ihnačák, jenž pálil do úplně prázdné klece, jenže trestuhodně přestřelil. Boleslav se osmělila až po polovině periody, Lenc byl ale se svojí střelou na Kacetla krátký.

Následně se do ráže opět dostali domácí, jenže Červený trefil jen Rittichovu masku a Köhler pálil vedle. Červený byl vůbec hodně vidět, v další příležitosti ale nedokázal zvednout puk po přihrávce od Kudrny, stejně tak nezakončil úspěšně ani kombinaci putující po ose Ihnačák – Honejsek. Z první se po pasu od Kudrny neprosadil ani Šimánek, a tak se i přes mohutný tlak Hradce šlo do šaten za vyrovnaného stavu.

Mountfield vyrovnal necelých pět minut před koncem

Do poslední třetiny doslova vletěl Brian Ihnačák, který se dostal do takřka samostatného průniku a bekhendového zakončení, Rittich ale včas zareagoval betonem. O pět minut později to byl právě Ihnačák, kdo posílal přihrávku na hůl Červeného, jehož střelu na bližší tyč Rittich vytěsnil. Východočechy utlumilo až oslabení ze sedmačtyřicáté minuty.

V něm sice Kacetl dokázal vyrazit střelu Klipeše, ale proti Jarůškovi už byl bezmocný, naštěstí pro domácího brankáře za něj zaskočila jeho levá tyč. Kacetl se nemusel ohánět ani vzápětí, když Klimentův pokus tečoval Výborný mimo tři tyče. Na druhé straně neuspěl ani Lukáš Vantuch, jehož přízemní střela z přečíslení skončila na betonech Ritticha.

Z protiútoku pak domácí inkasovali. Nahození Lence z levého kruhu umně tečoval Tomáš Klimenta – 1:2. Hradečtí ale ukázali velkou vůli po vítězství či alespoň srovnání a necelých pět minut před koncem se skutečně dočkali. Antonín Honejsek vystřelil tak, že Rittich musel puk jen vyrazit. Rudolf Červený pak s problémy ale přece dostrkal puk až za čáru – 2:2!

Převahu domácí neuvyžili, na nájezdy padli

I v prodloužení měl Hradec několik dobrých šancí, koncovka mu však až na výjimky v duelu proti Boleslavi zkrátka činila potíže. Bednář přihrával Mertlovi, který sice vystřelil přesně do volného místa, puk se ale odrazil od jednoho z hostujících beků. Střelu Martina Pláňka zase Rittich zlikvidoval vyrážečkou, a tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

V nich se sice domácí zásluhou Bednáře ve druhé sérii ujali vedení, ale Klepiš hned v následující sérii srovnal. Nerozhodný stav vydržel až do pátého nájezdu hostů, který bekhendem proměnil Lukáš Pabiška a rozhodl tak o výhře hostů. Hradec se udržel v tabulce na čtvrté příčce, na pátou Olomouc má už ale náskok pouhých dvou bodů.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Adam Courchaine 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 1 0 1 2 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 2 0
Peter Frühauf 0 0 0 -1 0
Antonín Honejsek 1 1 2 2 0
Filip Hronek 0 0 0 0 2
Brian Ihnačák 0 0 0 2 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -2 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -2 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Karel Pilař 0 0 0 -1 2
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 -2 0
Jiří Vašíček 0 1 1 1 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 65 25 2 23 92,00 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Po předešlé prohře jsme se na zápas pečlivě připravovali, věděli jsme, že půjde o šest bodů. Bohužel nás možná ta přemíra snahy v první třetině trochu svazovala. Boleslav byla lepší, dělala nám velké problémy, naštěstí nás podržel brankář Kacetl. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, kluci dřeli a bojovali, ale bohužel jsme zklamali v koncovce. Měli jsme spoustu šancí, které jsme nedokázali proměnit. Klukům nemůžeme nic vytknout, jen jsme bohužel nedokázali dát rozdílový gól. Nakonec jsme inkasovali z ojedinělého brejku a byli jsme rádi, že jsme dotáhli zápas do prodloužení. V nájezdech byla Boleslav lepší, k výhře jí gratulujeme.

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav):
Jeli jsme do Hradce v obtížnější situaci. Doma jsme hloupě ztratili zápas s Vítkovicemi a v poslední třetině jsme ztratili hodně hráčů. Čekali jsme velmi urputného soupeře a myslím, že v první třetině jsme byli lepším týmem. Neproměnili jsme samostatný nájezd. Pak soupeř jasně držel taktovku ve své moci, ale na konci se k nám přiklonilo štěstí. Hradec neproměnil přesilovku čtyři na tři a v dovednostní soutěži jsme vyhráli bod navíc, což je u nás velmi neobvyklé. Bylo to potřetí za poslední čtyři roky. Za dva body jsme velmi rádi.

Fotogalerie