Zápasy
ne 23.10.2016 | Lukáš Foff

Fantazie! Hradec dal Kometě pětku a jako první ji letos porazil za tři body

Tohle se povedlo! Hradec po skvělém výkonu i počtvrté v řadě zvítězil na domácím kluzišti a připsal si tak skalp prvního i druhého týmu soutěže. Kometu navíc porazil jako vůbec první tým v sezóně za plný počet bodů. Utkání nabídlo šance, góly, fair play gesta i bitku, takže velmi slušně zaplněná FORTUNA aréna po utkání mohla vypuknout nefalšovanou radostí.

Hradečtí trenéři i kvůli marodce nemají moc prostoru rotovat se sestavou, takže ta zůstala víceméně stejná jako v zápase v Mladé Boleslavi. Jedinou změnou bylo, že se ve druhém, respektive třetím útoku, prohodili Ryan Potulny a Tomáš Knotek.

Góly padaly v první a poslední minutě

Začátek byl pro domácí hokejisty zřejmě nejlepší, jaký si dovedli představit. K puku se v čase 00:18 na modré čáře dostal Jiří Šimánek, jehož střela trefila nejprve brněnskou hokejku a pak se ji povedlo tečovat ještě Michalu Dragounovi, který se tak prosadil ve druhém zápase po sobě – 1:0. Kometa zjevně takovýto start nečekala a chvíli se čekalo, než druhý tým tabulky nastartuje k lepšímu výkonu.

Po několika minutách hosté skutečně převzali otěže zápasu a často se musel mít na pozoru Patrik Rybár. Své štěstí zkoušeli Tomáš Vincour i Martin Erat, ale oba kotouče skončily v moci hradeckého brankáře. Na druhé straně Bednář mazácky přenesl hru a ve skvělé příležitosti se ocitl Martin Štajnoch, který si však vylámal zuby na Čiliakovi. Hra pokračovala ve svižném tempu na obou stranách, ale rozhodně to byli Brněnší, kteří měli navrch a tlačili se mohutně za vyrovnáním.

Dobrou příležitost k tomu měl Jan Hruška, který však v 18. minutě ještě nezužitkoval přihrávku Kvapila. Povedlo se mu to však v čase 19:35. Aleš Pavlas minul puk při rozehrávce, nechal se odtlačit a brněnský útočník předvedl skvělý blafák do bekhendu a překonal hradeckého gólmana. Kvůli této chybě se šlo do kabin za stavu 1:1 a oba týmy tak měly stejnou startovací pozici i na začátku druhé části.

Výborný hokej, spousta šancí a gól k tomu

Mountfield vlétl do druhé části jako uragán a Martin Pláněk otestoval Čiliaka tvrdou střelou. Nikdo na dorážku tam však nečekal. Ve 23. minutě fauloval Veselý a v tu chvíli se se šancemi roztrhl pytel. Richard Jarůšek nejprve v brejku dva na jednoho hledal Jaroslava Bednáře i když už mohl pálit, na druhé straně jel v samostatném úniku Jan Hruška, ale střelu mezi betony odhadl Rybár za dalších pár sekund to byl opět reprezentační útočník Jarůšek, který pálil těsně vedle.

První příležitost přesilové hry dostal i Hradec, ale ta se mu dlouho nedařila. V jejím závěru však měl naprosto loženou šanci Tomáš Knotek, jenž trefil přesně místo, ve kterém se pohyboval hostující muž v masce. Jen co byly oba týmy kompletní, tak se však Hradec přece jenom prosadil. Tomáš Bulík ujel, naznačil golfák, a pak puk poslal po ledě, čímž dokonale zmátl Marka Čiliaka a vstřelil svůj premiérový gól v dresu Mountfieldu HK – 2:1.

Pro domácí mohlo být ještě lépe, protože v další přesilovce měli neskutečný tlak, ale Čiliak v bráně zřejmě očaroval hradecké útočníky. Šimánek pálil dvakrát, Dragoun z ostrého úhlu také trefil brněnského brankáře a skórovat se nepovedlo ani Jarůškovi. Diváci také byli svědky krásných gest fair-play na obou stranách, když Josef Kováčik a Tomáš Bulík odvolali tresty pro své soupeře. Po druhé třetině byl tedy stav 2:1 pro domácí tým.

