Zápasy
pá 2.11.2018 | Adam Kodet

Hradec zastavil šňůru Beranů, doma ubojoval výhru 4:2

Po třech porážkách v řadě se hokejisté Mountfieldu vrátili do sedla a vyhráli podruhé za sebou. V utkání plném chyb a šancí porazili Zlín 4:2, Ševcům tak přerušili povedenou sérii a s domácím publikem se před reprezentační pauzou rozloučili vítězně. Prvním gólem v sezóně k tomu pomohl i zkušený útočník Michal Dragoun, spoustou důležitých zákroků pak brankář Jaroslav Pavelka.

Hradečtí trenéři se před duelem s Berany zařídili dle motta „vítězná sestava se nemění“, tedy až na jednu výjimku. Na soupisku se po více než dvou týdnech vrátil Patrik Miškář, který nahradil ve třetí formaci Matěje Chalupu. Do branky se postavil podruhé za sebou Jaroslav Pavelka, Hradec stále postrádal disciplinárně potrestaného Petra Koukala.

Množství šancí v první třetině přineslo jednu branku

Mountfield hned od začátku utkání nenechával nikoho na pochybách, kdo je v ČPP Aréně doma. V prvních minutách rozehřáli Sedláčka v brance nejprve pokusem z mezikruží Cingel, o několik chvil později i tvrdou ranou od modré Bezúch. O další rozruch před zlínskou klecí se postarali v přečíslení Dragoun s Vopelkou, ani prudká rána prvního jmenovaného se neujala. Lvi měli nadále územní převahu a působili o poznání aktivněji než soupeř z Moravy.

Zlínští hráči se jen těžko dostávali s pukem do útočného pásma, v 8. minutě jim to ale východočeská obrana obrovskou minelou ulehčila. Ondráček se ocitl tváří v tvář sám proti Pavelkovi, ten ho ale nadvakrát skvěle vychytal. Chybu Východočeši hned vzápětí odčinili, když v přesilovce střílenou přihrávku od Filipa Pavlíka usměrnil svou tečí Tomáš Vincour přímo pod víko – 1:0. Gólman Ševců se pak vyznamenal proti stoprocentní gólovce Radovana Pavlíka.

Hradečtí se dále tlačili do útoku, ve snaze navýšit vedení se ale otevírala okénka v jejich obraně. Jednoho z nich chtěl v úniku využít Honejsek, Pavelka se ale sklapl betony včas. Berani ho několikrát zaměstnali i ve své přesilovce, horko jim však bylo po další neuvěřitelné chybě v jejich defenzívě. Před zlínskou klecí zůstal osamocený Cingel, i druhý maskovaný muž se ale zaskvěl. Diváci na stadionu sledovali atraktivní hokej, kdy se hra přelévala pásmy a přinášela řadu zajímavých šancí.

Ve druhé části se oba týmy radovaly dvakrát

Hradec vstoupil do druhé třetiny v početní výhodě, domácí obrana však vyrobila další hrubku, po které se přesnou bekhendovou střelou ve vlastním oslabení prosadil Jakub Herman – 1:1. Berani se ale z vyrovnaného stavu neradovali dlouho. Po necelých dvou minutách vypálil zápěstím Juraj Bezúch, Sedláček poměrně nejistě zasáhl ramenem a puk nakonec obloučkem zaplul za jeho záda – 2:1.

Ševci pak ze zdravotních důvodů vystřídali brankáře, Sedláčka nahradil Tomáš Štůrala. Ten nastoupil letos vůbec poprvé, než se ale stihl rozkoukat, už lovil puk ze své branky. Ve 28. minutě ho dělovkou propálil Filip Pavlík, jemuž ke gólu dopomohl dobrý blok před brankářem – 3:1. Fanoušci na stadionu ale ani nestihli vyvolat jméno střelce a už vkládali tvář do dlaní. Nenápadné nahození Davida Noska si totiž po několika odrazech našlo cestu až do sítě – 3:2.

Hráči z města obuvi se nechtěli spokojit se snížením skóre a hnali se za vyrovnáním. Často svírali Hradec v pásmu, a když se v rohu kluziště zapomněli tři hráči Mountfieldu, dostal se do nadějné šance Popelka. Pavelka jeho pokus zblízka pokryl a protáhnout se musel i po střele Poletína z pravého kruhu. Zlín dobrým pohybem a přesnými přihrávkami zahnal Hradec do hluboké defenzívy, konec třetiny ale domácí přečkali bez úhony a nadále drželi nejtěsnější vedení.

Hradec navýšil vedení a závěr si pohlídal

Mountfield se na startu třetí periody prezentoval dobrým forčekingem a vybojoval další přesilovou hru. V ní se snažil Štůralu překonat hned třikrát velmi aktivní Filip Pavlík, zlínský gólman ale drtivému tlaku Lvů odolával. Když pak Ferenc opustil trestnou lavici, okamžitě se spolu s Ondráčkem dostal do přečíslení, skákavý puk ale zlínský bek netrefil. Na druhé straně spálil obrovskou šanci Vopelka, který nezasunul puk za ležícího Štůralu.

Obě mužstva udržovala vysoké herní tempo a diváci byli svědky hokeje plného šancí. Střela Freibergse se nejprve otřela o břevno, druhý pokus lotyšského beka Pavelka vyhlavičkoval mimo hrací plochu. Když po úniku po levém křídle na Pavelku nevyzrál ani Kubiš, zelené světlo se rozsvítilo za zlínskou brankou. Vopelka od mantinelu poslal krásný pas na Michala Dragouna, který šťouchl do kotouče a usměrnil ho přesně mezi Štůralovy betony – 4:2.

Hradeckým hokejistům dvoubrankový náskok připadal dostatečný a v posledních minutách třetí třetiny se zatáhli a čekali, co vymyslí moravský soupeř. Tomu se nedařilo najít recept na organizovanou obranu Mountfieldu, který snahy Beranů eliminoval a vyrážel do nebezpečných protiútoků. Skóre se nakonec už nezměnilo a jedinou kaňkou na jinak vydařeném utkání byl nebezpečně vyhlížející zákrok Ference na Pauloviče, který opustil led v péči lékařů. Lvi tak po čtyřzápasové odmlce znovu zapsali tříbodové vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Juraj Bezúch 1 0 1 1 0
Maris Bičevskis 0 0 0 -1 2
Oskars Cibulskis 0 1 1 1 0
Lukáš Cingel 0 1 1 1 0
Michal Dragoun 1 0 1 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 1 0
Václav Karabáček 0 0 0 1 0
Roman Kukumberg 0 1 1 1 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0 2
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 1 1 2 0 0
Radovan Pavlík 0 1 1 1 0
Daniel Rákos 0 0 0 -1 0
Mislav Rosandič 0 0 0 1 0
Tomáš Vincour 1 0 1 -1 0
Lukáš Vopelka 0 1 1 0 0
Petr Zámorský 0 2 2 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 23 2 21 91,30 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/5249798