Zápasy mládeže
čt 7.12.2017 | Klára Petrásková

Do nadstavby pravou nohou. Mladší dorostenci porazili Zlín 5:1

Zápasové menu

První duel nadstavbové části sice načali mladší dorostenci inkasovanou brankou, pak ale výraznou střeleckou převahu naklonili na svou stranu. Ze 44 vyslaných ran skončilo ve zlínské svatyni postupně pět puků, přičemž hned na třech trefách se podílelo duo Jušta – Šedivý.

Hradec otočil skóre v závěru třetiny

Obě mužstva nastoupila do utkání aktivně a svižně. Hra se přelévala ze strany na stranu a jak Zlín, tak Hradec si vytvářely šance. Domácí navíc v úvodu zápasu dostali k dispozici přesilovou hru. Hosté však oslabení zvládli a po jeho skončení dokonce nebezpečně zahrozili – Jaroslav Kašpar dostal přihrávku do jízdy a z pravé strany ohrozil gólmana Zlína. Ten však jeho pokus vyrazil do rohu.

O chvíli později se poprvé v utkání rozsvítilo červené světlo za brankou. Domácí pětka se na chvíli usadila v útočném pásmu, čehož využil Vojtěch Riedl a ranou od modré čáry propálil všechno před sebou. Hradec na inkasovanou branku zareagoval velmi dobře – přidal na aktivitě i důrazu a začal dostávat zlínský tým pod tlak. Do zajímavé šance se dostal Jan Jušta, jehož střela z otočky o několik čísel minula pravou tyčku branky.

Zvýšený hradecký tlak vyústil zlínským faulem, ovšem domácí hokejisté hru v oslabení zvládli a nedovolili svému soupeři skórovat. Nevyužitá výhoda nemusela Východočechy mrzet příliš dlouho, neboť tři minuty před první přestávkou přece jen vyrovnali na 1:1. Lukáš Pajer zachytil puk v prostoru mezi kruhy, zamířil a trefil se přesně pod vyrážečku k tyči. O necelou minutu později hosté dokonce otočili skóre, když Petr Moravec dostal svižný pas a bezchybně zužitkoval přečíslení dva na jednoho – 1:2.

Východočeši navýšili své vedení

Za hlasitého povzbuzování svých spoluhráčů vlétla domácí pětice hokejistů do druhé třetiny. Zlínští chtěli co nejrychleji srovnat stav, ovšem jejich útočná snaha končila ve většině případů na pečlivě zorganizované hradecké defenzivě. Do velmi nadějné šance se dostal útočník Dan Handl, který však netrefil ze strany částečně odkrytou klec. Domácí celek nevyužil ani další dobré příležitosti, mezi něž patřila třeba přesilová hra nebo tvrdá rána Matěje Mikulíka z prostoru mezi kruhy později při hře pět na pět.

Netrvalo dlouho a přišel hradecký trest. Nejprve v polovině utkání zahrozil Kryštof Lang, který dostal v útočném pásmu poměrně dost prostoru, jeho střela však skončila v náruči brankáře Iva Lekeše. O minutu později už se Hradec radoval, a to díky Janu Juštovi, který zvýšil vedení svého týmu – 1:3.

Hostům v té chvíli, jak se říká, narostla křídla a do konce druhé části byli o něco nebezpečnější. Další branku však nepřidali. Nejprve nevyužili přesilovou hru, byť svého soupeře zatlačili v obranném pásmu, a v samotném závěru pak Matyáš Budina a Kryštof Lang neproměnili dvě velmi dobré příležitosti. Zatímco první z útočníků ujel zlínské obraně a trefil jen gólmana Lekeše, druhý dostal o chvíli později chytrý pas před brankoviště, ale poslal puk mimo tři tyče. Po čtyřiceti minutách tak platil stav 1:3 z pohledu Zlína.

Dvě trefy potvrdily výhru Lvů

Na začátku třetí části Východočeši dvěma rychlými góly definitivně utnuli zlínské naděje na bodový zisk. Nejprve si domácí brankář neporozuměl se svými obránci v nepřehledné situaci před brankovištěm, čehož využil Daniel Šedivý, který si našel odražený kotouč a bleskově jej uklidil do sítě. O chvíli později pak Jaroslav Kašpar z mezikruží zamířil přesně do horního rohu branky a přidal pátou trefu Hradce – 1:5.

Na domácích hokejistech se začala projevovat frustrace z nepříznivého vývoje utkání, ani za tohoto stavu však Zlínští nepřestávali útočit. Michal Tomeček vyřešil rychlé přečíslení přihrávkou na Adama Macíka, který ale nedokázal usměrnit puk do branky. O chvíli později neuspěl v dobré příležitosti Adam Bachánek, jehož pokus skončil na výstroji brankáře Tomáše Sajdla. A do toho všeho domácí celek nevyužil ani další dvě přesilové hry.

V samotném závěru domácí zvládli ještě jedno oslabení, což znamená, že ani jeden z týmu nezužitkoval v tomto zápase přesilovku. Na výsledku to však vůbec nic nezměnilo. Hradec Králové vyhrál ve Zlíně vysoko 5:1 a připisuje si tři body do tabulky. Naopak domácí hráči si musí na první vítězství v nadstavbě ještě počkat.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Filip Boštík 0 1 1 1 0
Jan Boukal 0 0 0 1 0
Matyáš Budina 0 0 0 0 2
Martin Drbal 0 0 0 0 2
Tomáš Hynek 0 1 1 0 0
Adam Jirků 0 0 0 0 0
Jan Jušta 1 2 3 3 0
Jaroslav Kašpar 1 0 1 1 0
Štěpán Králik 0 0 0 1 2
Kryštof Lang 0 1 1 1 0
Petr Moravec 1 0 1 3 0
Jakub Naar 0 0 0 1 0
Lukáš Pajer 1 0 1 0 0
Marek Pelda 0 0 0 2 0
Tomáš Perička 0 0 0 1 0
Matěj Pinkas 0 0 0 2 0
Milan Souček 0 0 0 0 0
Daniel Šedivý 1 2 3 3 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Sajdl 60 21 1 20 95,24 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Mountfield HK):
Do úvodního utkání nadstavby jsme vstoupili aktivně, na hráčích bylo vidět uvolnění. Většinu utkání jsme si plnili pokyny , které jsme si řekli před utkáním a bylo vidět nasazení obou týmů. Celkově se hrál dobrý mládežnický extraligový hokej. Měli jsme střeleckou převahu, kterou jsme dokázali úspěšně zúročit ve vítězství, avšak v první třetině jsme měli krátký výpadek. V závěru utkání jsme si pak za stavu 5:1 přestali plnit povinnosti, ale v těchto fázích nás podržel brankář Tomáš Sajdl. Možná došlo k uspokojení, ale měli bychom se umět koncentrovat na utkání celých 60 minut.