Zápasy
pá 14.9.2018 | Lukáš Foff | Foto: Jan Beneš / HC Sparta Praha

Hradec zradila produktivita také na Spartě. I přes slušný výkon prohrál 0:4

Zápasové menu

Na začátku sezóny to hradeckým střelcům zkrátka nelepí. Hra je dobrá, šancí je mnoho, ale góly prostě ne a ne přijít. Sparta si branky rozložila do všech třetin a díky tomu bere všechny tři body. První zásah zasadil Hradci v 16. minutě Richard Jarůšek a na něj postupně ještě navázali Košťálek, Delisle a Kudrna. Východočeši vyslali na bránu Matěje Machovského 44 střel, ale gólman Pražanů neinkasoval ani jednou.

Východočeši nastoupili do prvního duelu hned bez čtyř hráčů do pole. Mezi zraněnými totiž byli Daniel Rákos, Radovan Pavlík, Michal Dragoun a Richard Nedomlel. Důvěru v brankovišti dostal Jaroslav Pavelka.

Krásný hokej přinesl pouze gól Sparty

Utkání v pražské O2 areně začalo faulem Oskarse Cibulskise. Sparta však byla ve své přesilovce bezzubá a naopak pět vteřin po jejím skončení sama faulovala. Mountfield HK si vypracoval šanci, kterou měl Matěj Chalupa, ale přihrávku zpoza brány k bližší tyči nepropasíroval.

Hradec postupně přebíral otěže a diktoval tempo hry, jenže velké příležitosti nevyužili Bičevskis ani Mislav Rosandič. Na druhé straně zahrozil Jiří Černoch, ale jeho rána skončila těsně mimo. Hrálo se velmi důrazně a ve vysokém tempu. Svého rychlého bruslení málem využil Juraj Bezúch, jenže tváří v tvář Machovskému napálil sparťanského gólmana do výstroje.

V 16. minutě přišla pro Lvy studená sprcha. Sparta se totiž dostala do zápasu a po sérii šancí jednu z nich využila. Richard Jarůšek se totiž nejlépe zorientoval, kde se nachází vyražený puk a zametl jej do brány ještě před tím, než Jaroslav Pavelka dostal svůj beton k tyči – 1:0. Po závěrečné siréně se ještě strhla menší strkanice, ale ta už výsledek první dvacetiminutovky neovlivnila.

Hradec na střely jednoznačně vedl, ale góly nikde

Do druhé periody vletěl Lukáš Cingel, ale těsně před brankářem domácího týmu jej zablokoval protihráč. Hradec si byl vědom své ztráty a pokračoval ve velmi aktivním pojetí hry, které mu přineslo přesilovou hru. Ta se navíc zdvojnásobila na 43 vteřin, jenže ani tato šance branku nepřinesla. Kombinace šla hlavně po obvodu a jedinou nebezpečnou ránu Pichého Machovský ukryl.

O chvíli později se hrálo ve čtyřech na obou stranách a opět v tomto počtu herně dominovali Východočeši. Jenže pak dostal nabito Jan Košťálek a parádní bombou do víka, která byla úplně první střelou na bránu, poslal Spartu v čase 26:34 do dvougólového vedení – 2:0. Filip Pavlík navíc fauloval kolenem a sparťané přebírali aktivitu.

Od gólů je navíc hned několikrát dělilo pár centimetrů. Petr Koukal senzačně sebral gól z hole Pechovi a Buchtele prázdnou bránu pro změnu přestřelil. Hradec pak hru opět srovnal a posílal na Machovského jednu ránu za druhou, jenže gólman, který posílil Spartu před letošní sezónou, chytal skvěle. Do třetí třetiny se tak šlo za stavu 2:0 pro domácí.

Sparta definitivně rozhodla hned zkraje třetí třetiny

Také třetí část přinesla na začátku šanci Hradce. Matěj Chalupa s ní ale naložil podobně jako jeho spoluhráči v průběhu zápasu. Naopak na druhé straně přišlo definitivní uklidnění domácích. 197 centimetrů vysoký zadák Steven Delisle využil clony před Pavelkou a krásnou střelou zvýšil už na 3:0 pro Spartu. Na hosty v tu chvíli dopadla deka, kterou nesetřásli ani v následné přesilové hře.

Hradec ještě zvýšil důraz, ale vedlo to pouze k faulům. Dva v krátkém časovém sledu vyprodukoval Petr Zámorský. Pokud ale Mountfieldu něco opravdu šlo, byla to oslabení. V těch domácí hráče nepouštěl takřka to žádných šancí a pokud ano, zlikvidoval je Jaroslav Pavelka.

Snížit mohl ve velké šance 8 minut před koncem Sebastien Piché, jenže z jasné pozice mezi kruhy vůbec netrefil bránu. A když 3 minuty před koncem ještě Matěj Chalupa neproměnil svůj další únik, přišla poslední tečka za tímto románem. Andrej Kudrna totiž dostal nádherný pas a mezi betony poslal puk za Pavelku počtvrté. Sparta si doma poradila se střelecky neproduktivním Hradcem 4:0.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 -1 2
Juraj Bezúch 0 0 0 0 0
Maris Bičevskis 0 0 0 -1 4
Oskars Cibulskis 0 0 0 -1 2
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 -1 0
Matěj Chalupa 0 0 0 -2 0
Petr Koukal 0 0 0 -2 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 -2 0
Patrik Miškář 0 0 0 -1 0
Matej Paulovič 0 0 0 -2 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 2
Sébastien Piché 0 0 0 -1 2
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Tomáš Vincour 0 0 0 0 2
Lukáš Vopelka 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 -3 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 27 4 23 85,19 0 0

Ohlasy k utkání