Zápasy mládeže
ne 20.11.2016 | Martin Voltr

Skvěle! Mladší dorostenci v klíčové bitvě přetlačili Boleslav a slaví postup

Mladším dorostencům se v poslední době nedařilo a až do závěrečného kola úvodní části museli bojovat o postup do nadstavby i jistotu play off. V přímé bitvě vyzvali Mladou Boleslav, a byly to neskutečné nervy! Zápas se lámal za stavu 1:1. Hosté po svém vyrovnání trefili břevno, naopak Hradečtí za pár sekund odpověděli šťastným vedoucím gólem a závěr už si pohlídali. Po vítězství 4:1 tak mohla propuknout jejich zasloužená radost!

Hradecký tlak v závěru třetiny vedl k první brance

První třetina nabídla podle očekávání opatrnější hokej, žádný z týmů si nemohl dovolit velkou chybu, která by pustila soupeře do náskoku. Hradec spustil v aktivním tempu, nicméně s první přesilovkou si neporadil a Boleslav se postupně také dostala do zápasu. Dobrou pozici měl Tomáš Dlask, v úvodní početní výhodě hostů pak musel Denis Vacek hasit šanci Jakuba Zajíčka.

Z vyrovnaného obrazu hry ovšem vystoupla pětiminutovka před přestávkou. Ta nabídla velkou útočnou chuť Hradce, jehož barvy poslal do vedení z velkého úhlu Martin Nedomlel – 1:0. Následující přesilovou hru sehrála výtečně i druhá formace, jenže gól tomu chyběl. A když se na led vrátil první útok, s koncem boleslavského trestu mohl zvýšit náskok právě Nedomlel. Po dalším Poppelově pasu ale zamířil jen do výstroje gólmana.

Boleslav se zvedla, ale na vyrovnání zatím nedosáhla

Bruslaři dobře věděli, že se potřebují zvednout. A to se jim povedlo, druhá část byla z jejich strany o poznání živější. Tradiční role tahouna se chopil David Dobša, jenž ve čtvrtek nastřílel Táboru čtyři góly. Jenže na Denise Vacka hledal recept marně. Mountfield se posléze oklepal a útočný pár Poppel – Síla dvakrát sahal po druhé trefě, nicméně pak zase domácím komplikovaly snahu fauly. Nejblíž ke gólu byl Tomáš Dlask, jenž v přesilovce napálil tyč.

Dobša měl během druhé třetiny snad aspoň pět střel, nejlepší zákrok proti němu vytáhl Vacek ve 35. minutě. Pak se ale hosté museli bránit po dvou faulech. Zvlášť Adam Hes děkoval brankáři Rylichovi, že vychytal jeho neúmyslnou teč na vlastní branku. Mountfield si dokonce zahrál i 15 sekund dvojnásobné výhody, jenže hosté díky obětavosti přežili.

Břevno a rozhodnutí! Pak už si Lvi postup hlídali

Největší podívanou si pro dvě stovky diváků nechal zápas do třetí třetiny. Obrovskou možností ji zahájili Nedomlel se Sílou, jenže místo toho bylo v čase 42:39 vyrovnáno. Sebevědomým průnikem s přesnou střelou se blýskl kdo jiný než David Dobša a hostům chyběl k postupu už jen jeden gól – 1:1!

Celý zápas (a svým způsobem i sezóna) se lámal v následujících dvou minutách. Tomáš Dlask totiž znovu orazítkoval hradecké břevno a domácí se okamžitě vydali do protiútoku, v němž z dálky vypálil Jan Jušta. Gólman Rylich vyrazil puk nad sebe, odkud se černá guma snesla za jeho záda! Obrovská smůla pro hosty, obrovské štěstí pro Hradec – 2:1.

Bruslaři ještě mohli zabojovat ve dvojici přesilovek, ale jakmile je Mountfield přežil, už kontroloval postup. Naopak sám početní výhodou nepohrdnul. Do Sílovy křižné přihrávky se nádherně položil Petr Poppel a bylo jasno! Hosté i tak ještě zkusili hru bez brankáře, tu však potrestal Tomáš Janoušek hřebíčkem na 4:1. Hradečtí mladší dorostenci postupují do vyšší části extraligové nadstavby a už teď mají v kapse i jistotu play off!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Szymon Bieniek 0 1 1 1 4
Martin Janda 0 1 1 1 2
Tomáš Janoušek 1 0 1 2 2
Šimon Junek 0 0 0 2 0
Jan Jušta 1 0 1 1 0
Jaroslav Kašpar 0 0 0 1 0
Tomáš Müller 0 0 0 -1 0
Jakub Myška 0 0 0 1 2
Martin Nedomlel 1 0 1 1 2
Marek Pelda 0 0 0 -1 0
Petr Poppel 1 1 2 2 2
František Řehák 0 0 0 -1 0
Vojtěch Síla 0 2 2 2 0
Martin Soukup 0 0 0 -1 0
Vojtěch Záliš 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Denis Vacek 60 21 1 20 95,24 1 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Mountfield HK):
Měli jsme několik mečbolů, které jsme neproměnili, a čekal nás poslední, hrozně těžký zápas proti Mladé Boleslavi. Věděli jsme, že hraje dobře. U ní jsme odehráli špatné utkání, ve kterém nás přebruslila. Dnes jsme hráli ze zajištěné obrany, kluky jsme nabádali, aby zbytečně nepropadali při napadání a měli jsme pořád tři čtyři hráče vzadu. S panem Štohanzlem jsme rozložili síly do všech tří lajn. Každá pětka měla svůj úkol a kluci si je plnili poctivě. Boleslav ale vyrovnala a my jsme se štěstím dali gól na 2:1, pak jsme odskočili a už to bylo klidnější. Jinak to byl ale z obou stran nervózní zápas, předvedená hra nic moc. Jsme rádi, že jsme postoupili. Myslím, že si to zasloužíme, protože jsme dobu skupinu vedli, ale závěr se nám bohužel až tak nepovedl. Teď potkáme další soupeře a čeká nás ještě hodně práce.

Tomáš Černík (BK Mladá Boleslav):
Myslím, že to bylo z obou stran velice kvalitní utkání. Hradec do něj vstoupil líp, nám se první třetina nepovedla. Ve druhé jsme se zvedli, měli jsme i plno příležitostí, které jsme bohužel nevyužili. Ve chvíli, kdy jsme vyrovnali a začali tlačit, jsme dostali poměrně smolný gól na 2:1. A ten rozhodl. Předtím jsme trefili břevno, mohlo to dopadnout obráceně. Ale i tak jsme spokojení. Pořád máme na čem pracovat a ještě se popereme o to, abychom se do play off dostali ze spodní skupiny. Bude vyrovnaná až do konce, jsou tam další čtyři kvalitní týmy, které budou mít stejný cíl jako my.

Fotogalerie