Zápasy mládeže
út 27.3.2018 | Petr Šatalík, Klára Petrásková | Foto: HC Oceláři Třinec

Mladší dorost přetlačil Třinec i doma a zajistil si vstupenku na finálový turnaj!

Zápasové menu

To byly nervy! Hned několikrát se Hradec ve druhém semifinále dostal do vedení, Třinečtí ale ukázali, že se snadno nevzdávají. Na startu třetí třetiny definitivně smazali východočeský náskok a napínavý duel rozhodovaly až nájezdy. V těch měli Hradečtí v páté sérii namále, zlomový okamžik ale ustáli a mohou slavit! Po těsném triumfu 4:3 je totiž o víkendu čeká mistrovství republiky.

Hradec ustál nápor soupeře a sám udeřil

Vstup do utkání měli lepší Oceláři, kteří si vypracovali několik slibných šancí. V první se ocitl Ramik, jenž dorážel střelu od modré, kterou Sajdl pouze vyrazil před sebe. Ve slibné pozici však pálil nad. Následně se na levém kruhu vytočil Cienciala a z otočky pálil na bližší tyč, gólman Mountfieldu však byl připraven a s jeho ranou si poradil. Poté si Východočeši vytvořili vlastní šanci, v závaru před Švančarou se nejlépe zorientoval Šedivý, jeho rána z mezikruží však odkrytou část brány minula.

Třinec zbraně neskláněl a dál dravě útočil. Raszka vyslal ostrou ránu z pravého kruhu a Sajdl měl co dělat, aby puk vyrazil ramenem nad břevno. Pak se ale do tlaku dostali opět Hradečtí. Petr Moravec dostal přihrávku do prostoru mezi kruhy a nechytatelnou ranou poslal Lvy do vedení – 1:0. Východočechy jejich branka nakopla a svého protivníka zatlačili. Janda se dostal do obrovské šance, sám jel na gólmana Slezanů, kterého chtěl překonat bekhendovou kličkou, jenže neuspěl, a tak jeho tým vedl po první třetině jen 1:0.

Oba týmy zaznamenaly dva zásahy

V úvodu druhé dvacetiminutovky tak mohlo přijít srovnání. Daniel Chovaniak obdržel pas na osu hřiště k modré čáře a nechytatelnou dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:1. Následně si Oceláři vytvořili tlak a téměř celé dějství soupeře přehrávali. V závěru periody ale znovu udeřil Hradec. Jušta vyslal do úniku Daniela Šedivého, jenž bekhendovou kličkou překonal Švančaru a vrátil Východočechům vedení.

Za 140 sekund to s Mountfieldem vypadalo ještě lépe. Kryštof Lang se dobře zorientoval na brankovišti, našel kotouč a z bezprostřední blízkosti dokázal zvednout puk nad padajícího Švančaru do sítě – 3:1. Třinečtí však nehodili ručník do ringu a za 13 vteřin opět snížili. Filip Cienciala si zpracoval touš na levé straně u modré čáry a vystřelil. Sajdl puk přes clonící hráče nemohl vidět a touš tak skončil v síti – 3:2. Zápas tak zůstával i před třetí dvacetiminutovkou otevřený.

Třinec poslal zápas do prodloužení

Brzy po zahájení třetího dějství došlo opět ke srovnání skóre. Otto Jurzyca prolétl po pravé straně, kotouč si před Sajdlem stáhl na forhend a zamířil přesně k zadní tyči – 3:3. O chvíli později měl střelec vyrovnávací branky další šanci, jenže jeho ránu z levého kruhu gólman Východočechů zastavil svou hbitou lapačkou. Na druhé straně se pak Lang vytočil na vrcholu kruhů a vyslal pokus těsně nad ledem, Švančara byl se svými betony připraven.

Závěr duelu se blížil, napětí rostlo, přesto ani jeden z týmů nezastavil své útočné výpady. Jurzyca střílel z pravé strany, jenže Sajdl měl vyrážečku připravenou a kotouč poslal do rohu kluziště. Na opačném konci kluziště šel Pajer do přečíslení dva na jednoho, rozhodl se sám vystřelit, ale beton gólmana Švančary byl na svém místě. Když ani jedno z mužstev nevyužilo své další šance, dospělo utkání do prodloužení.

