Zápasy mládeže
út 20.3.2018 | Lukáš Foff

Mladší dorostenci jsou v semifinále! Šumperk doma přetlačili 4:3 a můžou slavit

Zápasové menu

Výbornou práci odvedli mladší dorostenci Mountfieldu HK. Ti narazili ve čtvrtfinálové sérii na tým HK Mladí Draci Šumperk a ovládli ji v nejkratším možném čase dvou utkání. Na úvodní výhru 6:1 z ledu soupeře totiž doma navázali vítězstvím 4:3 a mohou se těšit na semifinálového soupeře play off skupiny B.

Divoká první třetina skončila 2:2

Hradec začal utkání dobře a hosty nepouštěl do žádných větších šancí. Naopak Lvi byli pořádně nebezpeční a první gól mohl vstřelit v 6. minutě Lukáš Pajer. Hradecký útočník ale trefil pouze ležícího brankáře Zlatnického, který se po puku natáhl lapačkou. Gól tedy přišel až v čase 11:52, postaral se o něj Petr Moravec přesně umístěnou střelou z mezikruží – 1:0. Zdálo se, že Šumperk nemá čím domácí ohrozit.

To byl omyl. V čase 13:23 totiž Mladí Draci využili přesilovou hru zásluhou Milana Křivohlávka – 1:1. To však nebylo vše. Přesně o minutu později se prosadil v oslabení Jiří Fibigr střelou z první na bližší tyč – 1:2. Hradečtí mohli ihned odpovědět v přesilovce, v níž inkasovali, volný puk před brankou však nedokázal nikdo dorazit. Vyrovnání tak přišlo až z hole Petra Moravce, který podruhé překonal brankáře hostí střelou zápěstím, tentokrát po samostatné akci. Do šaten se tedy šlo za stavu 2:2.

Góly padaly pouze z přesilových her

Druhá třetina začala přesilovou hrou Šumperku. Ta se ovšem hostům nepovedla, a to vlilo čerstvou krev do žil Hradeckým. Domácí si vytvořili tlak a ve 27. minutě šli do vedení po využité přesilové hře, když se ranou od modré čáry prosadil Tomáš Perička – 3:2. Ani toto vedení však Lvům nevydrželo dlouho. Přesilovou hru dokázali využít i Draci, v čase 33:20 zakončil přečíslení přesnou ranou z první Robin Kaplan a bylo vyrovnáno 3:3.

Hned v následující minutě přišel nepříjemný moment pro Filipa Boštíka, kterého sestřelil Lukáš Cekr. Obránce hostí vyfasoval trest na 2+10 za zásah do oblasti hlavy a krku. Pro Boštíka však zápas skončil a byl odvezen na nosítkách. V následné přesilovce svého spoluhráče pomstil gólem Kryštof Lang, když zasunul puk za Zlatnického po parádní kličce – 4:3. Další branka už nepadla a Hradec, tak šel do poslední části s jednobrankovým náskokem.

Hradec uhájil nejtěsnější možný náskok

Třetí část hry byla od začátku opatrná a ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Navíc pokud už hrozilo nějaké nebezpečí, zakročili skvělí brankáři na obou stranách. První výraznou šancí byla až přesilovková akce Draků v 53. minutě. Jakub Horký se natahoval po dorážce, ale chybělo mu asi 20 centimetrů, aby zasunul puk za v té době bezmocného Sajdla.

O několik chvil později přišlo další zbytečné vyloučení na straně domácích za hru v šesti, ani v ní však Šumperk nedokázal vyrovnat. Po skončení přesilovky už moc času nezbývalo, a tak v čase 58:18 odvolal Petr Rutar svého brankáře a poslal do hry šest hráčů. Hradec se ubránil i této převaze a mohl přidat i pátou branku, ale Jaroslav Kašpar místo střely do prázdné klece volil přihrávku. Mountfield tak zvítězil 4:3 a postoupil do semifinále play off skupiny B.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Filip Boštík 0 0 0 2 0
Jan Boukal 0 0 0 1 0
Matyáš Budina 0 0 0 0 2
Tomáš Hynek 0 0 0 0 0
Martin Janda 0 1 1 0 4
Jan Jušta 0 2 2 1 0
Jaroslav Kašpar 0 0 0 0 2
Štěpán Králik 0 0 0 1 0
Kryštof Lang 1 0 1 0 0
Petr Moravec 2 0 2 1 0
Lukáš Pajer 0 0 0 -1 2
Marek Pelda 0 0 0 0 0
Tomáš Perička 1 0 1 1 0
Matěj Pinkas 0 0 0 0 2
Daniel Šedivý 0 0 0 0 0
Radim Šlaicher 0 0 0 -1 0
Šimon Táborský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Sajdl 60 23 3 20 86,96 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Mountfield HK):
První zápas byl z naší strany velmi slušný. Klukům to šlo od začátku kombinačně a stříleli jsme pěkné góly. Do obrany to také bylo dobré, prostě perfektní zápas. V druhém zápase jsme byli trochu nervózní, protože vždy ten poslední krok je nejtěžší. Měli jsme trochu svázané ruce a nohy, ale kluci to zvládli. Bylo to tím nejtěsnějším rozdílem i proto, že byl na tom Šumperk motivačně dobře. Myslím, že jsme zaslouženě postoupili.

Petr Rutar (HK Mladí Draci Šumperk):
Myslím si, že všichni, kdo sledují tuto soutěž, tak viděli jednu věc. A to sice, že Hradec je suverénní po celou sezónu. Narazili jsme tedy na favorita. V prvním utkání jsme selhali na domácím ledě. Přišlo hodně lidí a nezvládli jsme to. Dnes jsme naopak do toho šli uvolněně a přišli si to odehrát. Byli jsme blízko úspěchu, ale když si vezmu obě utkání, tak Hradec zaslouženě postoupil.