Zápasy
út 21.3.2017 | Lukáš Foff

Historický úspěch Hradce! Mountfield se prostřílel přes Vervu do prvního semifinále!

Konečně! Do čtveřice všeho dobrého, můžou si říkat hráči i fanoušci Mountfieldu HK. Hradec si totiž na čtvrtý pokus proklestil cestu do semifinále, a stalo se tak po čtvrtém vítězství v řadě nad Vervou Litvínov. Pátý duel byl v domácí režii od samého začátku a nabídl krásnou přestřelku. Ta nakonec skončila 7:4 pro Lvy a emoce ze zvládnutého čtvrtfinále mohly vypuknout naplno...

Šálalalalalá, Hradečáci...! Yes, jsme tam! 🙂

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne 21. březen 2017

Hradečtí trenéři udělali jednu drobnou změnu v sestavě před pátým čtvrtfinálovým duelem. Do něj totiž nastoupil na pozici sedmého beka Zdeněk Čáp, a vyměnil tak Aleše Pavlase.

Hradec třemi přesilovkami vyhnal Januse z brány

Na zápas si našlo cestu obrovské množství diváků. Hlasatel FORTUNA arény záhy zahlásil vyprodáno. Ti, kteří přišli o něco později, neviděli faul Karla Kubáta a ani následný hradecký trest. V čase 1:53 totiž Bedřich Köhler pohotovou dorážkou překonal Jaroslava Januse poprvé. Dalším potrestaným hráčem byl Newton, ale Litvínov odmítl srovnání a naopak Trávníček poslal svůj tým do čtyř znovu. To Mountfield HK šancí nepohrdl. Naprosto ukázkovou kombinaci dovršil do prázdné brány Rastislav Dej a v 6. minutě už to bylo 2:0 pro domácí!

Radim Rulík si vzal oddechový čas, ale ten příliš nezafungoval. Na ledě bylo jenom jedno mužstvo, a to Východočeši. Další nadějný brejk ještě nevyužil Šimánek, ale ani to mrzet Lvy nemuselo. Další přesilovka na sebe po faulu Skleničky nenechala dlouho čekat a díky přesné teči Alexandra Picarda odjížděl Jaroslav Janus v 10. minutě se skloněnou hlavou na svojí střídačku a za stavu 3:0 pro domácí přenechal poprvé v sérii místo svému kolegovi Michaelu Petráskovi.

Mountfield HK rozebíral svého soupeře v útoku a naopak jej k ničemu nepouštěl v obranném pásmu. Tři na jednoho jela třetí formace Hradeckých, ale Jarůškova přihrávka nikoho nenašla. Další obrovské příležitosti měli Picard s Bednářem, ale s těmi si nově příchozí muž v masce už poradil. To však nic nezměnilo na tom, že Hradec odehrál nejlepší třetinu ve čtvrtfinále a razantně nakročil do semifinále.

Gólové hody pokračovaly, prosadil se i Litvínov

Nástup do prostředního dějství byl na vlas stejný jako nástup do toho úvodního. Královéhradečtí hokejisté sehráli krásnou akci, na jejímž konci byl po přihrávce Richarda Jarůška Alexandre Picard a svojí druhou brankou v zápase zvýšil na 4:0. Svojí první větší šanci v utkání si připravila Verva ve 26. minutě, ale proti Jiřímu Doležalovi se Rybár stihl včas přesunout.

V čase 28:55 zvýšil hradecký Mountfield dokonce už na 5:0. Bůra si Litvínovští vstřelili sami, když si přihrávku Tomáše Knotka na Bedřicha Köhlera srazil do vlastní sítě Filip Pavlík. Jenže Hradec se už zřejmě viděl na pozápasových oslavách, když v sobě Chemici našli poslední zbytky morálních sil a poprvé v celé sérii dokázali využít přesilovku. V čase 29:49 se to povedlo kapitánovi Michalu Trávníčkovi z dorážky před bránou – 5:1.

