Zápasy
pá 23.2.2018 | Petr Šatalík

Medvěd přetlačil lva. Hradečtí padli s Berlínem, elitním účastníkem DEL

Zápasové menu

Ani druhé z přípravných utkání v olympijské přestávce nepřineslo hokejistům Mountfieldu vítězství. Pod Bílou věž tentokrát dorazil jeden z nejlepších týmů německé soutěže Eisbären Berlin a skóroval jednou v každé třetině, zatímco poměrně aktivní výkon domácích barev přetavil v jedinou trefu Rudolf Červený. Ve středu už to ale vypukne zase naostro!

Podobně jako v přátelském utkání s Trenčínem chyběla Václavu Sýkorovi řada opor. V defenzivních řadách nahradili Smetanu a Havránka Gaspar s Pohlem. V útoku hrál Mountfield pouze na deset forvardů. Oproti duelu s celkem ze Slovenska tak chyběli Dvořák a Dragoun.

Berlíňané šli brzy do vedení

Hokejisty z Německa nejspíš nabudil úspěch jejich reprezentačních kolegů z dopoledne a do zápasu vstoupili velmi aktivně. Fischbuch se po chvilce odhodlal ke střele z levého kruhu, Pavelka vyrazil puk ramenem vysoko nad sebe. Následně se kotouč snesl zpět do brankoviště, ale beci Mountfieldu zabránili protivníkům v případných dorážkách a nebezpečí tak bylo zažehnáno.

O pár okamžiků později však Lední medvědi otevřeli skóre. Petersen se dobře zorientoval za klecí Lvů a přihrál do prostoru mezi kruhy na volného Marka Olvera, jenž ranou z první trefil levý horní roh brány Pavelky. Hradečtí se osmělili až v polovině dějství, Vydarený dostal přihrávku na osu hřiště a od modré čáry tvrdě vystřelil, Vehanen však jeho pokus skryl ve své náruči.

Berlíňané i nadále působili o něco aktivnějším dojmem a kotouč hráčům Mountfieldu příliš nepůjčovali. Aubry poslal z pravé strany střílený pas před bránu, kde do něj šikovně vložil hůl Backman, jenž nasměroval puk jen těsně vedle levé tyče svatyně Východočechů. Když ani další příležitosti brankou neskončily, šli Hradečtí do kabin s jednogólovým mankem.

Německý celek i nadále dominoval

Lvi vstoupili do začátku druhé dvacetiminutovky podstatně aktivněji a zasypali Vehanena několika ranami. Brankář Berlína však betonem zlikvidoval ránu Šimánka z pravého kruhu a o chvíli později se nenechal překvapit ani pokusy Bednáře či Červeného z mezikruží. Když za okamžik zastavil i střelu Pláňka od modré čáry, mohli se Lední medvědi znovu vrhnout vpřed.

A jejich ofenzíva opět slavila úspěch. Oppenheimer přihrál na pravou stranu k modré čáře, Kai Wissmann bez rozpaků vypálil a dělovkou na zadní tyč překonal bezmocného Pavelku, jenž přes chumel hráčů před sebou kotouč neviděl. O chvíli později musel brankář Hradce znovu zasahovat, Rankel dostal pas od pravého mantinelu a zakončoval z předbrankového prostoru. Strážce východočeské svatyně však pokus vyrazil před sebe a následně touš přikryl lapačkou.

Lvi díky tomu mohli korigovat. Gaspar po vyhraném buly posunul kotouč na levý mantinel skoro až do rohu hrací plochy. Látal si v prostoru mezi kruhy všiml volného Rudolfa Červeného a ihned mu puk poslal. Forvard Mountfieldu se do své hole opřel a ranou z první snížil na 1:2. Východočeši však již další šance nedokázali zužitkovat, a tak i před třetím dějstvím jeden gól na svého soupeře ztráceli.

Lední medvědi udeřili ještě jednou

Lvi na začátku třetiny vykazovali hlad po vyrovnání. Filip Pavlík si několikrát přihrál s Kukumbergem, nakonec dostal hradecký obránce kotouč do mezikruží a tvrdě vystřelil, Vehanen však byl pozorný a svou vyrážečkou poslal kotouč do rohu hrací plochy. O několik minut později se v obrovské příležitosti zjevil druhý jmenovaný, který však z předbrankového prostoru poslal kotouč nad břevno svatyně německého celku.

Berlíňané pak osvědčili pravidlo nedáš – dostaneš. V protiútoku přihrál Sheppard křižně doleva na rozjetého Thomase Oppenheimera, který tvrdou ranou procedil puk skrz betony přesouvajícího se Pavelky. Východočeši ani po třetí obdržené brance nesklonili zbraně, Berger vypálil z otočky, ale jeho rána z mezikruží mířila těsně vedle levé tyče klece Vehanena.

Hradec se snažil v závěru tlačit, ale šanci si již nevypracoval, naopak Lední medvědi zahrozili znovu. Baxman dostal křižný pas na pravý kruh a pálil z první. Pavelka jeho ránu zkrotil na své hrudi. Minutu a půl před koncem zkusili Lvi hru bez brankáře, jenže ani v ní Vehanena neohrozili, a tak prohráli s Berlínem 1:3. Poté se týmy domluvily na nájezdech, které vyzněly v prospěch Mountfieldu. Úspěšnými střelci byli Berger a Šimánek. Autora rozhodujícího gólu, druhého jmenovaného, vyzval k nájezdu kotel Východočechů.

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Dneska už jsme nastoupili jenom s torzem mužstva, přibyli nám i nějací marodi a hráli jsme na tři pětky. Myslím, že utkání mělo svoji kvalitu. Přestože Eisbären postrádali taky nějaké reprezentanty, ukázali, že mají hodně kvalitní tým, ti hráči jsou zvyklí hrát v systému a jsou šikovní. Líbil se mi jejich přechod do útoku, který byl hodně rychlý, i zakončení. U našeho týmu jsem postrádal právě větší šikovnost v zakončení. Taky jsme si vytvořili pár dobrých šancí, ale zužitkovali jsme jenom jednu signálem po vhazování. Viděli jsme ale hráče zase v jiné situaci, v jiném složení útoků, a po téhle stránce pro nás utkání mělo význam. Teď už se budeme od neděle soustředit na závěr soutěže, protože se nám do tréninku vrátí i kluci z olympiády.

Uwe Krupp (Eisbären Berlin):
Bylo to poměrně kvalitní utkání, věřím, že pro oba týmy. Hodně se bruslilo, hrálo se v rychlém tempu. Je dobře, že se hrálo bez nervů a zbytečných zákroků. Za vítězství jsme rádi, byl to pro nás těžký den – pět hodin v autobuse, zápas, a teď zase pět hodin zpátky. Cestou jsme sledovali zápas národního týmu. Povedlo se mu něco, co nikdo nečekal, je to obrovská chvíle pro německý hokej. Dobře jsme se s Kanadou popasovali, má starší tým složený z hráčů, kteří působí v evropských ligách. I proto jsme neměli zbytečný respekt, jako kdyby proti nám nastoupili hráči z NHL. A jestli můžeme vyhrát zlato? Rozhodně ano! Byli jsme proti Rusům blízko v roce 2010, teď už jsou naši hráči zase o osm let zkušenější a máme výborný tým.

Fotogalerie