Hradec nasázel tři góly, Štajnoch zbil Káňu

Hradec se zkraje provinil faulem, když se Šimánek snažil vypíchnout soupeři puk a Brno bylo v přesilovce hodně nebezpečné. Po skvělé kombinaci se dostal ke střele Ondřej Němec, ale do cesty se kotouči vrhl Martin Pláněk a zachránil Hradec od vyrovnání. Pak se provinila hostující hráčská lavice přílišným počtem hráčů na ledové ploše a Východočeši trestali. Stanislav Dietz dělovkou trefil obránce a puk se příhodně odrazil k Richardu Jarůškovi, který jej zametl do prázdné brány – 3:1.

O chvilku později bylo ještě veseleji, neboť se prosadil americký forvard Ryan Potulny, který se zjevil před Čiliakovou bránou úplně osamocen a ukázal, jak šikovné ruce má. Na ledě bylo v tu chvíli pouze domácí mužstvo, které hnalo fantastické publikum. Odměnou divákům byl pátý přesný zásah do brněnské sítě, o který se postaral po přiťuknutí od Potulnyho netradičně Martin Pláněk a nasadil korunu výtečnému výkonu hradeckých hokejistů.

Další skvělý moment byl k vidění posléze, když se Martin Štajnoch s Janem Káňou dohodli na bitce, shodili rukavice k ledu a pustili se do sebe. První ránu sice inkasoval domácí bek, ale sérií tvrdých úderů nakonec přemohl svého soupeře, a Mountfield tak zvítězil i v této disciplíně. Oba borci si však férově plácli a společně odjeli do útrob stadionu. Kometa tedy ze zápasu odcházela vůbec poprvé v této sezóně bez jediného získaného bodu a pod Bílou věží bylo veselo.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Tomáš Bulík 1 1 2 2 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 1 1 0 0
Michal Dragoun 1 0 1 1 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 2
Blaž Gregorc 0 0 0 2 0
Richard Jarůšek 1 1 2 2 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 -1 0
Aleš Pavlas 0 0 0 -1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 1 0 1 2 0
Ryan Potulny 1 1 2 2 0
Jiří Šimánek 0 2 2 1 2
Martin Štajnoch 0 0 0 2 14
Jan Veselý 0 0 0 0 2
René Vydarený 0 2 2 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 27 1 26 96,30 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Chtěli jsme jít do zápasu hodně aktivně. Hned v prvním střídání Jirka Šimánek výborně dohrál souboj a vytěžili jsme z toho první branku, ale gól do šatny byl velice nepříjemný. Rozhodující byl náš gól na 3:1 v přesilovce. Celé utkání jsme odehráli ve vysokém tempu a nasazení, což bylo rozhodující. Napadaly nám tam i góly, takže skóre pak narostlo, ale zápas tak jednoznačný nebyl. Chtěl bych ocenit morálku týmu i to, jak jsme odehráli oslabení a zblokovali velké množství střel. Mnohem líp se nám dařily i přesilovky a všechno to bylo podtržené výborným výkonem gólmana. Za tři body jsme velice rádi, tím spíš proti tak silnému soupeři.

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno):
V první řadě chci pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. Zápas jsme nezačali dobře a hned v první minutě jsme inkasovali, což domácí nakoplo. Od půlky třetiny jsme ale hru srovnali a dali gól do šatny, stav po první třetině pro nás byl příznivý. Výsledek vypadá jednoznačně pro domácí, ale trochu vidím zlom v tom, jak jsme za stavu 1:1 jeli sami na bránu, nedali jsme a potom dostali gól na 2:1. Ve třetí třetině domácí díky přesilovce utekli na dvoubrankový náskok. Byli rozjetí, hráli s obrovským nasazením, obětavě, blokovali střely a chytali to kolikrát i za brankáře. Šli tomu hodně naproti. My jsme po patnácti zápasech poprvé nebodovali, což není příjemné, ale musíme se z toho poučit a vrátit se na vítěznou vlnu.

Fotogalerie