O postupu Hradce rozhodly samostatné nájezdy

V prodloužení už zvolily oba celky trochu opatrnější přístup, přesto byl k vidění stále poměrně ofenzívní hokej. Pinkas dostal na levém kruhu spoustu prostoru a nebezpečně pálil, jenže Švančara měl vyrážečku připravenou. Na druhé straně se Sajdla snažil překvapit ranou na bližší tyč Macháček, jenže byl z úhlu a brankář Východočechů byl na své konstrukci jako přilepený. Po sedmdesáti minutách tak musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Hned v první sérii skóroval Ocelář Matěj, kotouč za brankovou čárou sice vidět nebyl, ale sudí si byl jistý. Hradec dlouho neproměňoval, až v poslední možný moment v páté sérii vyrovnal pěknou kličkou do forhendu Janda. K sedmému nájezdu svého celku se rozjel Jan Jušta, najel si trochu doleva a střelou, po níž se kotouč odrazil od pravé tyče do sítě, poslal Lvy do vedení. Brankář Sajdl následně přečetl bekhendovou kličku Králíka a Východočeši mohli slavit postup na finálový turnaj!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Boukal 0 0 0 0 0
Matyáš Budina 0 0 0 -1 0
Martin Drbal 0 0 0 -1 0
Martin Janda 0 0 0 1 0
Jan Jušta 1 2 3 0 0
Jaroslav Kašpar 0 1 1 1 0
Štěpán Králik 0 0 0 0 0
Kryštof Lang 1 0 1 1 0
Petr Moravec 1 0 1 0 0
Jakub Naar 0 1 1 -1 0
Lukáš Pajer 0 0 0 -1 2
Marek Pelda 0 0 0 2 2
Tomáš Perička 0 0 0 2 0
Matěj Pinkas 0 0 0 -1 0
Daniel Šedivý 1 0 1 0 0
Radim Šlaicher 0 0 0 -1 2
Šimon Táborský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Sajdl 70 40 3 37 92,50 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Mountfield HK):
Na první zápas semifinálové série jsme zajížděli na horký led do Třince. Věděli jsme, že to bude silné mužstvo, které už vyřadilo Vítkovice. To se tam potvrdilo. Myslím, že jsme v prvním utkání tahali za kratší konec, dá se říct, celé dvě třetiny. Ale zase na druhou stranu nám dost věcí vyšlo. Co jsme vystřelili, to tam spadlo, výborně nám zachytal gólman a odvezli jsme si parádní šestigólové vítězství. Za to jsme byli opravdu rádi. Na druhý zápas jsme se připravovali spíš po psychické stránce. Snažili jsme se kluky uklidnit, abychom sérii dotáhli do vítězného konce, nechtěli jsme ji protahovat o další utkání, což se nám povedlo. Ale musím říct, že Třinec na tom byl zase o kousek lépe. Ale my byli šťastnější na nájezdy a jedeme na republiku!

Jiří Raszka (HC Oceláři Třinec):
Série se mi hodnotí těžko, protože si myslím, že nepostoupil lepší tým. Tím určitě nechci Hradec nijak znevažovat, je to velice kvalitní mužstvo, což potvrdil i v základní části. Spíš tím chci vyzvednout naše výkony během série, protože si opravdu myslím, že jsme v obou zápasech byli lepším týmem. Možná, že ten, kdo vidí jen výsledek prvního utkání, tak si myslí, že to bylo jednoznačné, ale opravdu si myslím, že kdo tam byl, tak ví, že skóre mělo být naopak. Myslím, že my jsme hráli a Hradec dával góly, dostali jsme těžkou lekci z produktivity, protože jsme zahodili obrovské množství šancí. Bohužel jsme nedali a Hradec příležitosti, které měl, dokázal využít. A hokej se hraje na góly.

Co se týče druhého zápasu, myslím, že jsme v druhé třetině měli takový výpad, kdy to z naší strany opravdu nebylo dobré, bylo to takové rozhárané, hra byla chaotická. Ale ve třetí třetině jsme se zase vrátili k dobrému výkonu a opravdu si troufnu tvrdit, že jsme Hradec přehrávali. Samozřejmě, oni v tom utkání měli také šance, víc než v tom předchozím. Ale když vezmu to, že jsme hráli s mužstvem, které vyhrálo skupinu Střed i skupinu B, tak si stále myslím, že jsme měli postoupit my. Ale na to se nehraje, hraje se na góly a šťastnější byl Hradec. Já mu chci určitě pogratulovat a popřát štěstí.