Zápasy
ne 2.10.2016 | Lenka Jonešová

Hradec zkrotil Bílé Tygry. Liberec zdolal 3:2 po nájezdech

Drama až do konce. To bylo nedělní utkání Mountfieldu s libereckými mistry. Hradečtí sice jako první vedli, Tygři ale dvěma brankami otočili vývoj duelu a dostali se do vedení. Jako správný kapitán se ale ukázal Jaroslav Bednář, který ve 37. minutě vyrovnal na 2:2. Víc branek už do konce základní hrací doby nepadlo, a tak o vítězi muselo rozhodovat prodloužení, respektive samostatné nájezdy. V těch byl Hradec stoprocentní a zásluhou Jiřího Šimánka si připsal prémiový bod po výhře 3:2. Patrik Rybár navíc ve svém debutu vychytal první vítězství v české extralize.

Mountfield nastoupil do utkání s mistrovským Libercem s jedinou změnou v sestavě. Mezi třemi tyčemi totiž dostal poprvé v sezóně důvěru gólman Patrik Rybár. To na druhé straně barikády se fanouškům ve FORTUNA aréně představila jiná známá tvář. Dres Bílých Tygrů od letošního ročníku obléká Lukáš Vantuch.

Na Džerinšovu branku odpověděl Liberec v přesilovce

Hradečtí vstoupili do první dvacetiminutovky aktivněji. První zákrok si musel liberecký strážce svatyně připsat po střele Džerinše, jehož střelecký pokus vykopl Will betony. Hra se posléze přelévala ze strany na stranu, ani jeden z celků se však nedokázal usadit v útočném pásmu a vymyslet nebezpečnou šanci, která by vedla k úvodní brance duelu.

V jedenácté minutě ovšem přišla velká šance Köhlera, kterého hledal v prostoru brankoviště Potulny, hostující brankář byl však připraven zasáhnout. O pár okamžiků později ale už domácí hokejisté rozradostnili přítomné fanoušky, když síť za Willem rozvlnit poprvé v zápase Andris Džerinš – 1:0. Téměř vzápětí ale přišly krušné chvíle pro Hradec, a naopak ohromná šance pro Liberecké.

To, když byl vyloučen Kukumberg, kterého následoval Šimánek a Tygři tak dostali početní výhodu v pěti proti třem. Při té se nejlépe zorientoval Petr Jelínek, který z první prostřelil Rybára v bráně – 1:1. Liberec byl po vstřelené brance při chuti a ohrožoval hradeckého gólmana, ani jedna ze střel z holí hostujícího týmu za zády Rybára neskončila.

I druhá třetina nabídla gól na obou stranách

Liberec ve druhé třetině pokračoval v nastoleném tempu z konce první periody a jejich aktivita byla brzo odměněna druhou brankou. Lakatoš našel chytrou přihrávkou obránce Martina Ševce, který vymetl pavučiny z pravého růžku Rybárovy svatyně – 1:2. Následující pasáž ale příliš atraktivní podívané pro diváky nepřinesla.

Klidnou část hry přerušil až střelec úvodní branky duelu Džerinš, jehož tváří v tvář Will vychytal parádním zákrokem. Jenže i Hradečtí si v polovině utkání vyzkoušeli přesilovku v pěti proti třem. Tu sice domácí nezužitkovali, ale zbývající klasickou výhodu už ano. Jaroslav Bednář si sklepl Dejovu nahrávku a milimetrovou ranou nad rameno gólmana hostí vyrovnal na 2:2.

Na ledě se přiostřilo, což bylo znát i na počtu vyloučených hráčů. To následně potvrdila i dvojice Lakatoš – Pláněk, která putovala za katr za hrubost. Ani to nebylo všechno. Veselo před hradeckou střídačkou bylo ještě po doznění sirény oznamující konec třetiny, když se do sebe zaklínilo několik hráčů, které od sebe museli oddělovat rozhodčí.

Šedesát pět minut nerozhodlo, bod navíc bral Hradec

I třetí třetina byla s šancemi jako na houpačce. Nejprve měl pěknou šanci kapitán Bednář, na druhé straně se pak prezentoval taktéž povedenou střelou Radivojevič. Ani jeden z hráčů však svou šanci ve vedoucí branku nepřetavil. Liberecký útočník byl ve třetí periodě hodně vidět. I u další nebezpečné šance před Rybárem to byl totiž právě on, kdo zakončoval.

Předváděná hra nabírala na obrátkách a ve FORTUNA aréně bylo pořádně rušno. Oba brankáři však drželi své celky a předváděli jisté zákroky, kterými nepřipouštěli změnu skóre na světelné tabuli. Šedesát minut ale bylo v neděli večer málo, za vyrovnaného stavu 2:2 se tak šlo do prodloužení.

V prodloužení byly k vidění dvě obrovské šance, které mohly rozhodnout o osudu utkání. Na hradecké straně ji měl Köhler, jenž z mezikruží Willa nepřekonal. Na druhé straně hřiště to pak z levého kruhu zkoušel Ševc, ani on však gólovou sirénu nerozezněl. Následovaly tak nájezdy, ve kterých byli domácí stoprocentní. Trefili se Jiří Šimánek s Bednářem, díky kterým si tak Mountfield připsal výhru 3:2 po nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 1 1 1 0
Rastislav Dej 0 1 1 0 2
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 1 0 1 1 2
Blaž Gregorc 0 0 0 1 0
Richard Jarůšek 0 1 1 1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Aleš Pavlas 0 0 0 0 4
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 2
Ryan Potulny 0 0 0 -1 2
Jiří Šimánek 1 0 1 -1 2
Martin Štajnoch 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 65 20 2 18 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Musím celé mužstvo pochválit. Byl to možná první zápas, který jsme dokázali odehrát bez většího herního výpadku, a díky tomu jsme velice silného soupeře porazili. Dosud jsme všechna utkání měli těsná, bohužel jsme jich spoustu prohráli, buď v prodloužení, nebo na penalty. Dneska jsme to konečně poprvé přetlačili na svoji stranu a povedlo se nám vyhrát. Znovu bych chtěl zdůraznit, že tým pracoval po celých šedesát pět minut, a myslím, že vítězství jsme si zasloužili.

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec):
Nebylo to ani z jedné strany úplně učesané utkání. Chtěli jsme hrát aktivně na kotouči a víc se prosazovat v útočném pásmu. Jenže tam jsme se drželi málo a hra na kotouči se nám nedařila. I když jsme zápas odmakali, tak nejsme efektivní, šikovní a nejsme ani šťastní v zakončení. Myslím, že po tom průběhu si ani víc než bod nezasloužíme. Musíme pracovat na tom, abychom dostávali ještě méně gólů než dva.

Fotogalerie