Zápasy
st 27.12.2017 | Jan Vavřina, Lukáš Foff | Foto: KEYSTONE/Melanie Duchene

Od Davosu příděl. Hradec nezískal ani bod a čeká ho čtvrtfinále

Zápasové menu

Na povedený duel proti Kanadě Mountfield HK ve druhém utkání na turnaji nenavázal. Nepovedl se mu vstup do zápasu a už po půl minutě prohrával. Davos se prezentoval sebevědomou hrou a postupně navyšoval skóre až na 5:0. Ve třetí třetině ujel do brejku Jiří Šimánek, který povedeným blafákem už jen korigoval na konečných 5:1 pro hostitele akce. Východočeši si znovu po roce zahrají čtvrtfinále.

Hradecká lavička poslala do zápasu tři nové tváře – Jana Bergera, Lukáše Lhotáka a Tomáše Ziga. Do utkání naopak nezasáhl trojlístek Bednář, Köhler a Kukumberg. V brance dostal přednost Jaroslav Pavelka, obranné páry zůstaly stejné jako proti Kanadě.

Třetina plná chyb vyšla výsledkově lépe domácím

Proti Kanadě měli Východočeši skvělý vstup do zápasu, o duelu se švýcarským celkem se to říci rozhodně nedá. Hradec hned v prvním střídání propadl a přečíslení dva na jednoho zužitkoval střelou na zadní tyč Jeremy Morin. Stejně jako v prvním duelu, i tentokrát mohl hrát důležitou roli nevyzpytatelný mantinel. Po rychlém odrazu byl v šanci Brandon Buck, ale neuspěl.

Hosté si připravili první šanci po pěti minutách. Na osu hřiště dostal nabito Jiří Šimánek, jeho ránu golfem ukryl van Pottelberghe do náručí. Místy nervózní hra a několik chyb přenášely šance ať na jedné nebo na druhé straně, zprvu měl ale více ze hry Davos. I ten však soupeři nabízel gólové možnosti. Třeba Cingelovi, který vystihl úmysl obrany, dostal se ale jen ke střele bekhendem.

Halou to několikrát zahučelo během přesilovky domácích, Pavelka v brance měl plné ruce práce se skrytými střelami, udeřit ale mohlo také na druhé straně. Cingel přebruslil obránce a natlačil se do brány, zakončení ale nemělo potřebnou razanci. Tino Kessler zase musel litovat, že ve dvou šancích za sebou nevolil rychlejší zakončení. V prvním případě jeho střelu zblokoval Vydarený, ve druhém Pavelka. V závěru dějství si ještě zahráli Hradečtí přesilovku, kromě šikovné teče Červeného nic dalšího nevymysleli.

Davos dominoval a vypracoval si rozhodující náskok

Vstup do druhé třetiny měli také lepší domácí, přečíslení tří na jednoho musel řešit na poslední chvíli Zámorský. Stejný hráč v dalším střídání neuhlídal dotírajícího Tomiho Sallinena, jenž se natlačil před beka a jemnou tečí usměrnil kotouč do sítě – 2:0. Prohrávající tým šel po chvíli do čtyřech a inkasoval znovu…

Mikael Johansson narýsoval přes celou šíři kluziště milimetrový pas do míst, kde stál Gregory Sciaroni. Ten předvedl pohotové zakončení a z první uklidil puk do brány potřetí. Družina Václava Sýkory se naopak nemohla vůbec dostat do hry. Když už připravil Berger vyloženou šanci pro Dragouna, útočník Mountfieldu trefil jen vyrážečku brankáře.

Ve 34. minutě navíc Lvi špatně střídali a inkasovali počtvrté. Brandon Buck dostal puk za obranu, potáhl ho do bekhendu a zasunul ho mezi betony. Hostitel akce oplýval sebevědomím, Východočeši se naopak museli bránit jednomu ataku za druhým. V závěru se při přesilovkovém neuvěřitelném tlaku probudily také tribuny, respektive hlasivky domácích fandů.

Hradec se dočkal alespoň čestného gólu

Krátce po začátku třetí dvacetiminutovky se dopustil faulu za svojí bránou René Vydarený. Davos opět ukázal, že přesilovky má nacvičeny opravdu skvěle a pátou branku přidal ten, který všechno načal – Jeremy Morin. Prakticky vzápětí se musel Jaroslav Pavelka roztáhnout na brankové čáře, protože jinak by lovil kotouč ze své sítě pošesté.

Hradec se ale čestného zásahu dočkal také. V přesilové hře ujel všem Jiří Šimánek a poslal puk přesně pod horní tyčku. Nadále se hrál velmi rychlý hokej ve vysokém tempu. Hradec ale postupně začal odpadat, takže gólman Mountfieldu se musel pořádně otáčet. Kessler se dostal v 50. minutě do třetí tutovky v utkání, ale opět ztroskotal právě na Pavelkovi.

Východočeši se ve zbytku třetiny pouze bránili a neměli morální ani fyzické síly na to, aby se pouštěli do ofenzivních akcí. Švýcarský tým hrál zkušeně a nepolevoval, takže nenechal hosty vůbec oddechnout. Mountfield HK tak dostal ve druhém zápase po sobě pět branek a skončil ve skupině Cattini bez jediného bodu, což znamená, že se o postup do semifinále utká s celkem, který skončí na druhém místě ve skupině Torriani.

Ohlasy k utkání

Pavel Hynek (Mountfield HK):
Zápas se mi bude hodnotit velmi těžko. Výsledkově ani výkonem jsme neuspěli. Měli jsme špatný vstup do zápasu, pustili soupeře do přečíslení a inkasovali už v první minutě. Paradoxně ale první třetina byla asi naše nejlepší. Po úvodním náporu soupeře v první pětiminutovce jsme přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a měli šance na srovnání. První třetinu jsme odehráli poté celkem slušně. Bohužel ve druhé třetině nás zlomily dva góly. Nejvíc asi třetí, který jsme dostali v oslabení. Potom domácí narostli a byli lepším týmem, takže zaslouženě vyhráli. Hlavní rozdíl byl v pohybu s kotoučem i bez kotouče. Domácí v pěti bruslili nahoru, dolů a v pohybu nás jednoznačně předčili. Druhý faktor byla schopnost využít své šance. Zakončení měli rychlejší, agresivnější a dobře se orientovali v předbrankovém prostoru. Až třetí zápas ale rozhodne, jestli bude Spengler Cup negativní nebo pozitivní. Do zápasu o semifinále musíme jít úplně jinak. Musíme hrát lépe z obrany. Defenziva musí být od všech hráčů na ledě důsledná a nehrát s vysokým rizikem.