Zápasy mládeže
st 28.10.2015 | Lukáš Štěrovský

Starší dorost sahal po výhře, ta po nevydařeném závěru připadla Kometě

Zápasové menu

Šlágr extraligy staršího dorostu byl na programu v Hradci Králové během svátečního dne. Mountfield totiž čekal duel s Kometou Brno, což znamenalo, že se střetne druhý a první tým skupiny Střed. Podobně jako v posledním vzájemném zápase na královéhradeckém ledě Východočeši dobře začali a postupně se celkem třikrát dostali do vedení. Jenže moravský celek udeřil drtivou silou v závěru, během dvou minut a dvaceti tří vteřin vsítil tři branky, čímž pro sebe uzmul čistou výhru.

Dva rychlé góly po startu utkání

Zápas, ve kterém oběma celkům chybělo dohromady osm hráčů, kteří se účastnili reprezentačního turnaje v Kanadě, nabídl rychlé branky z obou stran brzy po startu duelu. Po minutě a deseti vteřinách se mohli radovat domácí, když se puk dostal po nedotažené kombinaci dvou na jednoho před branku na hůl Štěpána Matějčka, který neměl problém jej poslat do sítě soupeře – 1:0

Radost ale domácím nevydržela dlouho. Konkrétně dvě minuty a deset vteřin. Tvrdou střelou od modré čáry se přes Bartozela, jenž měl zakrytý výhled, prosadil Libor Zábranský a bylo vyrovnáno. Oba celky předváděly svižný hokej s několika šancemi, více jich na kontě měli domácí. Za ty se ve dvou solidních příležitostech neprosadil Dvořák, a tak vzal zodpovědnost na svá bedra Patrik Hidveghy, který s trochou štěstí dokončil forhendovou kličku přehozením puku přes pravý beton Holíka – 2:1.

Kometa byla aktivnější a srovnala skóre

Druhá část nabídla postupně se rodící převahu hostů. Kometa se s ubývajícím časem stávala lepším celkem, a to potvrdila i několika šancemi. Tomáš Mlynář trefil jen břevno, ale pět minut po polovině zápasu se z přesilové hry prosadil Michal Furch, na jehož střelu od modré čáry nenašel domácí gólman účinný recept – 2:2.

Tlak Brna pokračoval i nadále, i když ke střele se svěřenci trenéra Moskala díky obranné práci Hradce ne a ne dostat. Dvě minuty před koncem periody hosté vyhráli vhazování ve svém útočném pásmu a Bartozel se musel zaskvět reflexivním vykopnutím betonu. I díky němu tak skóre po dvou třetinách zůstalo vyrovnané.

Povedeným závěrem si Brno zajistilo tři body

Do třetí třetiny domácí hráči vstoupili gólově. Jaroslav Dvořák se prosadil po individuální akci a výhra Mountfieldu tak dostávala reálnější obrysy. Bohužel pro něj Kometa připravila Východočechům pěkně tvrdý návrat do reality. Hradec si sice vytvářel solidní gólové pozice, ale selhával v koncovce.

A tak v čase 55:51 na druhé straně udeřil Jan Hasoň. Ten totiž uklidil puk, který domácí vyhodili prakticky z brankové čáry, z těžkého úhlu do odkryté klece – 3:3. Kometa se zřejmě nechtěla spokojit s dělbou bodů, a tak vzápětí skórovala znovu, a to zásluhou nenápadné střely Jakuba Čejky od mantinelu. Poslední hřebíček do rakve domácích zatloukl v čase 58:14 brněnský Robert Havlát, který navýšil na konečných 5:3 pro Kometu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Brádler 0 0 0 0 0
Jaroslav Dvořák 1 0 1 -1 2
Jakub Hašek 0 0 0 -1 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 -2 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 -1 0
Jakub Lelek 0 1 1 -1 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 1 0 1 1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 2
Dominik Matouš 0 0 0 -2 4
Filip Moník 0 0 0 -2 0
Jakub Moník 0 0 0 -1 0
Jakub Muška 0 0 0 -1 2
Kryštof Pažourek 0 1 1 1 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Josef Šimůnek 0 0 0 -1 0
Martin Štohanzl 0 2 2 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Bartozel 60 28 5 23 82,14 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Myslím si, že padesát minut jsme hráli dobrý hokej. I na to, v jaké jsme byli sestavě, jsme se soupeřem drželi krok. Vytvořili jsme si šance navíc, vedli jsme 3:2 ještě pět minut před koncem. Pak rozhodla kvalita Brna a naše chyby, které vznikly nedůrazem a laxností, podcenili jsme některé situace. Kometa je, asi i trošku se štěstím, potrestala, ale to k tomu patří. My šance neproměnili, oni ano. Nemyslím si, že by kluci, co naskočili za hráče, co jsou momentálně s národním týmem, propadli. Pochopitelně ale takoví hráči chybějí do ofenzívy a spolupráce s útokem. Jsou to beci, takže se víc zapojují do útočné fáze a pak se dá na soupeře vytvořit tlak. Ale kluci za ně odvedli slušný výkon, takže na to bych to nesváděl. Myslím si, že jsme neodehráli špatný zápas, ale závěrečná desetiminutovka zkazila celý dojem.

Marek Moskal (HC Kometa Brno):
Hradec je silný soupeř, to samozřejmě víme, takže jsme nečekali nic jednoduchého. Myslím, že to byl dobrý hokej. Dostali jsme rychlý gól, první třetina podle mého patřila více domácím, nebylo to od nás dobré. Měli jsme málo pohybu a střelby. Ve druhé a třetí třetině jsme trochu převzali otěže. Pět minut před koncem jsme ještě prohrávali o gól, ale jak jsem říkal klukům, v hokeji se musí bojovat až do konce. Dali jsme tři branky během pár minut a vyhráli. Celkově to byl dobrý zápas.