Zápasy
pá 20.12.2019 | Lukáš Foff | Foto: Roman Mareš / Rytíři Kladno

Třetí prohra v řadě. Hradec poprvé v novodobé historii padl s Kladnem

Pouze jediný vstřelený gól, navíc až tři minuty před koncem. Tentokrát na body nestačil, protože Kladno vstřelilo hned tři. Domácí tým byl v urputném utkání plném těžkých soubojů lepší a po zásluze si ponechal všechny body doma. Největší měrou se o to zasloužil Ladislav Zikmund, který vstřelil první dvě branky svého týmu. Za Východočechy kosmeticky upravil skóre kapitán Radek Smoleňák.

Trenéři neměli k dispozici kvůli zranění nejtvrdšího obránce hradecké sestavy Richarda Nedomlela a mimo dvanáct útočníků zůstal také Radovan Pavlík. Jejich místa zaujali Michal Dragoun a Oskars Cibulskis.

Ojedinělý brejk poslal Kladno do vedení

Východočeši vstoupili do zápasu hodně aktivně a velmi dobrým bruslením dostávali domácí mužstvo pod tlak. Cíl byl jasný – střílet na Godlu ze všech možných pozic, o což se Hradečtí snažili. Ve čtvrté minutě ale zapomněli na zadní vrátka a po pravé straně si dojel do střelecké pozice na kruhu Ladislav Zikmund, který překvapivě našel místo u bližší tyče Mazancovy brány.

Hradec to psychicky nepoložilo a dál se snažil hrát hodně aktivně. Petr Zámorský i Filip Pavlík to zkoušeli od modré čáry, ale slovenský brankář v kladenských barvách všechny puky vyrazil či chytil. Slušné příležitosti měli v polovině třetiny Kevin Klíma a Matej Paulovič, jenomže prvního jmenovaného gólman vychytal. Paulovič se po své první střele dostal dokonce k dorážce z úhlu, jenomže nastřelil jen boční oblouk brány.

Hrálo se hodně důrazně, ale rozhodčí nasadili volnější metr, takže se v první třetině nevylučovalo ani jednou. Obraz hry byl víceméně stále stejný, Kladno vyhazovalo puk ven z pásma a čekalo na jakoukoliv příležitost k protiútoku. Tu už mu ale Hradec nenabídl. Mountfield naproti tomu tlačil, ale přes dobře vystavěnou obrannou hráz se mnohokrát neprocpal, a když jo, kotouč skončil v Godlově výstroji.

Branky tradičně v hradeckém zápase nepadaly

Začátek prostřední dvacetiminutovky zvládli mnohem lépe Rytíři, kteří se drželi častěji na puku a působili živějším dojmem. Ke střelám se dostali Marek Hovorka s Tomášem Kautem, ale s oběma pokusy si poradil Marek Mazanec. Až zhruba ve 27. minutě se probral i Hradec. Hovorkovu špatnou přihrávku si našel Klíma, ale Zelingr jej na hranici faulu ustrážil.

Obrovskou šanci pak spálil Patrik Miškář, který obdržel luxusní pas od Tomáše Linharta zpoza brány. Hradecký forvard si přikopl puk a vystřelil, ale Godla jej nejprve přibrzdil a pak zalehl na brankové čáře. Hradec to nakoplo, jenomže Cibulskisovu ránu kladenský brankář v klidu kontroloval a při ráně Pauloviče při něm stálo štěstí, protože puk proskákal jen těsně vedle.

Konec druhé třetiny opět patřil domácím, kteří celý zápas hráli ve vánočních dresech. Středočeši několikrát na dlouho zamkli Lvy v jejich obranném pásmu, ale nevedlo to k extra nebezpečným šancím. Ta však přišla půl minuty před sirénou, kdy David Stach v rychlosti najel mezi obránce, ale prováhal ideální moment na střelu, takže Mazanec měl práci usnadněnou.

Kladno rozhodlo v přesilovce, Mountfield v závěru jen korigoval

Vstup do třetího dějství opět vyšel lépe Kladnu. Přesně dvě minuty po začátku poslední třetiny se poprvé vylučovalo – Kevin Klíma za sekání obdržel dvě minuty a Rytíři tento přestupek nemilosrdně ztrestali. Ladislav Zikmund byl na brankovišti nejhladovější a dotlačil puk za Marka Mazance. Hosty mohl do hry vrátit Rudolf Červený, jenomže jeho střela z levé strany netrefila mezírku mezi betony, kam zřejmě původně směrovala.

Kladno bylo výborné zejména v soubojích u mantinelu. Počínalo si tvrdě, ale čistě, což se nedalo říct o hitu Radima Šaldy, za který byl mladý obránce vyloučen. Jakub Strnad si v přesilovce dobře najel do slušné pozice, ale trefil levý beton hradeckého gólmana. Mountfield HK druhé oslabení přečkal a po něm se málem prosadil Smoleňák, na nějž ale opět vyzrál Denis Godla.

V 53. minutě definitivně uklidnil domácí příznivce Jakub Strnad, který dostal krásný pas k pravé tyči a nekompromisně zavěsil pod horní tyčku. Hradečtí chtěli alespoň jednou rozjásat svůj početný fanklub a nakonec se jim to přecejenom podařilo. Radek Smoleňák nejprve spálil tutovku, ale pak po přihrávce Cingela nakonec dostal puk za záda vyjetého Godly. To však Lvům moc radosti nepřineslo, protože i přesto zapsali třetí porážku v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 0 1 1 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 -1 2
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Adam Kubík 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 1 0 1 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 0 2
Petr Zámorský 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 59 22 3 19 86,36 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6092012