Zápasy
út 24.11.2020 | Klára Petrásková

Lvy zbrzdila spousta vyloučení, v bitvě s Třincem padli 0:3

Těžko by divák hledal v duelu Hradce s Třincem delší úsek, kdy se hrálo klasicky pět na pět. Rozhodčí totiž udělili dohromady jednadvacet dvouminutových trestů! Nestandardní rozložení sil na ledě poznamenalo více Mountfield, jenž jich vyfasoval dvanáct a strávil v oslabení víc času než soupeř. Možná i to vedlo k třinecké výhře 3:0, která se však v bojovném klání bohatém na šance paradoxně gólově zrodila při standardním počtu hokejistů na ledě.

Do souboje s Třincem nemohl nastoupit Bohumil Jank, jenž za zákrok z utkání proti Litvínovu vyfasoval třízápasovou stopku. Jeho místo v druhé obraně tak zaujal Zdeněk Čáp, na pozici sedmého beka se vrátil Radek Pilař. Ze soupisky vypadl odcházející forvard Matěj Chalupa, na jeho místo se do první letky posunul Kelly Klíma. Jeho dvojče Kevin se vrátilo po zranění a zaujalo Kellyho předchozí místo ve třetím útoku, do toho čtvrtého zase po týdenní pauze naskočil Radovan Pavlík.

Sedm rozdaných trestů, gól ale padl ve hře pět na pět

Třinec si nedělní první prohrou sezóny nenechal vzít elán a do mače naskočil velmi sebevědomě. To se projevilo v útoku, kde musel Lukeš řešit Jaroměřského nebezpečnou ránu mezi betony a Draveckého obtočení se kolem brány. Úvodní nápor ale vydržel hostům jen tři minuty, poté sami okusili, jaké to je strachovat se o svou svatyni. Koukalův pokus se totiž od vyjetého brankáře odrazil směrem k brankové lajně, v přesilovce zase Filip Pavlík minul před odkrytou klecí skákavý puk.

A hra v nestandardním počtu hráčů na ledě provázela nejen zbytek první třetiny, nýbrž i celý zápas. V domácím oslabení zaskočil za Lukeše Šalda, který z brankoviště odpálil plachtící kotouč, jako by měl místo rukavice tenisovou raketu, z přesilovky se pak zase neprosadili Hronek ani Cingel. Z obou stran byl k vidění rychlý hokej a jak na Hradeckých, tak na Třineckých bylo vidět, že chtějí hrát na puku.

Přestože u trestné lavice se dveře netrhly, první branka padla při hře pět na pět. Vrána narýsoval průnikovou nahrávku Martinu Růžičkovi, jenž se dostal za východočeského beka a dlouhou forhendovou kličkou zasunul touš za beton ležícího gólmana – 0:1. Na platnosti branky nic nezměnil ani fakt, že Hradečtí vehementně bojovali za to, že trefě předcházel ofsajd. Ve zbývající pětiminutovce se ještě Lvi snažili srovnat skóre z dalších přesilovek, dobře bránící Slezané jim to však neumožnili.

Další sprška vyloučení, ani jeden tým však výhodu nevyužil

Trend vylučování pokračoval i nadále, tentokrát to ale byl Mountfield, kdo byl více trestaným mužstvem. A od toho se také odvíjel obrázek hry – po téměř deseti minutách to totiž na střely ve druhé části bylo 0:9! Za část ocelářské salvy mohla dvojnásobná početní výhoda, kterou si hosté zahráli téměř celé dvě minuty, Zadinovu střelu ale Lukeš zlikvidoval vyrážečkou a poté se parádně přesunul od tyče k tyči při třinecké akci na jeden dotek.

Díky téměř neustálé početní převaze byli Třinečtí na koni a Hradec se do útoku dostával těžko, i přesto se ale ohromná příležitost naskytla Lvovi. Ten totiž naskočil z trestné lavice přímo do samostatného úniku, Štěpánek jej však i po téměř polovině třetiny bez zákroku dokázal vychytat. Po tomto okamžiku se Východočeši začali střelecky nadechovat, jenže vzápětí přišel další trest a s ním další oslabení. Oceláři soupeře tlačili, Hradec však hrál obětavě a neumožnil nejlepší přesilovce extraligy prosazení se ani tentokrát.

Necelých pět minut před sirénou se pak Mountfield vymanil ze série početních nevýhod a získal čtyřminutovou přesilovku. Hned od začátku si Lvi vytvořili tlak a k vyrovnání minimálně dvakrát nebyli daleko – Filip Pavlík ale místo odkryté poloviny brány trefil beton přesunujícího se Štěpánka, Smolěňáka zase zblízka zastavila pravá tyč. A zachytal si také Lukeš, který dokázal vytěsnit samostatný únik Jaroměřského.

Nastolené trendy nepolevily, Třinec si pojistil tři body

Poslední perioda začala ikonicky třineckou přesilovkou, 92 vteřin si totiž hosté přinesli z prostředního dějství. Slezané se nadále snažili prolomit přesilovkové prokletí, leč i tentokrát marně. A radovat se nemohli ani Lvi, Zámorský totiž svou kličkovanou v mezikruží zakončil jen do Štěpánkových sražených betonů.

Tempo hry pokračovalo i nadále v duchu prvních dvou třetin, nechyběly tedy ani udělené tresty, ani střelecké příležitosti, podstatně více si jich však vypracovali Oceláři. V jedné takové šanci se ocitl Chmielewski, jeho zakončení z přečíslení však Lukeš dokázal vyrazit. Na co ale hradecký gólman nestačil, to byla situace po domácí liknavé rozehrávce, kterou využil střelou mezi betony Matěj Stránský – 0:2.

Východočechům se poté nedařilo dostat do šancí, Třinec byl totiž střelecky aktivnější a vypadalo to, že si zbytek zápasu pohlídá. O další gól mohl jeho vedení navýšit v další přesilovce Vrána, jenže z bezprostřední blízkosti zvedl puk moc vysoko. Lvi se ještě chtěli vzepřít osudu v závěrečné power-play zesílené početní výhodou, místo toho ale z hole Tomáše Marcinka inkasoval do prázdné brány a bylo jasno – Oceláři si po střelecké převaze odvezli vítezství 3:0, přestože nevyužili ani jedno z dvanácti soupeřových vyloučení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Filip Hronek 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 0 0 0 -2 0
Kelly Klíma 0 0 0 -1 4
Kevin Klíma 0 0 0 -2 2
Petr Koukal 0 0 0 -1 4
Jakub Lev 0 0 0 -1 2
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 8
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 0 0 0 0 0
Jakub Sklenář 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 59 30 2 28 93,33 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6681808