Zápasy
pá 28.2.2020 | Jan Brůna | Foto: Aleš Bedlík / HC Energie Karlovy Vary

Ze Západu jen s bodem. Lvi padli ve Varech 3:4 po nájezdech

S oblíbeným sokem jen za bod. V Karlových Varech se od začátku hrál svižný hokej a mužstva se mocně přetahovala o výsledek. Energie šla prvně do vedení až ve druhé třetině, v té poslední však o těsný náskok přišla. Mohla si ho vzít zpět, své šance ovšem nevyužila a zápas dospěl až do samostatných nájezdů. V nich svému týmu přiřkl bonusový bod Václav Skuhravý, a Lvi tak nenavázali na výhru v Litvínově.

Trenérský tandem Mountfieldu HK Martinec – Růžička se držel známého hesla, že vítězná sestava se nemění, a tak na led Karlových Varů vyjeli stejní hokejisté jako v úterý v Litvínově.

Vyrovnaná třetina nabídla čtyři góly

Hosté těžili hned z prvního vyhraného vhazování a na úplném začátku působili rozhodně aktivnějším dojmem než jejich sok, přičemž o úvodní střelu zápasu se postaral Richard Nedomlel. Domácí však menší nápor soupeře ustáli a naopak si sami vybojovali přesilovou hru. Ta se jim ale hrubě nepovedla, když se k jednomu z mála pokusů dostali až v jejím samotném závěru. Právě nerovnovážný stav hráčů na ledě jako by ovšem odstartoval vysoké tempo utkání, což rázem prospělo Hradci.

Lukáš Cingel nejdříve natrefil jen horní tyčku branky, puk se však odrazil k Filipu Pavlíkovi, který ho z pravé strany uklidil do odkryté svatyně. Filip Novotný totiž na místo určení nestihl doklouzat včas – 0:1. Energie ale nic nevzdávala a před další komerční pauzou si vybojovala druhou hru v početní výhodě. V ní nejprve pálil Ondřej Beránek pouze do výstroje Marka Mazance, Tomáš Rachůnek už se ovšem nemýlil, když využil chytrou příhru Jakuba Fleka – 1:1. Lvi se následně mohli usadit v útočném pásmu, iniciativu duelu přesto převzali Západočeši.

Ti vycházeli lépe z boje o střední pásmo a také započali ostřelování hostující klece. Petr Koblasa v dobré příležitosti neuspěl a mohlo ho to mrzet dvojnásobně; jeho tým totiž chvíli poté fauloval a Východočeši brzy slavili. Petr Koukal našel nahrávkou Lukáše Žejdla, jenž se na brankovišti šikovně otočil s kotoučem a zasunul podél ležícího Novotného – 1:2. Už to vypadalo, že se Hradečtí v závěru první periody ubrání, znovu však bylo rychle srovnáno. Vojtěch Polák neselhal ani z těžkého úhlu, svoji gólovou ránu otřel o Mazancova záda a stanovil skóre úvodního dějství na 2:2.

Rychlého hokeje využili Energetici

Domácí chtěli svižným nástupem do prostřední třetiny Mountfield okamžitě překvapit, ten se však zaskočit nenechal a ihned získal puk. S ním si pak hrál několik minut v útočném pásmu a mohla to být záležitost branková, to by ale Radovan Pavlík musel v tutovce trefit prostor na vzdálenější tyči. Rozhodčí nechávali hru plynout a těžily z toho Vary, které zvýšily aktivitu a kotoučem do masky dostal Mazanec. Lvi měli poté chvilku více ze hry, Západočechům ovšem prospěla reklamní přestávka.

Jejich sok se tak najednou dostával těžko do útočného pásma, k čemuž mu nepomohla ani častá nahazování, která praktikovaly oba celky. Aktivní první lajna vypracovala šanci pro Jordanna Perreta, Energii však pomohl Novotný. Hra se často kouskovala a Východočeši se ukazovali v dobrém světle, když soupeři příliš nedali čichnout. Ten se ale rázem zvedl a vyústěním byla branka ve 36. minutě; Martin Kohout si v krásné kombinaci vyměnil touš s Polákem a zblízka zakončil – 3:2.

