Zápasy mládeže
pá 30.3.2018 | Redakce | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vítězný vstup do turnaje! Mladší dorostenci nasázeli Přerovu šest gólů

Zápasové menu

Lepší vstup do mládežnického mistrovství si snad hradečtí mladší dorostenci snad ani nemohli přát. Přerovské Zubry porazili jasně 6:1! V útoku vládli Lvi už od prvních minut a brzy se dostali do vedení 3:0, to navíc postupem času navýšili na dvojnásobek. Jen škoda, že výborně chytající Tomáš Sajdl přišel krátce před třetí sirénou o vychytanou nulu.

První třetina klíčem k výsledku

Zubři nastoupili do prvního utkání turnaje bez opor Ryšavého, Chytila či Svozila, kteří hrají se starším dorostem klíčový zápas o extraligu. Přestože takhle už vybojovali i samotný postup, absence zkušených hráčů byla na jejich projevu znát. Hradec si totiž v první třetině se soupeřem v řadě pasáží pohrával a šlo jen o to, aby proměnil své šance.

Semifinálový fantom Michal Postava držel hradecké střelce – jmenovitě Moravce, Langa či Juštu – na uzdě jen do deváté minuty. Pak si právě Kryštof Lang krásně najel od mantinelu až do mezikruží a gólmana prostřelil za vyrážečkou. Hradecká čtrnáctka byla při chuti i dál, Lang využil odrazu puku od brusle protihráče a napálil ho do víka – 2:0.

Jen ojediněle se Přerovští dostávali do třetiny. A když měli v 15. minutě krátký tlak, nepohlídali si zadní vrátka, kterými jim pláchli Matyáš Budina s Lukášem Pajerem. Druhý jmenovaný nekompromisně proměnil přihrávku kamaráda, čímž donutil hosty k výběru oddechového času i střídání brankářů. Neúspěšného Postavu, jemuž však šlo máloco vyčítat, nahradil Tomáš Suchánek.

Hradec dál kontroloval hru

Také druhá třetina začala zámkem Mountfieldu, jenž připomínal početní výhodu. Kryštof Lang mohl brzy slavit hattrick, přestože měl totiž zablokovanou hokejku, puk se od něj odrazil jen pár čísel vedle prázdné branky. Nejlepší pasáž předvedl Přerov vzápětí, ovšem Tarnoczy i Kleniar ve svých únicích ztroskotali na Tomáši Sajdlovi.

Právě to společně s následnou promarněnou přesilovkou Zubry hodně mrzelo. Hradec jim totiž ukazoval, jak se má v pěti proti čtyřem hrát. Petr Moravec v polovině utkání zpoza brány vybídl Lukáše Pajera, jenž z první krásně zamířil na druhou tyč – 4:0.

Skóre plně odpovídalo dění na hřišti, vlastně možná dokonce ani ne, neboť hned po buly neproměnili sólo Šedivý a přečíslení Šlaicher. Sajdl musel na druhé straně jen párkrát zasahovat, hradecká obrana nehrála bezchybně, ovšem soupeř na drobná okénka nedokázal odpovědět s patřičným důrazem.

Hattrick, nosítka a zmařená nula

Východočeši se pak nikam zběsile nehnali, ale čekali na šance, které pořád přicházely. Martin Janda sám před gólmanem neproměnil Kašparův pas, další akci chtěl vyšperkovat Jan Jušta. Přerovskou odpověď přichystal obránce Pavel Zeman, jenž z krátkého náporu napálil hradeckou tyč.

Pak už zase Lvi přidali na obrátkách a unavení Zubři měli s jejich pohybem hodně těžkou práci. Pomyslný souboj hradeckých střelců o to, kdo završí hattrick, vyhrál Lukáš Pajer. Hned po vhazování tečoval mezi Suchánkovy betony Budinovu nabídku. A brzy nato uspěl tečí z hodně podobné akce i Jan Jušta – 6:0!

Škoda, že hrdina Pajer si svou reputaci pokazil zákrokem na přerovského kapitána Matyáše Gréče. Ten zůstal po nárazu do hlavy ležet na ledě a na nosítkách zamířil přímo do ostravské nemocnice, zatímco hradecký útočník dostal trest ve hře. Další kaňkou, ale jen drobnou, bylo zmařené čisté konto Tomáše Sajdla. Minutu a půl před koncem ho totiž parádní švihovkou prostřelil Lukáš Raška – 6:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Filip Boštík 0 0 0 0 0
Jan Boukal 0 0 0 1 0
Matyáš Budina 0 2 2 2 0
Martin Drbal 0 0 0 1 0
Matěj Havlíček 0 0 0 -1 0
Martin Janda 0 0 0 2 0
Jan Jušta 1 1 2 1 0
Jaroslav Kašpar 0 0 0 1 0
Štěpán Králik 0 0 0 1 0
Kryštof Lang 2 0 2 1 0
Petr Moravec 0 2 2 1 0
Jakub Naar 0 0 0 0 0
Lukáš Pajer 3 0 3 2 27
Marek Pelda 0 0 0 2 0
Tomáš Perička 0 1 1 3 0
Matěj Pinkas 0 0 0 1 0
Milan Souček 0 0 0 0 0
Daniel Šedivý 0 0 0 1 2
Radim Šlaicher 0 2 2 2 0
Šimon Táborský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Sajdl 60 27 1 26 96,30 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Mountfield HK):
Přerov jsme znali z nadstavby. Určitě jsme chtěli, aby se nám povedl vstup do zápasu, to se nám taky podařilo a v první třetině jsme si vytvořili patřičný náskok. Hráli jsme poctivě do obrany, nedávali jsme soupeři moc prostoru, aby mohl zakončit. Kluci poctivě bekčekovali. Ve druhé třetině jsme přidali gól a třetí už se tak nějak dohrávala, šetřili jsme síly a hráli na víc lidí, na čtyři pětky. Jsme spokojení, že se nám povedl vstup do zápasu i celého turnaje. Zítra ale jdeme zase od nuly s pokorou. Podíváme se na Liberec s Plzní, uvidíme, jakou budou mít sílu, a připravíme se na ně.

Pavel Neumann (HC ZUBR Přerov):
Start do turnaje nebyl podle našich představ, soupeř hrál výborně. Zápas ovlivnila už první třetina, která se nám nevydařila, a potom už Hradec dotáhl utkání do vítězného konce. Nechtěl bych řešit, jestli nám někdo chyběl, nebo nechyběl. V podobném složení dokázalo naše mužstvo projít až sem. Myslím, že v jakékoli sestavě nastoupíme, tak když podáme výkon, jaký máme, dokážeme být konkurenceschopní. Věřím, že příští zápas podáme lepší výkon a naše hra bude mít stoupající tendenci.