Zápasy
pá 22.11.2019 | Jan Brůna | Foto: Jiří Grulich / HC Kometa Brno

Za srovnání z 0:2 na 2:2 bod. Lvi padli v Brně 2:3 po prodloužení

Dva body byly blízko, ale Mountfield HK znovu v extralize nestačil na soupeře. Zápas se pro Lvy nevyvíjel dobře, když po dvou třetinách prohrávali 0:2. Aleš Jergl a Rudolf Červený sice ve třetí periodě srovnali, výhru Komety v prodloužení ale vystřelil Martin Zaťovič, který zkompletoval hattrick. Všechny góly padly v přesilové hře a Brněnští poprvé po šesti duelech zvítězili, zato hosté zapsali pátou ligovou porážku v řadě.

Sestava Hradce doznala oproti zápasu v Mannheimu několika změn. Do první obranné dvojice se vrátil Petr Zámorský, Richard Nedomlel si prohodil místo s Filipem Pavlíkem a ve třetím útoku nastoupili Daniel Rákos s Tomášem Vincourem. V brance Komety nechyběl Karel Vejmelka, centrem první formace byl Tomáš Plekanec.

Domácí využili tlak v závěru první třetiny

Lvi se v Brně ničeho nebáli a do utkání vstoupili dobře, když se okamžitě chtěli usadit v útočném pásmu a první ránu zkusil od modré čáry Petr Zámorský. Hráči Komety se však z počátečního tlaku Mountfieldu brzy oklepali a sami předvedli několik střeleckých pokusů. Duel na jižní Moravě působil hned ze startu velmi bojovně, soupeřilo se doslova o každý metr ledu, především pak u hrazení.

V polovině úvodní periody si doposud největší šanci připravili domácí; Plekanec po projektilu protihráče chytře vracel kotouč před branku a div že ho neodrazil od Marka Mazance do sítě. Vzápětí však Filip Pyrochta zasadil tvrdý hit Aleši Jerglovi a zápas narušila první šarvátka. Velká mela po tvrdém zákroku na hradeckého rychlíka ale nebyla jedinou a do utkání se značně vkradla nervozita.

Zámorský si při jedné z potyček dokonce poškodil dres a musel obléknout trikot s netradiční devítkou. Po slibné šanci Mislava Rosandiče závěr první části patřil Brněnským, když se před hostující svatyní dvakrát ocitl volný Jakub Orsava a jednou Jakub Lev, kterého skvěle vychytal Mazanec. Domácí si později vytvořili i další šance při přesilové hře a jednu z nich přetavil v gól Martin Zaťovič, který si našel odražený puk a bekhendem ho poslal do sítě – 1:0.

Z bojovné druhé periody vyšlo lépe Brno

Východočeši se rozhodně nehodlali spokojit s rolí prohrávajícího celku, hned po vhazování na svého soupeře vlétli a donutili Vejmelku dvakrát přikrýt puk. Zvýšená aktivita Lvů přinesla také faul Komety, a tudíž první přesilovku pro Hradecké. Ti ale hru v početní výhodě na rozdíl od svého soupeře nevyužili, když si větší brankovou příležitost nevypracovali.

Brněnští se však z náporu oklepali a kolem 30. minuty se už v takticky svázané bitvě jevili lépe, Mountfield ovšem nezalezl a občas vystrkoval růžky. Domácí nadvládu dokumentovala mimo jiné příležitost Orsavy, Mazanec však znovu senzačně zakročil. Duel se i nadále nesl v bojovném stylu a oba týmy si důraznou hrou nedarovaly nic zadarmo. Lvi se později vyprostili z tlaku a Radim Šalda mohl srovnat prudkou ranou z levé strany, napálil ale jen Vejmelku.

Nevyužité šance mohl mladý hradecký odchovanec litovat o to více, když jeho mužstvo nabídlo soupeři další přesilovku, kterou opět využil Martin Zaťovič, jenž si nikým nehlídaný nabruslil před Mazancovu branku a trefil se přesně do horního rohu. A vedení Komety mohlo být ještě větší, Vladimíru Svačinovi ale sjel puk po hokejce. Diváky poté pořádně vyděsil Filip Pavlík, který nešťastně srazil masku hradeckého gólmana, ten ale po tvrdém otřesu mohl znovu pokračovat ve hře.

Hradec dvěma góly srovnal skóre

Hokej na startu poslední třetiny rozhodně neodpovídal defenzivní bitvě, když během úvodních dvou minut brankáře soupeřů prověřily oba celky. Zlepšila se rovněž divácká atmosféra v DRFG areně a hráčům zpod Bílé věže napomohla také tři po sobě jdoucí zakázaná uvolnění Brněnských.

Před polovinou třetí části dostali Lvi k dispozici přesilovku, ve které se úspěšně trefil hradecký specialista na přesilovky Aleš Jergl, kterému před branku nabil Radek Smoleňák. Páteční duel i nadále působil velice bojovně a po nedorozumění v hostující obraně mohla navýšit vedení zase Kometa.

Mountfield se však rázem zvedl v ofenzívě a zasypal svého soka několika střelami. Chvíli před koncem základní části se nechal vyloučit Jan Hruška, Lvi si odvoláním gólmana ještě vylepšili pozici v přesilovce a nakonec se trefil právě ten, který na ledě nahradil Mazance – Rudolf Červený si najel před branku a ranou do horní části svatyně nedal Vejmelkovi šanci, když srovnal na 2:2.

Zaťovič v prodloužení zkompletoval hattrick

Do pětiminutového nastavení hraného 3 na 3 vstoupili lépe Brněnští, ale Zaťovič těsně minul soupeřovu branku. Domácí si po minutě a 17 sekundách vybojovali hru v početní výhodě, před kterou si ještě vzal oddechový čas Libor Zábranský. Přesilovka netrvala ani 60 vteřin a Martin Zaťovič vystřelil Kometě výhru, když na bližší tyči nachytal Mazance. Hradečtí sice poprvé po čtyřech zápasech vstřelili více jak jednu branku, z jižní Moravy však odjeli s jediným bodem za prohru 2:3 po prodloužení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 1 1 2 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 1 1 2 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 4
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 0 1 1 0 2
Radim Šalda 0 0 0 0 2
Tomáš Vincour 0 1 1 0 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 63 27 3 24 88,89 0 0

Ohlasy k utkání



https://tv.isport.blesk.cz/video/6042723