Zápasy mládeže
so 2.12.2017 | Jan Vavřina

Skvěle! Obrat z 1:2 na 4:2 v závěru zajistil mladšímu dorostu postup z prvního místa

Zápasové menu

Více než 55 minut čekali mladší dorostenci v posledním kole základní části proti Liberci na to, až se dostanou do vedení. Utkání se jim nedařilo podle představ, houževnatý soupeř jim činil problémy. Od poloviny zápasu vedl, jenže Mountfield ukázal charakter mužstva a v 56. minutě dvěma slepenými góly Naara otočil výsledek. Když pak Jirků trefil opuštěnou klec soupeře, bylo jasné, že Východočeši ovládnou skupinu Střed a postoupí do další fáze sezóny z prvního místa! Navíc s bravurní bilancí 17 výher a jediné porážky.

Úvod ovlivnila častá vyloučení, do vedení šli hosté

Začátek souboje prvního týmu s druhým ovlivnila série vyloučení. Za úvodních dvanáct minut usedli na trestnou lavici hned čtyři hráči, všichni za podražení. Hra v plném počtu proto příliš k vidění nebyla. V přesilovkách se dařilo o něco lépe domácím, na soupeře ale vyzrát nedokázali. To Liberec měl co dělat, aby se vůbec usadil v útočné třetině.

Když se mu to ve 14. minutě konečně podařilo, hned nebezpečně zahrozil. Filip Kovář dostal puk na levý kruh, srovnal si ho a vystřelil, Tomáš Sajdl ale vystrčil svůj pravý beton. První branka zápasu padla o minutu a půl později ze stejného místa. Petr Gajda se dostal ke kotouči, rychle se otočil a překvapil Sajdla střelou do šibenice – 0:1. V poslední vteřině se snažil o srovnání skóre Matyáš Budina, ale zamířil jen do Čajanovy výstroje.

Dvě využité přesilovky – Hradec srovnal, Liberec zase odskočil

Stejně jako na startu první části, i v případě té druhé se dveře na trestné lavici netrhly. Po 100 odehraných vteřinách na ni usedl hostující Jakubec a Mountfield toho po 12 vteřinách využil. Tomáš Perička napřáhl na modré čáře a jeho ránu tečoval Jaroslav Kašpar mimo dosah gólmana – 1:1.

Přesilové hry zlepšili také Severočeši, což potvrdili v polovině duelu. Nahození Tomáše Kollerta tečoval Jaroslav Chmelař a touš skončil znovu v síti. Domácí mohli hned několikrát srovnat, to by ale musel Petr Moravec využít svou šanci z mezikruží nebo Tomáš Hynek mířit o pár centimetrů níž, aby z úhlu netrefil jen horní tyč. Když se neujala ani teč Budiny, odešli do kabin spokojenější hosté.

Rozhodla poslední pětiminutovka a spolupráce Naar – Kašpar

Do závěrečného dějství vstoupil lépe hostující mančaft. Nejprve ujížděli tři Tygři na jediného beka Mountfieldu, pak v přesilovce zůstal dvakrát osamocen mezi kruhy Vojtěch Strnad. Se všemi pokusy si skvěle poradil Tomáš Sajdl, jenž tak držel svůj tým stále ve hře. Jak důležité to bylo, se ukázalo v závěrečné pětiminutovce.

V čase 55:05 se dostal k puku Jakub Naar a střelou do šibenice srovnal na 2:2. Uteklo jen 24 vteřin a Jakub Naar se prosadil po nahrávce Jaroslava Kašpara znovu a na hradecké střídačce vypukla pořádná euforie. Lvi se kýženého vedení dočkali až čtyři a půl minuty před koncem a to jim stačilo. V power-play soupeře, umocněné o vyloučeného hradeckého hráče, zamířil do opuštěné klece Adam Jirků a dal výsledku konečnou podobu 4:2. Východočeši tak na poslední chvíli odvrátili liberecký nájezd a uhájili první místo ve skupině Střed.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 0 0 0 0 0
Filip Boštík 0 0 0 -2 4
Jan Boukal 0 0 0 2 0
Matyáš Budina 0 0 0 0 0
Tomáš Hynek 0 1 1 0 0
Adam Jirků 1 0 1 3 0
Jan Jušta 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kašpar 1 2 3 2 10
Štěpán Králik 0 0 0 0 0
Petr Moravec 0 0 0 0 2
Jakub Naar 2 0 2 3 6
Lukáš Pajer 0 0 0 0 0
Marek Pelda 0 0 0 -2 0
Tomáš Perička 0 2 2 2 0
Matěj Pinkas 0 0 0 -1 0
Daniel Šedivý 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Sajdl 60 17 2 15 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Martin Štohanzl (Mountfied HK):
Dnešní utkání se mi hodnotí těžce. Na jednu stranu si mužstvo zaslouží velkou pochvalu za první místo v základní části i díky tomuto vyhranému utkání. Na stranu druhou musím říct, že jsme neodehráli dobré utkání. Liberec přijel bez největších opor a celý zápas to byl houževnatý soupeř, bojoval, chvílemi nás přehrával. Udělali jsme hodně chyb na to, jak se nám dařilo v ostatních zápasech. Nemohli jsme se do toho dostat, byli jsme horším týmem. Dnes vyhrál spíš šťastnější než lepší. Klukům ale rozhodně patří velký dík za to, že jsme nesložili zbraně a i když se nedařilo, tak jsme bojovali až do konce a ve třetí třetině to zlomili.