Zápasy
út 10.12.2019 | Anna Marie Kokrhounová | Foto: Felix Klaus

Hradec je v semifinále CHL! Zug vynuloval 4:0 a zajistil si postup

Zápasové menu

Hradecká jízda vyřazovacími boji Ligy mistrů pokračuje! S rozhodujícím duelem se lépe popral Mountfield HK, který třemi góly v prostřední periodě a trefou do opuštěné klece soupeře rozhodl o tom, že do semifinále postoupí tým ze soutoku Labe a Orlice. Pod vítězství 4:0 se vychytanou nulou podepsal Marek Mazanec a i díky němu je Hradec mezi čtyřkou nejlepších týmů v Evropě. V nadcházející sérii se utká se švédským Djurgårdenem.

Hradecká sestava se oproti poslednímu ligovému duelu lehce promíchala. Do čtvrté obranné dvojky naskočil Zdeněk Čáp, v ofenzivních řadách došlo k menším posunům mezi formacemi. V úterním zápase absentovali Perret s Dragounem, na soupisku se naopak vrátili Kubík a Miškář.

Domácí byli aktivnější, ale neprosadili se

To, že i úterní duel bude vyrovnanou bitvou, bylo jasné již od úvodních minut. Hra se přelévala z jednoho pásma do druhého, obranné síly obou celků ale převládaly nad těmi ofenzivními a mnoho působivých hokejových akcí tak k vidění nebylo. Více střeleckých příležitostí si vypracovali hráči Zugu, díky dobré práci hradeckých beků však Mazanec mezi třemi tyčemi mnoho práce neměl.

Vlažnější tempo hry proťala rychlá akce domácích, která vyústila až v první vyloučení Východočechů. V oslabení se Mazanec v brance pořádně zapotil, Mountfield ale kvalitní přesilovku svého soupeře dokázal ubránit. Zvýšená aktivita domácích dělala Hradci problémy i nadále a Zug si vyzkoušel další hru v početní výhodě. V té měl Yannick Zehnder obrovskou šanci, svou tečí však netrefil odkrytý růžek královéhradecké svatyně a hosté přečkali i toto oslabení.

Tempo hry se pomalu zvyšovalo. Více sil měli stále Švýcaři, které nakoply odehrané přesilovky a kteří pokračovali v aktivním tlaku na hradeckou branku. Obrana Hradce domácím maximálně ztěžovala zakončení a Marek Mazanec zbylé pokusy dokázal vychytat. Některým střelám Zugu ale chyběla přesnost a ačkoliv Hradec před svého brankáře pořádně nepustil, sám během prvních dvaceti minut neskóroval.

Hradec překvapil Zug třemi góly

Zug na Hradecké vlétl i ve druhé třetině a Lvům se zprvu nedařilo usadit se v útočném pásmu. Ve 22. minutě však přišla studená sprcha pro domácí a skóre zápasu otevřeli Východočeši. Prudkou střelu Čápa Genoni pouze vyrazil, ke kotouči se tak dostal Petr Koukal, který nechal brankáře natáhnout se z branky a následně zakončil do odkryté klece – 0:1.

Východočechy vstřelená branka nabudila a ačkoliv byl prostor před Genonim hodně zahuštěn, zkoušeli to Lvi na svatyni Zugu ze všech stran. To se vyplatilo Radku Smoleňákovi, který se vyloupl zpoza branky a střelou z úhlu překvapil švýcarského brankáře – 0:2. Svou narůstající aktivitou si hosté vynutili první přesilovku, kterou dokázali využít. Filip Pavlík napřáhl na levém kruhu a svůj projektil umístil přesně ke vzdálenější tyči branky Zugu – 0:3.

To, co se Mountfieldu v první třetině nedařilo, se v závěru té druhé stalo jeho dominantou. Počet střel Východočechů na branku se zvedl a vypadalo to, že každou chvílí přidají do sítě Zugu další gól. Švýcaři se však nevzdávali a jejich ztracená energie se pomalu vracela zpět. Mazancovi tak po střele Alatala musela pomoci horní tyčka, půl minuty před druhou sirénou zasáhl proti Martschinimu skvělým zákrokem sám hradecký gólman. Po čtyřiceti minutách to byl ale stále Hradec, kdo byl blíže k postupu.

Východočeši se trefili do prázdné brány a slaví postup

Domácí neměli co ztratit a zbývala jim ještě třetina na to, aby se pokusili porvat o semifinále. Lvi ale dobře bránili střední pásmo a kotouč jim stačilo vyhazovat daleko ze své třetiny. Komplikace pro hosty přišla až v podobě další přesilové hry Zugu, v té se ale domácí nechali strhnout emocemi a před Mazancem došlo na několik potyček. Klíma a Albrecht se po pěstním souboji navíc po rozhodnutí sudích vydali předčasně do šaten, nic závažnějšího se v této přesilovce domácích nestalo.

Pokud bylo něco v úterním zápase hradeckou slabinou, byla to špatná disciplína. Deset minut před koncem třetiny hrál totiž Mountfield znovu v oslabení. Nervozita na domácích hokejkách však byla znát a ani v početní výhodě se Zugu nedařilo dostat Východočechy pod tlak. Chvílemi Švýcaři zapomínali na zadní vrátka a Radek Smoleňák nikým nerušen mířil na Genoniho. Bekhendový blafák se mu ale nepovedl a kotouč nedokázal zvednout nad brankářův beton.

Mezi oběma celky to vřelo, kontrola nad zápasem ale byla v rukou Mountfieldu. Domácí byli k vyrovnání stále daleko a již šest minut před koncem třetí třetiny odvolali brankáře na střídačku. Ani v šesti hráčích se domácím nic vymyslet nepodařilo, Hradečtí naopak do prázdné brány vstřelili čtvrtý gól, když Smoleňák přenechal kotouč Matěji Chalupovi. Po šedesáti minutách tak bylo rozhodnuto, že si Hradec zahraje semifinále Ligy mistrů a zařadí se mezi čtyři nejlepší celky v Evropě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 1 0 1 2 0
Aleš Jergl 0 0 0 1 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 25
Petr Koukal 1 1 2 1 0
Adam Kubík 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 1 0 1 1 2
Radek Pilař 0 0 0 1 0
Daniel Rákos 0 0 0 1 2
Mislav Rosandič 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 1 1 2 2 0
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Tomáš Vincour 0 0 0 0 2
Petr Zámorský 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 29 0 29 100,00 0 0

Ohlasy k utkání