Zápasy
út 3.4.2018 | Petr Šatalík

Naděje Hradce žije! Lvi udolali Třinec v prodloužení a vynutili si pátý zápas s Oceláři

Ještě není konec! To je hlavní vzkaz východočeských hokejistů pro Třinecké. Čtvrtý duel semifinálové série mezi Hradcem a Oceláři byl neskutečně vyrovnaný. Slezané šli v závěru první třetiny do vedení, ale Lvi zvládli rychle odpovědět. Duel plný šancí dospěl díky skvělým gólmanům až do prodloužení. Z něj už zbývalo odehrát jen 33 vteřin, když Radek Smoleňák vložil hůl do rány Gregorce a získal pro Mountfield páté utkání!

Trenér Václav Sýkora před čtvrtým semifinálovým duelem řádně protočil útočné řady. Personální změny však byly pouze dvě. Kouč Východočechů tentokrát nemohl počítat se službami Petra Koukala a na soupisku se nevešel ani mladý bek Michael Gaspar. Do ofenzívních letek byli zapracováni Radovan Pavlík a Martin Látal, Jan Berger plnil roli třináctého forvarda.

Lvi předvedli nejlepší první třetinu semifinále

Hradečtí vstoupili do utkání nejpovedenějším výkonem v sérii, poprvé během úvodních pěti minut neinkasovali. Sami naopak zahrozili nebezpečnou akcí, když se kotouč z levého mantinelu odrazil ke Smoleňákovi, jenž stál sám před bránou. Změnou směru dráhy touše však byl zaskočen také útočník Mountfieldu, a tak neposedný puk nezpracoval na holi. V další dobré pozici se o chvíli později ocitl Červený, jehož ránu Hrubec vyrazil a poradil si i s následujícím projektilem Zámorského od modré čáry.

Neuběhla ani polovina prvního dějství a Červený dostal další šanci opět z levé strany. Tentokrát byl podstatně blíž bráně, jenže lapačka Hrubce opět hrála prim. Na opačném konci ledové plochy poprvé vážněji zaměstnal Rybára Doudera, jenž projel po ose hřiště a na modré napřáhl k ráně, která však skončila na vyrážečce brankáře Lvů. Oceláři se probouzeli pomalu, ale jejich výpady byly nebezpečné. Jeden takový předvedl Hrňa, jenž se po levé straně dostal až ke střele z kruhu, již zastavila rukavice gólmana Mountfieldu.

Pět minut před první sirénou šli Oceláři do vedení. Michal Kovařčík se na útočné modré vyhnul Vopelkovi, najel si na levý kruh a namířil kotouč do bližšího horního rohu klece Mountfieldu. Jenže Hradec bleskově odpověděl, na unikajícího Radovana Pavlíka byl signalizován faul. Mladý útočník se dostal s pukem až na zadní mantinel, přihrál na levý kruh, Vopelka křižným pasem našel Oskarse Cibulskise, proti jehož ráně se Hrubec nestihl přesunout – 1:1. Stejný stav platil i po konci úvodního dějství.

Činili se především oba brankáři

Druhá dvacetiminutovka začala tlakem Slezanů. Cienciala obdržel křižnou přihrávku na pravý kruh a pálil z první, Rybára jeho rána zasáhl do hrudi, následně gólman Lvů schoval kotouč pod lapačku. Po chybě v rozehrávce se následně do situace dva na jednoho hnali Adamský s Polanským. Skvěle se však vrátil Bednář, jenž v pokleku zastavil pas prvně jmenovaného. O něco později dostal Rákos přihrávku na vrchol kruhů, svou tvrdou střelou mířil jen těsně nad břevno svatyně Mountfieldu.

Brankář Východočechů musel být i nadále pozorný. Michal Kovařčík přenechal touš šikovně za sebou Draveckému, jenž vypálil z vrcholu kruhů, jeho tvrdý projektil zastavila vyrážečka Rybára. Následně zaútočili Hradečtí, konkrétně Dragoun, jenž z levé strany prověřil Hrubce u bližší tyče. Gólman Třince ji ale měl dobře pokrytou. Následně šli Slezané do další akce dva na jednoho, Cienciala však přihrávku na Adamského nevyužil, sám z pravé strany vystřelil na bližší tyč, kterou minul.

Poté měl Hradec velkou šanci, Smoleňák přenechal kotouč v prostoru mezi kruhy Džerinšovi, jehož ránu vytěsnil Hrubec ramenem nad břevno. Následovala příležitost Svačiny, jemuž přímo z buly přihrál Adamský, ránu z pravého kruhu zastavil Rybár fantastickým zákrokem betonem. Na druhé straně přihrál Dragoun křižně na Smoleňáka, jenž však nezvládl prudkou přihrávku nasměrovat do brány. Východočeši pak ještě tlačili, ale z náporu gól nevytěžili a skóre bylo i po druhé třetině nerozhodné.