Hokejisté z města filmového festivalu tak v zápase poprvé vedli a vstřelený gól je evidentně nakopl. Skvělým dojmem se prezentovala především třetí formace a Mountfield se následně musel zuby nehty bránit. Měl ale štěstí, domácí totiž vsadili na klidné dohrání druhé periody a raději přidrželi puk daleko od Mazance. Neemotivní závěr prostřední části narušil až tvrdší zákrok Jakuba Lva, který se sirénou narazil na hrazení Matěje Stříteského.

Aleš Jergl poslal mač do prodloužení

Západočeši na začátku třetího dějství na nic nečekali a bleskově se pokusili o navýšení stavu na světelné tabuli; Stříteský mohl dorážet do odkryté kasy, Mazanec však na poslední chvíli zachránil situaci. Vary pokračovaly v souvislém tlaku a Hradečtí se marně snažili o zisk puku, nakonec to ale paradoxně byli právě oni, kdo se jeli radovat. Aleš Jergl využil velké chyby jednoho z obránců, kterému podjel kotouč pod hokejkou, a poté si poradil s Novotným – 3:3.

Energetiky ovšem nadále hnali dopředu domácí příznivci a Lvi se najednou zase nemohli vymanit z pevného sevření. Kouč Martin Pešout se v průběhu rozhodl zredukovat útoky na tři, což spolu se zodpovědnou prací kolegů z defenzívy přinášelo nadějné šance. Zároveň se však poněkud přiostřilo a k vidění byla i první potyčka u mantinelu, do které se vložilo hned několik hráčů obou táborů.

Mazanec prokazoval, že se již dávno dostal do provozní teploty, to když ve slibné příležitosti vychytal například Poláka. Na ledě válčil rovněž hbitý Kevin Klíma, toho ale naopak svými zákroky deptal Novotný. Západočeši se později opět usadili na dostřel hradeckého brankáře a zaslouženě si užili přesilovku. Ve velmi nervózním závěru byla k vidění ještě jedna obrovská šance, Petr Šenkeřík trefil svým pokusem ovšem jen tyčku a za vyrovnaného stavu se šlo do prodloužení.

V nastavení čarovali gólmani, Vary uspěly v nájezdech

Početné trenérské obsazení na střídačce Mountfieldu vyslalo do pětiminutové bitvy nervů rychlíky, i tak ale zkraje čtvrté části vypadala lépe Energie a Mazanec se musel mít na pozoru. Lvi si však počkali na své příležitosti, ve kterých však neuspěli ani Radovan Pavlík, ani Jergl – Novotný se v kleci činil. Jeho tým dále působil živějším dojmem a rodák z Písku v hradecké svatyni se vytáhl fantastickým zákrokem proti nebezpečné teči Rachůnka. Východočechům byla ještě nabídnuta přesilovka, v infarktovém závěru ale nedokázal zavěsit znovu Jergl.

Rozhodovalo se proto až v loterii v podobě samostatných nájezdů. Na hostující straně se neprosadil nikdo, zato za domácí skóroval hned v první sérii kapitán Václav Skuhravý. Jeho vítěznou penaltu podtrhl ve třetí sérii Koblasa a Karlovarští mohli slavit výhru 4:3 po nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 1 1 0 2
Lukáš Cingel 0 1 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Oscar Eklund 0 0 0 -1 2
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 1 0 1 1 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 1 1 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 -1 2
Richard Nedomlel 0 0 0 -2 0
Filip Pavlík 1 0 1 2 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 1 1 1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 1 0
Petr Šidlík 0 0 0 0 0
Lukáš Žejdl 1 0 1 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 65 35 3 32 91,43 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6210265