Zápasy
ne 15.11.2020 | Klára Petrásková

Čtyři góly a čisté konto! Hradec nenechal Moře ani bod

V brankovištích proti sobě nastoupili gólmani, které odlišuje v příjmení jediné písmenko. A souboj Lukeš versus Lukáš vyzněl lépe pro prvního jmenovaného, který vychytal nulu! Hradeckého muže v masce podpořili hráči v poli čtyřmi trefami a po výhře 6:1 v Olomouci porazil Mountfield Kohouty i podruhé v sezóně – 4:0 na domácím ledě.

Vlivem zranění zůstali mimo hru brankář Marek Mazanec a forvar Kevin Klíma. Místo mezi třemi tyčemi zaujal Štěpán Lukeš a záda mu kryl junior Tomáš Sajdl, v útočných řadách se Matěj Chalupa posunul ze čtvrté do třetí a volné místo doplnil Aleš Jergl.

Z množství střel nevzešla ani jedna branka

Olomouc přijela na soutok Labe a Orlice v okleštěné sestavě a Hradec toho chtěl hned na začátku využít. Cingel pálil zleva a odražený kotouč se snažil dorážek Smoleňák, Koukal zase v přečíslení dvou na jednoho našel Lukášovu lapačku. Po necelých pěti minutách hry měli Lvi na kontě už sedm střeleckých pokusů, kdežto Kohouti ani jeden, přesto to byli hosté, kdo měl největší příležitost k otevření skóre.

Kucsera byl totiž při svém úniku hákován a nájezd si zopakoval v trestném střílení. Východočeského gólmana si dokázal položit na led, jenže forhendovou kličku zasunul jen do jeho levého betonu. Olomouckým se však záhy naskytla další dobrá příležitost v podobě početní výhody. V té musel Lukeš vytěsnit ramenem Tomečkovu křižnou střelu, Čachotského ránu z první zase našel domácí strážce tyčí pod výstrojí.

Už to vypadalo, že Mora si zahraje druhou dvouminutovou přesilovku, už po uplynutí dvou vteřin ale faulovali i hosté a hrálo se ve čtyřech. Ani více prostoru na ledě nepřineslo svižnější hokej než v první polovině mače, hře chyběla i nadále větší přesnost a rychlost, a to i přesto, že na kontě domácích naskakovaly střely slušným tempem. To se mohlo změnit v závěru při hradecké přesilovce, jenže ani ta se Mountfieldu nepovedla dle představ a největší šanci v ní měl hostující Bambula, jenž ze svého postavení na levém kruhu vyprášil Lukešovu vyrážečku.

Šest trestů, jediná využitá přesilovka

Hanáci vyšli z kabiny dobře naladěni a hned na začátku vyrobili několik nebezpečných střel, v útočném snaží mohli pokračovat v přesilovce. Tomečkův jedovatý pokus však stihl Lukeš i v přesunu vytěsnit betonem, Čachotského pumelice zprava zase vyplula na zadním mantinelu. Hosté tedy výhodu jednoho muže poli navíc nevyužili, domácím se ale tento čin ve 26. minutě povedl.

Filip Pavlík vypálil od modré čáry přesně ve chvíli, kdy Lukášovi překážel ve výhledu jeden z jeho spoluhráčů, a přízemní rána se vešla mezi betony – 1:0. Gólový účet mohli Lvi rozšířit po střele Cingela a následném závaru, tentokrát ale hosté situaci zvládli a odpálili touš do bezpečí.

Druhá polovina prostřední části se nesla ve znamení početních výhod, a to těch dvojnásobných. Hradec většinu ze své půlminuty strávil v boji o kotouč a Olomouc z ní nedokázala vyrovnat ani přesto, že dostala oproti soupeři trojnásobný příděl času. Východočeši totiž i ve třech dokázali pozorně bránit a dobře vykrývat střely.

Lvi přidali tři góly a pohlídali Lukešovi nulu

Start třetí třetiny pojal Hradec gólově. Necelou minutu a půl po jejím startu předkládal Růžička Smoleňákovi kotouč v přečíslení, blafák domácího kapitána ale skončil na zadním mantinelu. Dvojice forvardů ale znovu vybojovala puk a tentokrát už to vyšlo. Vladimír Růžička proměnil nahrávku branku z blízka – 2:0. Kelly Klíma se následně mohl také zapsat na listinu střelců, jeho sprint přes polovinu hřiště ale skončil jen na vyrážečce.

Olomouc se snažila si svou bojovností vydobýt kontaktní gól, ve 48. minutě se ale znovu radovala domácí střídačka. V ponechané výhodě se nahozený kotouč dostal do závaru před bránou, v němž využil třetí dorážku ve třetí hradeckou trefu Petr Koukal – 3:0. Východočeši se rázem ocitli v pohodlném náskoku, který hodlali uhájit až do závěrečné sirény.

A museli ho hájit i v početní nevýhodě, tu však Lvi zvládli skvěle. Radovan Pavlík s Koukalem dokonce ujeli do přečíslení, vracející se olomoucký hráč však situaci zhatil. To ale nemuselo domácí celek mrzet, protože necelých pět minut před koncem si sjel Filip Pavlík na vrchol pravého kruhu, odkud nechytatelnou bombou k delší tyči zvýšil na definitivních 4:0. Výhru nad Moravany navíc podtrhla vychytaná nula Štěpána Lukeše – druhá extraligová a první za Mountfield.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 1 0
Lukáš Cingel 0 1 1 0 0
Filip Hronek 0 1 1 2 0
Matěj Chalupa 0 1 1 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 1 1 2 2
Kelly Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 1 0 1 2 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 4
Jakub Orsava 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 1 1 2 2
Filip Pavlík 2 0 2 1 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 1 0 1 1 0
Jakub Sklenář 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 1 1 2 2
Petr Zámorský 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 60 30 0 30 100,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6664962