Zápasy
pá 29.11.2019 | Petr Šatalík | Foto: Kateřina Macečková / HC Energie Karlovy Vary

Ze západu dva body! Hradec porazil Vary v prodloužení

Vyrovnané utkání odehráli hokejisté Hradce na západě Čech. Skvěle do něj vstoupili, když po 54 sekundách vedli a do konce první třetiny si vypracovali dvougólové vedení. To však v druhém dějství ztratili, když soupeř také vsítil dvě branky a před třetí částí tak bylo skóre nerozhodné, stejně jako po šedesáti minutách. Rozhodnutí tak přišlo po 52 vteřinách prodloužení, kdy Klíma přisoudil vítězství Lvům.

Trenéři Mountfieldu se po utkání v Mladé Boleslavi rozhodli do sestavy příliš nezasahovat. Na led KV Areny tak vyjeli téměř ti samí hráči, kteří bojovali v úterý proti Bruslařům. Jediná změna proběhla ve čtvrtém útoku, Vopelku nahradil Klíma. Mezi tři tyče královéhradecké svatyně se opět postavil Marek Mazanec.

Východočeši odstartovali excelentně a vedli 2:0

Lvům vyšel start duelu parádně. Poté co se neprosadili proti Středočechům v celém utkání, skórovali na ledě Energie už v 54 vteřině. Chalupa zaskočil obranu Karlovarských, když rychle dojel puk, který už klouzal na zakázané uvolnění. V důležitém prostoru však byl dřív než beci soupeře a pohotovou přihrávkou z rohu kluziště našel Radka Smoleňáka, jenž už poměrně pohodlně umístil puk z bezprostřední blízkosti za bezmocného Novotného – 1:0.

Hradecké branka povzbudila a vytvářeli si další šance. Po chybě Rašky v obranném pásmu Varů se puku chopil Rákos, jenž ho podobně jako předtím Chalupa nabízel z rohu kluziště do předbrankového prostoru, kde dorážel Vincour. Brankář Energie se ale tentokrát stihl přesunout a pokus zastavil. V čase 7:03 vedli Lvi již 2:0. Dragoun z pravého kruhu narýsoval přesný pas na vrchol brankoviště, kde do prudkého kotouče strčil hůl Radovan Pavlík, který ho procedil skrz Novotného výstroj do sítě.

Mountfield pak ale špatně naložil s přesilovkou, v níž si nevytvořil větší šanci a v jejím závěru ztratil puk. Z trestné lavice se vracející Stříteský jej dostal přímo do jízdy a řítil se sám na Mazance, kterému však svou kličkou do bekhendu větší potíže nenadělal. Stejný obránce Energie zahrozil podstatně víc o chvíli později, kdy jeho rána z pravé strany od modré čáry orazítkovala břevno svatyně Východočechů. Poté, co Flek při přesilovce Varů natřikrát neprotlačil touš za záda Mazance z bezprostřední blízkosti, se šlo do kabin za stavu 2:0 pro Lvy.

Západočeši srovnali krok

Mountfield dobře vstoupil i do druhého dějství, Smoleňák se dostal do šance, kdy stál sám před Novotným, kterého ale tentokrát svou ranou nepropálil. A Energie trestala. Nejprve paradoxně snížila v oslabení, základ její akce ale přišel už při hře čtyři na čtyři. Eminger ujel po levé straně a když zjistil, že nemá prostor pro zakončení, vracel puk do druhé vlny. Po obrovském závaru mohli Karlovarští pálit do prázdné brány, leč ani to nevyužili. Situace už se zdála být pro Lvy klidnou, Mazanec stál přímo proti Vojtěchu Polákovi, nicméně po předchozím zákroku byl rozhozen a lacině pustil ránu mezi svými betony do sítě – 1:2.

O tři minuty později bylo při přesilovce Západočechů po faulu Koukala srovnáno. Bývalý kapitán Hradce Graňák našel rychlou křižnou přihrávkou na pravém kruhu Vojtěcha Poláka, jenž bleskovou střelou trefil přesně k bližší tyči, Mazanec se nestihl přesunout – 2:2. Karlovarští najednou působili jako polití živou vodou a ovládli led, nicméně větší počet vyložených šancí si vytvořit nedokázali.

Přesto Energetici bez větších potíží přestáli další početní výhodu Mountfieldu a sami zahrozili, když Stříteský nabízel nebezpečný střílený pas do předbrankového prostoru, kde na poslední chvíli dobře zasáhl Nedomlel. Z protiútoku zakončoval bekhendem Červený, jeho pokus z bezprostřední blízkost však za záda Novotného neprošel a útočník Lvů následně fauloval. Svou přesilovku však v závěru druhé části nedokázali využít ani Karlovarští, a tak zazněla siréna za nerozhodného stavu.

Šance na obou stranách rozhodnutí nepřinesly

Také nástup do třetího dějství měli lepší Východočeši. Filip Pavlík tvrdě vypálil z pravé strany od modré čáry, jenže Novotný ránu v náruči udržel a nedovolil tak Smoleňákovi dorážet. O chvíli později dostal trochu prostoru na vrcholu kruhů Červený a jeho pokus musel gólman Energie vykopnout betony před sebe, kde měl trochu štěstí, když dojíždějící Vincour přišel o hůl.

Kolem 50. minuty mohl Polák dovršit hattrick, když dostal přihrávku zpoza brány a z vrcholu brankoviště zakončoval bekhendem, jenže Mazanec byl na ledě položen včas. Energie se dostala do tlaku a dvakrát šla v rychlém sledu do situace dva na jednoho. Pokaždé přišla přihrávka, jenže Rachůnek nepřekonal rychle se přesunuvšího brankáře Lvů a Šenkeřík mířil z bezprostřední blízkosti nepřesně.

Na druhé straně se dostal do úniku Radovan Pavlík, jenž byl ale zezadu tísněn beky a i proto jeho bekhendový pokus Novotného nepokořil. Pět minut před třetí sirénou se šikovně na modré uvolnil Zámorský a svůj projektil nasměroval do pravého horního růžku, kde se na poslední chvíli objevila lapačka gólmana Varů, který tak tímto zákrokem poslal duel do prodloužení, jelikož další šance už nepřišly.

Po 52 vteřinách bylo rozhodnuto o výhře Hradce

Také prodloužení začali lépe Východočeši. A tentokrát pro ně byl lepší i závěr. Ten totiž přišel už po necelé minutě, Kevin Klíma dostal puk na levou stranu, podél hrazení se díky rychlým nohám prodral až na kruh a parádní střelou na zadní tyč rozhodl o vítězství Východočechů. Ti tak na svého souseda v tabulce ztrácí zase o bod méně.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 1 0
Rudolf Červený 0 1 1 0 2
Michal Dragoun 0 1 1 1 2
Matěj Chalupa 0 1 1 2 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 1 0 1 2 0
Petr Koukal 0 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 -1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 1 0 1 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 1 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 -1 2
Mislav Rosandič 0 0 0 1 0
Radek Smoleňák 1 0 1 0 0
Radim Šalda 0 0 0 1 0
Tomáš Vincour 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 61 28 2 26 92,86 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6054894