Zápasy mládeže
so 6.10.2018 | Anna Marie Kokrhounová, Klára Petrásková

Sparta znovu nad síly juniorky. Hradec oslaben rozsáhlou marodkou prohrál 2:6

Ani doma to juniorce proti Spartě nevyšlo. Vedoucí tým skupiny B povolil Východočechům jenom dvě branky, sám se naopak trefil hned šestkrát. Lvi sice bojovali až dokonce a na soupeřovu bránu vyslali přes čtyřicet střel, možná i rozsáhlá marodka ale způsobila, že Mountfield nakonec neurval ani bod.

Sparta orámovala třetinu svými góly

Jakékoliv útočné pokusy domácích zastavilo hned v první minutě vyloučení, které Sparta v jeho půli dokázala potrestat. Patrik Prymula si na levém kruhu sjel před bránu a přes hradeckého obránce nabil Ondřeji Pšeničkovi, za jehož střelou do odkryté klece se hradecký brankář již přesunout nestihl – 0:1. Šanci vyrovnat dostali Východočeši, když se sparťané provinili hrubostí. Ani jeden z hráčů však při skrumáži před Cichoněm puk správným směrem vypíchnout nedokázal.

V 15. minutě se Michal Klimo rozjel na hradeckou branku, ale byl zastaven nedovoleně. Rozhodčí tak nařídili trestné střílení, které hráč Sparty proměnil. Puk mu Sajdl nejprve vypíchl, přesto ale Michal Klimo touš za brankovou čáru jednoruč posunul – 0:2. Snížit mohli Hradečtí v samém závěru třetiny, ale ani jeden z tří hráčů přítomných před Cichoněm skórovat nedokázal. Naopak z rychlé protiakce pouhou sekundu před koncem úvodní dvacetiminutovky pro Spartu zvyšoval na 3:0 Vojtěch Kropáček, jenž zakončoval mezi betony gólmana domácích.

Dva zásahy Vojtěcha Síly vykřesaly hradecké naděje

Novým impulsem pro hru Východočechů mohla být změna na brankářském postu, když Tomáše Sajdla mezi třemi tyčemi vystřídal Kryštof Ševců. Přesto se ale opět prosadili hráči z hlavního města a Hradeckým tak odskočili již do čtyřbrankového vedení. Tomáš Schwamberger dostal ideální přihrávku mezi kruhy a nikým neobtěžován poslal puk do horního růžku svatyně Východočechů – 0:4.

Četná vyloučení na obou stranách měnila tempo hry a Hradeckým pomohla ke kýženému snížení. V 26. minutě se po několika odrazech touš dostal k Vojtěchu Sílovi, který svou střelou ukončil neprůstřelnost sparťanského gólmana. Domácí vstřelená branka nabudila a zbytek třetiny se prezentovali stále se zlepšující hrou. I následná početní výhoda Mountfieldu byla využita, a to opět Vojtěchem Sílou. Tentokrát se po střele Duriše nejlépe zorientoval v brankovišti a posunul puk za brankovou čáru, čímž si připsal druhou úspěšnou střelu utkání – 2:4.

Drama se nekonalo, hosté zápas kontrolovali

Do poslední dvacetiminutovky Lvi vstoupili s dvoubrankovou ztrátou a nabízela se jim možnost zápas zdramatizovat. Ta se jim však vzdálila současně s pátou trefou hráčů z pražské metropole. Jiří Obadal sjel po pravém kruhu a střelou ke vzdálenější tyči propálil brankáře Mountfieldu. Hradečtí se dostávali do střeleckých pozic, ale ani jedna střela vyslaná na Cichoňovu branku nebyla úspěšná.

Konci základní hrací doby už vládli hosté a Východočechy k ničemu většímu nepouštěli. V 50. minutě kontrolovali zápas, když se z těsné blízkosti Kryštofa Ševců prosadil Matěj Kuracina a určil tak konečné skóre 2:6. Také druhý vzájemný zápas sezóny měl tedy stejného vítěze.

Sparta oloupila domácí i o bonusový bod

V nadstavbovém prodloužení bojovali domácí alespoň o bonusový bod, ale Sparta je dokázala obrat i o ten. Po chybě Hradeckých se hráči z hlavního města utrhli do přečíslení dva na jednoho a Tomáš Schwamberger po krásné výměně kotouče doklepl puk do brankové sítě. Zajistil tak svému týmu čtvrtý bod a hosté upevnili své průběžné prvenství v tabulce.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Dalibor Ďuriš 0 1 1 0 0
Samuel Hrabčák 0 0 0 0 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Martin Janda 0 0 0 -1 0
Jan Jušta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kašpar 0 0 0 -2 0
Miroslav Kukla 0 1 1 -4 0
Jakub Kynčl 0 0 0 0 0
Kryštof Lang 0 0 0 -1 0
Denis Martinec 0 0 0 -2 0
Martin Pěnčík 0 0 0 -1 0
František Řehák 0 0 0 0 0
Vojtěch Síla 2 0 2 -3 2
Dominik Sklenář 0 0 0 -4 0
Dominik Šedivý 0 0 0 -3 0
Daniel Šedivý 0 0 0 0 0
David Voňka 0 0 0 -2 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Sajdl 20 12 3 9 75,00 0 0
Kryštof Ševců 44 25 4 21 84,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Janoušek (Mountfield HK):
Myslím, že výsledek 2:6 je pro nás trošičku krutý. Měli jsme poměrně stejný počet šancí jako Sparta, ale koncovka nás srážela stejně jako velké individuální chyby a přístup některých hráčů. Je potřeba aby se hráči poučili, protože jinak to nepůjde. Spartě samozřejmě gratulujeme, protože předvedla sebevědomý výkon, který se hodí pro lídra tabulky.

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha):
Jsme strašně rádi, že jsme získali tři, respektive čtyři body. Kluci makali, i když druhá třetina nebyla vůbec ideální. Nebyli jsme disciplinovaní a měli jsme problémy v rozehrávce. Tenhle tým ale dokáže svá zaváhání napravit, má sílu a to nás těší. Vyhráli jsme, přestože jsme měli o něco mladší tým. Doufáme, že to bude pokračovat, že nás první místo neuspokojí. Že kluci budou dál pracovat, každým tréninkem se zlepšovat a skončí to velkým úspěchem.

Fotogalerie