Zápasy
ne 18.9.2016 | Klára Petrásková

Debakl! Hradec nasázel Pardubicím osm branek a vytvořil rekordní výhru v derby

To byla jízda! První derby sezóny dopadlo pro Hradecké nejlépe, jak mohlo! Krátce po začátku sice Mountfield o gól prohrával, třemi brankami v rozmezí 74 vteřin dal ale na nepříznivý vstup do utkání zapomenout a gólový účet nakonec završil na osm přesných zásahů. Nadmíru spokojen s vítězstvím byl jistě mimo jiných i Jaroslav Kudrna, jenž se při příležitosti nedělního zápasu definitivně rozloučil se svou hráčskou kariérou.

Oproti minulému utkání do nedělního derby nezasáhl Jindřich Barák, jehož v obraně nahradil Karel Plášil. Místo v první a druhé obranné lajně si prohodili Martin Štajnoch se Zdeňkem Čápem. Do prvního útoku se posunul Rastislav Dej, místo nějž zaujal pozici ve třetí formaci Rudolf Červený.

Mountfield obrátil vývoj klání během 74 sekund!

Hned v úvodu naznačil Jarůšek s Ovčačíkem, že derby se v rukavičkách hrát nebude. Potyčku mezi nimi se ale rozhodčí rozhodl neřešit vyloučením a pokračovalo se ve standardním počtu hráčů na ledě. Uplynulo pouze něco přes dvě minuty a hostující fanoušci mohli zvednout ruce nad hlavu. Ščotka střílel od modré a na puk odražený od mantinelu si počíhal Tomáš Kaut, jenž ho dokázal propasírovat mezi rukou a tělem hradeckého brankáře – 0:1.

Vyrovnávací branku měl na holi v samostatném úniku Pavlík, jeho pokus o kličku do bekhendu ale Štěpánek přečetl. To ale domácí nakonec mrzet nemuselo, protože chvíli po tomto okamžiku se ve FORTUNA aréně začaly dít věci. V rozmezí pouhých 74 vteřin totiž Mountfield vstřelil hned tři branky a otočil tak průběh utkání na 3:1! Nejprve se prosadil mezi kruhy sjíždějící Zdeněk Čáp, prvním gólem v hradeckém dresu ho pak následoval dorážející Ryan Potulny.

Přesný zásah Romana Kukumberga už byl pak na gólmana Štěpánka příliš, a tak své místo v brankovišti přepustil Maxwellovi. Hokejisté zpod Bílé věže hýřili aktivitou i nadále. Kousek štěstí chyběl při zakončení Bednářovi, jehož střela poskakovala na horní tyči a jen tak tak se nepřekulila do brány. I přes to se ale Hradečtí ještě v první třetině z další vstřelené branky stihli radovat. Richard Jarůšek obral na modré čáře o kotouč pardubického beka, s ničím se nepáral a poslal černou pryž přesně do levého vinglu – 4:1.

Hradec zvýšil své vedení o další dvě branky

Do druhé dvacetiminutovky vstoupil domácí tým nejlépe, jak mohl, a to využitou přesilovkou. Andris Džerinš nahodil touš do mezikruží a do vlastní brány si ho smolně ztečoval jeden z Pardubických – 5:1. Duo Pavlík – Knotek si při své akci vynutilo faul Dynama a následná početní výhoda skončila další trefou v pardubické síti. Vprostřed modré čáry se napřáhl Blaž Gregorc a svou dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě – 6:1.

Velmi dobrou příležitost ke snížení skóre měl na holi Hodgman, jenž ve vlastním oslabení ujížděl sám na Kacetla, hradecký gólman se ale na brankové čáře roztáhl a radost pardubickému forvardovi neudělal. Výborný zákrok si na druhé straně připsal i Maxwell, když proti Dejově křižné ráně rychle máchl lapačkou.

Aktivní Mountfield si na svého soupeře dovoloval i nadále, ani Džerinš, ani Jarůšek ale na Američana ve službách Dynama nevyzráli. První početní výhodu klání dostali v závěru druhé periody Pardubičtí, Nahodil však z prostoru mezi kruhy minul a po druhé siréně tak byl stav stále 6:1 pro domácí.

Lvi ještě navýšili skóre a zvítězili rekordně 8:2

Od začátku třetí třetiny neuběhly ani dvě minuty a Kacetl musel lovit kotouč ze své sítě. V početní výhodě totiž nachytal hradeckého brankáře Michal Bárta, když zpoza brány vyjel opačným směrem, než Kacetl čekal, a zasunul černou pryž za levou tyč – 6:2. Dynamo svého soupeře tlačilo i v dalších minutách, závary ve svém brankovišti si ale domácí strážce svatyně pohlídal.

V čase 45:01 rozhodčí nařídili trestné střílení pro Červeného, útočník Mountfieldu ale se svou střelou na lapačku neuspěl. Po hromadné šarvátce a následném faulu putovala na trestnou lavici hned šestice hráčů a hrálo se ve čtyřech. V této herní situaci měl ke gólu nejblíže Sýkora, proti pardubickému hokejistovi ale Kacetl fantasticky vykopl pravý beton.

Krátce po polovině periody byl při chuti Stanislav Dietz, jenž se nad ničím nerozmýšlel a poslal puk přesně pod horní tyč – 7:2. Ani toto skóre ale na světelné tabuli do konečné sirény nevydrželo. Do úniku dvou proti jednomu se dostal Džerinš s Jaroslavem Bednářem, který po mazané nahrávce doklepával do prázdné klece. Lvi tak svého východočeského rivala vyprovodili debaklem 8:2, navíc se tato výhra zapíše do historických tabulek jako nevyšší v rámci extraligových duelů mezi Hradcem a Pardubicemi.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 3 4 3 0
Tomáš Bulík 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 1 0 1 2 0
Rudolf Červený 0 0 0 1 6
Rastislav Dej 0 0 0 2 0
Stanislav Dietz 1 0 1 3 0
Andris Džerinš 1 2 3 3 2
Blaž Gregorc 1 1 2 2 0
Richard Jarůšek 1 0 1 2 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Bedřich Köhler 0 1 1 1 0
Roman Kukumberg 1 0 1 2 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 1 1 0 2
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Ryan Potulny 1 0 1 1 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 3 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Pardubice vstoupily do zápasu lépe než my, my s tím v poslední době měli trošku problémy. Pardubice vedly 1:0, pak přišla dvouminutovka, během které jsme vyrovnali a pak odskočili na dvoubrankový rozdíl, a ta byla pro zápas rozhodující. Určitě jsme si všichni vzpomněli na naše prví utkání s Boleslaví, kdy jsme měli podobný náskok. Nechtěli jsme připustit, aby se něco podobného opakovalo. Na začátku druhé třetiny jsme dali další dva góly z přesilovek, a ty pak definitivně rozhodly nedělní duel. Týmu bych chtěl za výkon poděkovat. Přestože na nás byl tlak – bylo plno, derby, nezačali jsme dobře a prohrávali – tak do zápasu dali kluci všechno a uhráli ho.

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice):
Dneska jsme viděli a zažili, jak krutý a neúprosný někdy sport může být. Zápas jsme rozehráli dobře, jako ostatně každé utkání v téhle sezóně. Potom stačily dvě tři střely proti a bylo po nás. Bylo vidět, že když si hráči přestanou věřit, ztratí sebedůvěru hrát, tak nejde téměř nic. Jak to pak dopadne, jsme viděli.

Fotogalerie