Tempo neupadalo, ba naopak. Litvínov začal hrát hodně ofenzivně a nechával tudíž okénka v obraně. Andris Džerinš však z první nezacílil přesně a o kousek minul. O tom, že ze zápasu chtějí ještě Severočeši udělat drama, se přesvědčila celá FORTUNA aréna ve 34. minutě. Martin Hanzl byl hodně důrazný na brankovišti a procpal puk za ležícího Rybára – 5:2. V následujících minutách se střídaly tutovky na obou stranách, ale gólmani už neinkasovali. Cheza svého soupeře v prostřední části přestřílela 20:4, ale gólový rozdíl byl stejný jak po první třetině.

Mountfield si dokráčel pro semifinále

Start třetí periody byl opět v režii domácích. Richard Jarůšek na modré čáře převzal puk a tlačil se do zakončení, což ale nestihl. To se však podařilo ve 43. minutě Jaroslavu Bednářovi, jenž ke svým šesti asistencím v play off přidal i první branku a upravil už na 6:2. Hradec tato situace uklidnila a pouštěl se dál do útočení. Pak si ale nepohlídal počet hráčů na ledové ploše a kapitán týmu šel odsedět trest pro hráčskou lavici.

K jeho zklamání na ní neproseděl celé dvě minuty, protože v čase 45:39 František Lukeš svižnou ranou z mezikruží trefil přesně pod horní tyčku a dodal Vervě teoretické naděje – 6:3. I další prohřešek proti pravidlům byl z kategorie méně frekventovaných. Picard šel na trestnou lavici za sevření puku rukou. Byl to však překvapivě Hradec, který vstřelil další branku. Při rozehrávce totiž udělal hrůzostrašnou chybu Petrásek a namazal puk přesně na hůl Rastislava Deje, který pohodlně trefil prázdnou bránu.

Kosmetickou úpravu skóre provedl v 58. minutě Karel Kubát, který propasíroval kotouč mezi tyčkou a tělem Patrika Rybára. Ten pořádně vyčinil svým bekům, ale už i on moc dobře věděl, že tohle bude stačit. Mountfield Hradec Králové si v sezóně 2016/17 došel pro historicky úplně první postup do semifinále, když zdolal Vervu Litvínov 4:1 na zápasy. Slovy hradeckého kotle: „Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro Hradec.“

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 3 4 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 2 0 2 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 1 2
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 0 0 1 0
Blaž Gregorc 0 1 1 0 0
Richard Jarůšek 0 2 2 1 0
Tomáš Knotek 1 2 3 -1 0
Bedřich Köhler 1 1 2 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 1 1 0 2
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 2 0 2 1 4
Martin Pláněk 0 1 1 0 2
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 41 4 37 90,24 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Zápas se rozhodoval v první třetině. Vyšly nám tam přesilovky, dali jsme z nich tři góly a lepší vstup jsme si nemohli přát. Nakonec to byl trochu divoký zápas s množstvím gólů, což moc nepřipomíná play off. Litvínov se nevzdal a byl nebezpečný do poslední chvíle. Víme, že má v útoku velkou sílu, a zase to ukázal, i za takhle nepříznivého stavu dokázal dát góly. My jsme na to naštěstí ještě reagovali dál a odstup z první třetiny jsme si udrželi až do konce. Jsme rádi, že jsme sérii ukončili už dnes.

Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Nezvládli jsme začátek utkání, připravovali jsme se na něj, ale nechtěli jsme být vylučovaní. Soupeř v přesilovkách odskočil až na 3:0. Přišlo mi, že někteří hráči nevstoupili do zápasu dostatečně připraveni. Hradec si pak už zápas pohlídal a myslím, že bylo rozhodnuto. Musel by se stát zázrak, abychom s tím dokázali něco udělat. Hradec zaslouženě vyhrál v zápase i v sérii, byl lepší, ani v jednom zápase jsme nevedli. Musíme soupeři poblahopřát k vítězství, tahali jsme za kratší konec a zaslouženě vypadli.

Fotogalerie