Zápasy
ne 17.11.2019 | Adam Kodet

Čtvrtá ligová porážka v řadě. Hradec podlehl Třinci 1:4

Hradečtí hráči vstoupili do třetího letošního zápasu proti obhájci titulu dobře, jenže opět doma inkasovali jako první a znovu museli dotahovat. A i když se jim podařilo vstřelit kontaktní branku, hned vzápětí si Třinec vzal dvougólový náskok zpět a dokázal ho v přesilové hře i navýšit. Mountfield nenašel recept na organizovanou hru a dobrý pohyb soupeře a připsal si poprvé v sezóně čtyři extraligové porážky po sobě.

Jak už se letos stalo nepsaným pravidlem, ani pro sváteční zápas nezůstala sestava oproti minulému utkání stejná. Návrat na zápasovou soupisku hlásil Lukáš Vopelka, Adam Kubík se posunul do druhého útoku, kde spolu s ním po jednozápasovém brejku nastoupil Matěj Chalupa. Místo nezbylo na Radovana Pavlíka a Tomáše Vincoura.

Hradec začal náporem, skórovali ale Oceláři

Od začátku bylo vidět, že Lvi nechtějí pokračovat v sérii porážek a hned v prvním střídání si vytvořili enormní tlak. Smoleňák nejprve minul dorážku ze slibné pozice, Cibulskisova bomba od modré zase proskákala po několika odrazech odkrytým brankovištěm. A když Cingel po krásné zadovce od zadního mantinelu v podání Vopelky vůbec netrefil branku, přišel trest. V přesilové hře Třince Mazanec vyrazil dělovku Hrni přímo na hokejku Michala Kovařčíka, který neměl problémy uklidit puk do odkryté sítě.

Hra nepostrádala vysoké tempo, po úvodním náporu a první brance z ní však vymizely vyložené šance. Příliš často se ale nepřerušovalo a hokej měl velmi rychlý spád. Na další gólové příležitosti si diváci museli počkat až do početní výhody v 11. minutě. Nejprve zůstal za vysunutou obranou Ocelářů zapomenutý Jergl, který nezužitkoval ani teč ani následnou dorážku, pak svou ranou jako z praku otestoval Kváču Filip Pavlík.

Pořádně horko bylo 7 minut před koncem periody také před Mazancovou brankou, který polapil Hladoníkovu střelu po nezištném pasu Hrehorčáka. Ten se pak musel bránit hradeckému hromotlukovi Nedomlelovi, který mu zblízka vysvětloval, že atakovat Mazance po odpískání by se mu nemuselo vyplatit. A když Mountfield zmařil početní výhodu, na závěr třetiny mu parádní kombinaci předvedlo bratrské duo v dresu Třince. Oba aktéři si několikrát vyměnili puk, znemožnili celou obranu a pas Michala do prázdné branky zametl Ondřej Kovařčík.

Ve druhé části skórovaly oba celky, Lvi stále ztráceli

Třetí třinecká formace byla nadále plná elánu a posilněná dvěma vstřelenými góly ukazovala perfektní souhru a svižný pohyb, na který nebyla hradecká defenzíva schopna reagovat. I proto se po akci na jeden dotek ocitl před Mazancem Hrehorčák, sám vstříc hradeckému brankáři ale prozatím neuspěl. Ten se pak musel jen ohlédnout za několikrát tečovanou Musilovou dělovkou, která proletěla těsně kolem jeho tyčky.

Třinec nepůsobil jako hostující mužstvo, oplýval dobrým pohybem a nebál se hrát tvrdě. Lvi ale přece jen dokázali na tento herní projev gólově odpovědět. Jergl projel po levém křídle celé hřiště, dostal puk na Červeného a ten s přispěním teče našel před brankou nekrytého Petra Koukala, který střelou nad beton zapsal první letošní gól ze hry proti obhájci titulu. V ČPP Aréně ale ještě neutichl výbuch radosti a už diváci vkládali hlavu do dlaní. To když Patrik Hrehorčák střelou k tyči proměnil samostatný unik a potvrdil dominanci své formace.

Třetí branka Slezanů Hradec dokonale zmrazila a zneutralizovala jeho rodící se nápor po vstřelení kontaktní branky. Lvům se nedala upřít snaha, jenže přihrávky často nenacházely ty správné hole a mířily spíš naslepo. Z předešlého tvrzení se vymykala situace, při které Rosandič dlouho otálel se střelou, aby pak z osy hřiště vybídl v ideální pozici k zakončení Klímu. Kváča se stihl bleskově přesunout a rozdíl byl tedy po dvou třetinách stále dvoubrankový.

Třinec navýšil vedení a spolehlivě si pohlídal výhru

Start třetí třetiny se nesl v duchu dobývání třinecké obrany. Ta se omezila pouze na blokování střel a jednoduché vyhazování z obranného pásma. Proti tomuto červenému bloku se neprosadil rychlým průnikem Perret, ani Filip Pavlík, který před Kváčou jen promáchl nepřesný Rosandičův pas. Třinec čekal na brejky a dočkal se. Po střele svého kolegy se dostal v rychlosti k puku Novotný, který chtěl provést rychlý blafák, ten ale odmítl Mazanec, jenž kotouč ze soupeřovy hole včas vypíchl.

Hradci se nadále nedařily ani početní výhody, na konci jedné z nich ale přece jen za Kváčou zvonila tyč. Cibulskis trefil svou pumelicí od modré břevno. Jak se krátil čas, zmenšovala se i naděje na bodový zisk, a tak Východočeši vymýšleli stále krkolomnější způsoby, jak projít pevnou třineckou defenzívou, která začínala svou práci už ve středu hřiště. Největší šanci si paradoxně Lvi vypracovali v oslabení, když Cingel z rohu vybídl k palbě Cibulskise, který pukem trefil jen obětavého Kundrátka.

Mountfield se snažil dostat do závěrečného tlaku, jenže ten se i díky vlastním vyloučením dlouho odkládal. Po jednom z trestů se navíc podruhé v zápase prosadil Michal Kovařčík, jenž dostal v mezikruží přesný puk od Chmielewského a střelou po ledě překonal Mazance počtvrté. A i když Cingel pár minut před koncem znovu trefil tyčku, Hradec už v sobě nedokázal najít vnitřní sílu na to, aby nepříznivý stav zvrátil. Lvi tedy počtvrté za sebou nezapsali do tabulky Tipsport extraligy ani bod.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 2
Rudolf Červený 0 1 1 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 1 0 1 1 2
Adam Kubík 0 0 0 -2 0
Tomáš Linhart 0 0 0 -1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Matej Paulovič 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 2
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 2
Petr Zámorský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 20 4 16 80,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6032162