Zápasy
út 15.11.2016 | Lenka Jonešová

Ani potřetí v sezóně to nevyšlo. Mountfield na plzeňské indiány nevyzrál a padl 1:4

Potřetí v letošním ročníku se Hradečtí utkali s celkem Plzně, potřetí neúspěšně. Proti gólu indiánů ze 6. minuty sice ještě Mountfield dlouho vzdoroval. Když však domácí inkasovali ve druhé třetině ještě třikrát a hosté se dostali už do čtyřbrankového vedení, bylo o vítězi téměř rozhodnuto. V 59. minutě už jen korigoval výsledek přesným zásahem Martin Štajnoch, jenž upravil konečné skóre na 1:4.

Důvěru mezi třemi tyčemi dostal i do utkání s Plzní Ondřej Kacetl. Do sestavy se pak po dlouhé devítizápasové pauze způsobené zraněním vrátil Andris Džerinš, jenž do utkání nastoupil ve čtvrté formaci po boku mladíků Nedvídka s Pavlíkem.

Indiáni gólem ze 6. minuty ovládli první třetinu

Úvodní minuty úterního klání patřily bezesporu plzeňským indiánům. Nejen, že se hrálo převážně v obranném pásmu Mountfieldu a Machovský si po dlouhou dobu ani nemusel sáhnout na kotouč, Plzeňští navíc v šesté minutě otevřeli skóre zásluhou Davida Skleničky. Ten se s ničím nepáral a střelou od modré čáry propálil vše, co mu stálo v cestě – 0:1.

Vzápětí mohli ale odpovědět Hradečtí po souhře Deje s Kukumbergem, který však těsně minul hostující svatyni. Další šanci vypracoval pro Hradecké Knotek, když vybojoval kotouč ve středním pásmu a uháněl na Machovského. Strážce plzeňské klece ale střelou z hranice kruhu nepřekonal.

To už však bylo z hradeckých šancí na delší dobu všechno, hokejisté Plzně se totiž prezentovali precizní hrou na modré čáře, přes kterou tak domácí procházeli jen těžko. Do obrovské šance se na druhé straně kluziště dostal Indrák, jenž vyslal jedovatou střelu přes obránce. Kacetl ale ukryl černou pryž v náručí. Mountfield ke konci třetiny ještě třikrát dostal možnost zahrát si v početní výhodě, když však ani jednu šanci nedokázal využít, odcházeli hosté do kabin s jednobrankovým náskokem.

Tři góly v hradecké síti vyústily ve střídání gólmanů

Druhé dějství zápasu mělo pro Hradecké ještě horší průběh než první dvacetiminutovka. I tentokrát to totiž byli právě domácí, kdo inkasoval jako první. Ve dvacáté čtvrté minutě se hosté usadili v pásmu, rozebrali obranu Hradce a z hole Lukáše Pulpána zvýšili na rozdíl dvou branek – 0:2. Hradečtí se nevzdávali a i nadále se snažili vymyslet útočnou akci s gólovou tečkou.

Do dobré příležitosti se dostali Jarůšek s Džerinšem, ale druhý jmenovaný nedokázal ani nadvakrát dopravit kotouč až za záda Machovského. A tak zaveleli znovu hosté, a to hned dvakrát. Nejprve na rozdíl tří branek zvyšoval střelou z mezikruží Tomáš Svoboda, kterého po pouhých jednašedesáti sekundách následoval Tomáš Vracovský, jenž nádhernou střelou pod víko vymetl pavučiny Kacetlovy brány – 0:4.

Ve stejnou chvíli navíc trenéři sáhli ke změně v brankovišti a Kacetla vystřídal jeho mladší kolega Patrik Rybár. Teprve v třicáté páté minutě hráli první přesilovku i Plzeňští. Ta se jim ale nevyvedla, naopak se do slibné pozice dostali Dej s Knotkem, kterému se ale nevyvedla finální nahrávka, do které mu lehl jeden z hostujících beků.

Štajnoch vstřelil čestný gól, body bere Plzeň

Třetí dvacetiminutovka už se nesla v o poznání klidnějším tempu. Minimálně, co se vstřelených gólů týče. Prvních pět minut třetiny to byli domácí, kdo byl na ledové ploše aktivnějším celkem. Gólmana Machovského však ne a ne prostřelit. Na Bednářovu nabídku si pěkně najížděl Rastislav Dej, ani on však stoprocentního Machovského neprostřelil.

I v dalším průběhu utkání se hrálo převážně v obranném pásmu hostujícího celku. Střelu Martina Pláňka od modré čáry se snažil doslova prošťouchat mezi betony plzeňského muže v masce Džerinš, ale lotyšský útočník ani na několikátý pokus neuspěl. Následně zkoušel štěstí od modré čáry Köhler, jenž ale z netradiční pozice trefil pouze výstroj Matěje Machovského.

Hosté si bedlivě střežili obranné pásmo, ostatně jako po celé utkání, a Mountfield se tak jen těžko dostával do větších šancí. V závěru si domácí ještě snažili vytvořit soustavný tlak, ze kterého se sám před Machovským zjevil Džerinš, jeho střelu z mezikruží si však hostující brankář pohlídal. Jiskřičku naděje v závěru vykřesal Martin Štajnoch, víc toho ale Hradečtí nestihli a museli tak před domácími fanoušky zkousnout porážku 1:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 2
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Michal Dragoun 0 0 0 -2 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 1 1 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 -1 0
Richard Jarůšek 0 1 1 -2 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 -3 0
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -2 0
Martin Štajnoch 1 0 1 -2 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 31 10 4 6 60,00 0 0
Patrik Rybár 29 7 0 7 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Vůbec jsme nezačali tak, jak jsme si v kabině řekli. Chtěli jsme být mnohem agresivnější, ale to hráči nesplnili a do zápasu jsme se dostávali až ve druhé polovině první třetiny. Prohrávali jsme 0:1, tam byla velká šance výsledek změnit ve třech přesilovkách, ale bohužel jsme z nich nic nevytěžili. I do druhé třetiny jsme vstoupili špatně, ta byla vůbec tragická. Jednak jsme se nedostali do tlaku, i když jsme hledali recept na plzeňskou obranu středního pásma. Navíc jsme asi začali moc myslet jenom na útok a dělali obrovské hrubé chyby v obraně, které Plzeň využila až k vedení 4:0. Samozřejmě nemůžu utkání hodnotit jinak než negativně. Mrzí mě to kvůli divákům, kteří už podruhé doma neviděli od našeho týmu dobrý výkon.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň):
Hradec Králové naposledy porazil Spartu a hrál velmi dobře. Chtěli jsme hlavně dobře bránit a počkat si na protiútoky. Dali jsme první gól, ale potom jsme bohužel byli třikrát vyloučeni, čímž se soupeř dostal trochu víc do hry. V kabině jsme si řekli, že to musíme změnit a hrát v pěti, protože jedině tak můžeme být silní. Druhá třetina se nám povedla, dali jsme tři góly. Věděli jsme, že Hradec po nás půjde a bude chtít s výsledkem něco udělat. Nabádali jsme kluky, aby se zbytečně nenechali někam vytáhnout a dobře bránili střední i obranné pásmo. I díky tomu, že jsme hru trochu kouskovali, jsme si závěr pohlídali a nepustili Hradec do tlaku, ke kterému se nadechoval. Díky celému mančaftu včetně Machyho, který znova předvedl, že je skvělý gólman, jsme získali tři body.

Fotogalerie