Zápasy
út 20.2.2018 | Jan Vavřina

Hradec v přípravě nestačil na Duklu Trenčín. Rozhodl nerovnovážný stav

Zápasové menu

V kombinovaných sestavách nastoupili hráči Hradce Králové a Trenčína do přípravného utkání během dlouhé olympijské přestávky. Pod Bílou věž se spolu se slovenským týmem vrátil Peter Frühauf, který byl v úvodním dějství stylově přivítán domácím publikem. To čekalo na trefu svého mužstva až do 60. minuty, kdy Bedřich Köhler už jen reagoval na dva góly Branka Radivojeviče. Dukla na východě Čech zvítězila 2:1.

Celkem deset hráčů postrádali trenéři Mountfieldu HK pro přípravné utkání proti Trenčínu, premiéru v hradeckém dresu si proto odbyli litoměřický Ondřej Smetana a junior Dominik Řepík.

Dres pro Frühaufa a Radivojevičova bomba

Hosté vstoupili do utkání zhurta, hned v první minutě si najel do dobré pozice Marcel Hossa, Jaroslav Pavelka jeho svižný pokus vyškrábl lapačkou. Hradec si první větší šanci připravil až krátce před polovinou třetiny. Radovan Pavlík dobře zakombinoval právě s Ondřejem Smetanou, tomu ale na poslední chvíli vypíchl puk gólman Dukly.

Krátce na to přišla chvíle pro Petera Frühaufa, kterého přivítali hradečtí fanoušci nejen pokřikem, ale také choreem v podobě symbolického vyvěšení dresu s číslem sedm a textem „Navždy Hradečák“ pod strop haly. Radosti mohlo být na stadionu ještě více, jenže domácí nabídnutou přesilovku nevyužili.

Naopak se po jejím skončení v krátkém časovém sledu dopustili celkem třikrát prohřešku proti pravidlům a Trenčín to potrestal. Pavelka nejprve vychytal v ložence Marcela Hossu, na tvrdou ránu z hranice kruhu z hole Branka Radivojeviče byl však krátký. Slovenský celek díky tomuto gólu vyhrál úvodní část 1:0.

Druhý gól hostů, tentokrát v oslabení

Vstup do druhé třetiny se povedl více Mountfieldu, do velkým šancí se přesto dostával jen těžko. Po pěti minutách byl přece jen v dobré pozici Patrik Miškář, po přihrávce Červeného mezi kruhy pohotově vystřelil, Hiadlovský jeho pokus vytáhl nad. Na druhé straně mohl další trefu přidat Branko Radivojevič, exliberecký obránce dotíral celkem třikrát na Pavelku, ten však v tomto souboje tentokrát uspěl.

Role se otočila zase v polovině zápasu, kdy lídr týmu potrestal chybu v hradecké defenzívě a ve vlastním oslabení zvýšil na 2:0. Hradec nebyl daleko od úvodní trefy ve 34. minutě, kdy sražená střela Mislava Rosandiče mířila kousek vedle pravé tyče a Jaroslavu Dvořákovi chybělo pár centimetrů, aby zasunul puk do sítě.

Přátelské tempo pokračovalo a příliš vzrušení před oběma brankami nebylo, a to ani když si Mountfield zahrál další přesilovou hru. V té se nedokázal usadit v útočné třetině, natož si vypracovat gólovku. Na skóre 0:2 po druhé dvacetiminutovce se proto nic nezměnilo.

Kontaktní gól přišel pozdě, „Frigo“ se rozloučil s fanoušky

Úvod závěrečného dějství přinesl nejzajímavější pasáž celého mače. Přišlo totiž několik šancí v rychlém časovém sledu na obou stranách. Pavelka se blýskl brilantním zákrokem proti Švecovi, v dobré pozici byl také debutant Dominik Řepík, jehož rána však neměla gólové parametry. Následně hledal Radovan Pavlík v přečíslení dvou na jednoho na druhé tyči Rudolfa Červeného, přihrávka na volného spoluhráče neprošla přes beka.

I přes tyto dobré momenty nenabralo utkání vyšší tempo, pokračovalo se spíše v tréninkovém módu. Hradec Králové dostal dobrou příležitost na korekci skóre v samém závěru. Na konci 57. minuty si zahrál přesilovou hru, kterou vylepšil o šestého hráče v poli. Domácí se usadili v pásmu soupeře, překonat jej nedokázali.

Pomohla jim k tomu až chyba gólmana Hiandlovského, které chtěl vyhodit kotouč ze svého pásma. To se mu však nepovedlo a sražený puk dopravil do brány Bedřich Köhler. Mountfield mohl v závěru ještě srovnat, Látal však vyšel střelecky naprázdno. Dukla tak zvítězila jak v šedesáti minutách, tak v následujících nájezdech.

Po nich už přišla chvilka pro Petera Frühaufa, který se za potlesku fanoušků vestoje rozloučil s místním ledem, zavzpomínal na roky strávené v Hradci a poděkoval všem za velkou podporu, které se mu na východě Čech nejen v nelehkých chvílích dostalo.

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Bylo to přátelské utkání po delší zápasové pauze, nebylo tam moc kontaktu. Vlastními chybami jsme soupeři dovolili dvakrát skórovat. Jednou špatným střídáním, po kterém jsme šli do tří, a podruhé při vlastní přesilovce. Sami jsme dali jenom jeden gól v závěru při hře bez brankáře. Největší mínus bylo, že jsme se málo tlačili do branky a málo stříleli. Hráli jsme v dost kombinované sestavě, ale to nic nemění na tom, že jeden gól je málo. Páteční zápas s Eisbären Berlín snad bude trochu o něčem jiném a bude se trochu víc blížit extraligovému tempu. Věříme, že v pátek se náš výkon zvedne. Bohužel asi ještě nebudeme mít k dispozici nikoho z hráčů, kteří jsou teď v reprezentaci. Lotyši přijedou až na čtvrteční trénink a musíme přihlížet k tomu, že Oskars Cibulskis odehrál všechna tři utkání za národní mužstvo a Andris Džerinš to promarodil s angínou. Radek Smoleňák už trénuje naplno, ale do zápasu to ještě není. U něj počítáme, že naskočí až do některého extraligového.

Fotogalerie