Zápasy
út 17.11.2020 | Petr Šatalík

Zápas blbec. Lvi poprvé prohráli doma, s Energií padli 0:4

Na tohle utkání budou chtít svěřenci Vladimíra Růžičky velice rychle zapomenout. V duelu s Vary přišli o domácí neporazitelnost a na ledě se jim nedařilo vlastně nic, o co se snažili. Energie v prvním dějství využila dvě přesilovky, v druhé třetině zaznamenala další dvě branky, ačkoliv byl Hradec aktivnějším celkem. V závěrečné dvacetiminutovce Lvi podruhé nezužitkovali dvojnásobnou početní výhodu a Západočeši si tak bez potíží odvezli tři body na opačný konec republiky po výsledku 4:0.

Trenéři Mountfieldu museli oproti utkání s Olomoucí provést jednu vynucenou změnu v sestavě Lvů. Jérémie Blain přibyl po utkání s Hanáky na seznam zraněných a jeho místo v druhém obranném páru připadlo Bohumilu Jankovi, jenž se sem posunul z třetí formace. Po bok Filipa Pavlíka se nově zařadil Radim Šalda, který byl jedinou novou tváří na soupisce Východočechů. V bráně se kvůli absenci Marka Mazance a po vychytané nule proti Kohoutům opět objevil Štěpán Lukeš.

Tým Martina Pešouta ovládl led ČPP Arény

Start utkání Hradce s Energií přinesl hned od začátku atraktivní hokej i slibné palebné pozice, nicméně střelci potřebovali nejprve seřídit mířidla. Mimo šla první Růžičkova rána z mezikruží. Na druhé straně se Západočeši uvedli přečíslením tři na dva, z něhož po zpětné přihrávce těžil Zábranský, jehož ostrá pumelice však rovněž zamířila jen do zadního hrazení. V čase 7:20 Vary zacílily lépe, využily přesilovku a otevřely skóre duelu. Střílený pas od modré v podání Šenkeříka tečoval nechytatelně do horního rohu v předbrankovém prostoru Petr Koblasa - 1:0.

Vysokorychlostní podívaná pokračovala. Lvi si vypracovali šanci na srovnání, Orsava však z nadějné pozice mezi kruhy pálil mimo a Smoleňák následně fasoval dvě minuty za krosček, když před bránou soupeře nedůrazně, ale úplně zbytečně poslal k zemi jednoho z protihráčů. Energetici nabídnutou přesilovku znovu využili. David Kaše dostal od modré krátkou přihrávku na vrchol levého kruhu, rychle vykroužil oblouk a prudkou ranou na přední tyč zvýšil na 2:0.

Na ledě pak začaly plát velké vášně, téměř po každém odpískání následovaly strkanice, které jen díky včasnému zásahu sudích nepřerostly ve rvačky. Po jejich zklidnění se na levé straně ocitl v další slibné šanci aktivní Kaše, jeho ránu však Lukeš stačil vykopnout betonem. Brankář Mountfieldu si pak musel ještě poradit s prudkou střelou z vrcholu kruhů v podání Šenkeříka. Když Hradečtí napotřetí ubránili přesilovku soupeře, šlo se do kabin za stavu 2:0 pro Energii.

Lvi tlačili, Západočeši dávali góly

Ani v úvodu druhé dvacetiminutovky nasazené tempo nepolevilo a Východočeši dupli na plyn. Chalupa nabil z pravého kruhu do ideální pozice na ose hřiště Lvovi, tomu ale rána nesedla a pomalý kotouč Novotného vůbec neohrozil. Velkou šanci pak nedokázal proměnit Koukal, kterému puk ideálně na levou stranu předložil Hronek, zkušený forvard Východočechů však svůj pokus namířil přímo do lapačky připraveného brankáře Karlovarských. Do třetice se pak gólman Energie vyznamenal proti ráně Filipa Pavlíka od modré a dorážce Pilaře.

Rozjezd Hradce pak zastavil zbytečným faulem ve středním pásmu Koukal, což lze s jistou nadsázkou označit za zlomový moment celého střetnutí. Oslabení odehráli skvěle Perret s Pilařem, Radovan Pavlík však při úniku v oslabení lehkomyslně ztratil puk, který zavezl do dvojice soupeřů a z rychlého kontru byl třetí gól Energie. Dlouhý pas Pulpána na útočnou modrou proměnil v únik a přesný pokus mezi betony Lukeše vteřinu po konci přesilovky Ondřej Beránek - 3:0.

Lvi se nevzdávali, Smoleňák sebevědomě vyjel na vrchol levého kruhu a ranou z nápřahu řádně provětral lapačku Novotného, která však znovu byla na svém místě. Na druhé straně se po nepřesné přihrávce a rychlém přechodu dostal do šance na levé straně Flek, jeho střelu ale zastavila vyrážečka Lukeše. Utrpení Mountfieldu bylo završeno v čase 34:48, Zámorským faulovaný Kohout sice padl na led, přesto dokázal zpětnou přihrávkou najít před bránou Libora Zábranského, jenž zblízka propálil Lukeše mezi betony a stanovil skóre po dvou třetinách na 4:0.

Energie bezpečně pohlídala konec utkání

Úvod třetího dějství přinesl mírné zklidnění hry, šance už se na obou stranách nestřídaly tak často. První vážnější si vypracoval na levé straně Skuhravý, jenž tvrdým projektilem protáhl Lukeše, který puk vykopl betonem. Východočeši se sice drželi dlouhou dobu v útočném pásmu, ale nic lepšího než dvě rány Hronka z uctivé vzdálenosti od modré nevyprodukovali. Filip Pavlík sice rozezvonil tyč, ale jeho rána šla z tak velkého úhlu, že nemohla Novotnému přidělat žádné vrásky na čele.

Hradečtí si pak podruhé v zápase vyzkoušeli více jak minutu trvající početní výhodu pět na tři. Zámorský se dostal ke střele na pravém kruhu, jenže jeho tvrdý projektil cestu za záda Novotného nenašel a zbytek přesilovky Mountfieldu za mnoho nestál. Hronek se následně rozhodl, že chtějí-li Energetici odjet s body, budou si muset přibalit na cestu i nářez a jednoznačně ovládl pěstní výměnu s Kadlecem.

Závěr utkání se po této bitce nesl již v o něco opatrnějším tempu. Karlovarští pečlivě střežili obrannou modrou čáru a nepouštěli Lvy do větších šancí. Pohlídat výsledek jim pomohlo také vyloučení Orsavy, po němž Západočeši sehráli další přesilovku, v níž Lukeše protáhl svou střelou Kaše. Energie bezpečně pohlídala výsledek až do poslední vteřiny a bez inkasované branky odvezla ze soutoku Labe s Orlicí tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Filip Hronek 0 0 0 0 14
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 -1 0
Kelly Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 -2 2
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Richard Nedomlel 0 0 0 -1 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 2
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Vladimír Růžička 0 0 0 0 2
Jakub Sklenář 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 2
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 60 20 4 16 80,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6667988