Defenzíva útočníky předčila, šedesát minut nestačilo

První větší šanci třetího dějství měl Kukumberg, k němuž se kotouč dostal po několika odrazech. Z prostoru mezi kruhy vyslal pokus těsně nad ledem, ale beton Hrubce byl dostatečně rychlý. Před Rybárem tečoval Matyášovu ránu z levé strany Rákos, jenže kotouč poté do sítě nezamířil. Strážce třinecké svatyně pak ranou z prostoru mezi kruhy ohrozil Köhler, ale brankář Ocelářů byl dobře postaven a touš zkrotil na hrudi.

Po pravé straně se pak prohnal Radovan Pavlík, obrana ho však vytlačila z ideálního střeleckého prostoru a jeho pokus tak Hrubcovi velké potíže nenadělal. Na druhé straně to z kruhu zkusil Svačina ranou na zadní tyč, ale také Rybár předvedl úspěšný zákrok vyrážečkou. Lvi se tlačili na bránu soupeře dál, Červený však z vrcholu kruhů přestřelil. Třinečtí šli v protiútoku do velké šance, Cienciala předložil ideální pas Ondřeji Kovařčíkovi, jenž však z bezprostřední blízkosti minul svatyň Mountfieldu.

Lvi následně zaútočili po pravé straně, jenže Pláňkova rána z kruhu skončila jen v lapačce pozorného Hrubce. Rybára na druhé straně prověřil střelou z bezprostřední blízkosti Cienciala, jenž obdržel pas od zadního mantinelu. Gólman Lvů měl přední tyč zajištěnou. Poté měl velkou šanci Filip Pavlík, jenž dostal křižnou přihrávku na levý kruh a pálil, brankář Ocelářů se ale stihl bleskově přesunout a puk zastavil. Když gólman Lvů vykopl ránu Petružálka z pravého kruhu, dospěl čtvrtý duel semifinálové série do prodloužení.

Smoleňák získal 33 sekund před koncem pátý duel

Prodloužení odstartovala šance Ocelářů, Hrňa však z pravé strany od modré čáry pálil velmi nepřesně, kotouč skončil až v ochranné síti za klecí Mountfieldu. Východočeši zahrozili poté, co Bednář přihrál z pravé strany na střed Dragounovi, jeho bekhendový pokus ale skončil jen na vyrážečce Hrubce. Oba celky se soustředily především na defenzívu, ani jedno mužstvo nechtělo udělat rozhodující chybu.

Po pravé straně pak pronikl rychlý Svačina, jenž svou střelu namířil na zadní tyč, Rybár však puk vykopl betonem daleko od své svatyně. Doudera to o chvíli později zkusil z opačné poloviny kluziště, jenže gólman Lvů měl vyrážečku dostatečně hbitou a touš zamířil do rohu kluziště. Adamský následně ohrozil gólmana Východočechů pokusem zpoza branky. Brankář Mountfieldu měl trochu štěstí, že si kotouč sám nesrazil do vlastní sítě.

Podél pravého hrazení se pak protáhl Látal, ale jeho bekhendový pokus chytil Hrubec do lapačky. O osudu duelu poté mohl rozhodnout Rákos, který dostal přihrávku od pravého mantinelu na osu a šel sám na Rybára. Tomu udělal kličku do forhendu, ale brankář Lvů byl na zemi se svým betonem včas. Když už to vypadalo, že duel rozhodnou nájezdy, tečoval 33 sekund před koncem prodloužení Radek Smoleňák střelu Gregorce od modré, otočil utkání, vstřelil svůj další rozhodující gól v play off a získal pro Hradec pátý zápas!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Oskars Cibulskis 1 0 1 1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 1 2
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Andris Džerinš 0 0 0 1 14
Dominik Graňák 0 0 0 -1 0
Blaž Gregorc 0 1 1 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Martin Látal 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 2
Radovan Pavlík 0 1 1 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 1 0 1 1 2
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vopelka 0 1 1 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 79 33 1 32 96,97 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec):
Viděli jsme vyrovnaný zápas. Opravdu to byla bitva, rozhodovaly přesilové hry, kde jsme si nevytvořili příliš šancí. Myslím, že to zápas rozhodlo, i když oslabení jsme odehráli skvěle. Mrzí nás smolný gól třicet sekund před koncem. Série se přesouvá zpátky do Hradce, my tam samozřejmě jedeme vyhrát. Poctivě se připravíme na další zápas, který bude podobný tomu dnešnímu.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Nebyl to asi úplně nejkrásnější hokej, ale krása zápasu spočívá v tom, že to byla velká bitva. Zápas byl vyrovnaný. Myslím, že jsme první třetinu měli trošičku navrch, ale do vedení šli domácí. My jsme poměrně brzy vyrovnali, což bylo hrozně důležité. Chtěl bych pochválit hráče, kteří hráli oslabení, protože jsme jich měli hodně a dokázali je ubránit. Utkání došlo až do prodloužení a tam to bylo o jedné chybě. Po forčekingu se nám podařilo využít špatnou rozehrávku domácích a dát gól, kdy Radek Smoleňák tečoval střelu Gregorce. Jsme rádi, že jsme utkání urvali a sérii vrátili do Hradce. Chtěl bych hráčům poděkovat za nesmírnou bojovnost.

Fotogalerie