Zápasy
út 4.8.2020 | Adam Kodet | Foto: Alena Zapletalová / HC Olomouc

Podařený start do poháru. Hradec nadělil Olomouci bůra

Zápasové menu

Vstup do letního Generali Česká Cupu vyšel královéhradeckým hokejistům na výbornou. Jejich soupeřem se v úvodním utkání stala oblíbená Olomouc a i když Hanáci trénovali na ledě o nějaký ten pátek déle než Hradec, fyzicky na tom byli lépe Východočeši. Ti si skvělým pohybem vypracovali herní převahu a navíc dokázali být produktivní. Kohouti pošetřili některé své opory, oproti tomu Mountfield nastoupil téměř v plné síle a možná i díky tomu si po výhře 5:2 připsal první tři body do tabulky skupiny C.

Dle zápasové sestavy bylo patrné, že hradecký realizační tým nebere letní pohár na lehkou váhu a nasadil do utkání na Hané v podstatě to nejsilnější, co měl k dispozici. Ke startu nebyla připravena trojice beků Blain, Šalda a Gaspar, proto musel vzadu zaskakovat univerzál Radek Pilař.

Po vlažném začátku šli do vedení Hanáci

První minuty úvodních přípravných zápasů jsou každou sezónu jako přes kopírák. Odskakující kotouče, nepřesné přihrávky a množství ztrát na obou stranách. Navíc hráčům znesnadňovala výkon bídná viditelnost a oba celky si musely v Plecharéně připadat jako Společenstvo prstenu při překonávání Mlžných hor.

První pohlednou akci extraligových parametrů předvedla první hradecká formace po sedmi minutách. Rychlá kombinace po ose Lev-Cingel-Smoleňák ale skončila obranným zákrokem Dujsíka, který svým tělem překazil poslední pas kapitána Východočechů. Minutu poté se připomněli i Kohouti, když Nahodil parádně uvolnil debutanta Navrátila. Ten se ale šance zalekl a bekhendem střelou na zadní tyč netrefil branku.

Zatímco na ostatních stadionech probíhaly gólové hody, v Olomouci to směrem dopředu na obou stranách skřípalo. Závěr třetiny patřil domácím, kteří šli minutu a půl před jejím koncem přeci jen do vedení. Valenta se prokličkoval až do rohu a nabídl puk do volného prostoru před branku, kde do něj jednoruč dloubl Lukáš Kucsera a poslal ho mimo Mazancův dosah. Stejný hráč ještě těsně před sirénou zpětným pasem našel Koloucha, betonová hráz na dolních končetinách hradeckého brankáře ale tentokrát nepovolila.

Hradec zvýšil obrátky a otočil skóre

Úvodní momenty druhé periody patřily Mountfieldu, oděnému ve zbrusu nových červených dresech. Náznaky přečíslení řešili hráči spíše střelami, ani Růžička, ani Orsava jimi ale na Konráda nevyzráli. To Perret si ve vlastním oslabení po chybě v rozehrávce Olomouce a pasu od Filipa Pavlíka dovolil svižný bekhendový blafák, i tentokrát ale souboj vyhrál slovenský gólman.

To, co fungovalo loni, nebylo třeba měnit. Rychlonohá lajna Perret-Kevin Klíma-Jergl zůstala pohromadě a trenérům se tento tah vyplatil. Tři rychlíci notnou chvíli motali soupeře v pásmu a když Perret obkroužil branku a nabil mezi kruhy Aleši Jerglovi, bylo srovnáno. Bývalý hráč Kohoutů totiž využil clony Kevina Klímy a nechytatelným golfákem trefil horní růžek branky. Hradci tím narostla křídla a svého soka v následujících minutách v podstatě nepustil za červenou čáru.

Přípravné mače slouží mimo jiné k testování různých herních variant a sestavy, i proto se po polovině zápasu dostal mezi tři tyče i Štěpán Lukeš. Ještě si ale ani nesáhl na puk a mohl zvedat ruce nad hlavu. Perret totiž znovu nabídl puk z rohu kluziště do ohně, kde do něj praštil Jakub Orsava a nekompromisní ranou z první poslal Lvy do vedení. Poslední minuty třetiny už závažnější momenty nepřinesly a Hanáci měli v kabině rozhodně o čem přemýšlet.

Hradec navyšoval a udržel soupeře na uzdě

Jenže Kohouti zřejmě své mozkové závity příliš neprovětrali, protože hned po necelé minutě jejich obrana nepokryla Jakuba Sklenáře, který se prosmýkl mezi bránící dvojicí a v samostatném úniku neomylně našel škvírku mezi Konrádovými betony. Hned při svém prvním startu tak slavil branku v novém působišti. Po pěti minutách si vybral slabší chvilku Lukeš, který neutěsnil prostor u své levé tyčky a nenápadné nahození Davida Škůrka nechal propadnout za svá záda.

Hradecké příznivce ale snížení skóre dlouho mrzet nemuselo. Necelé dvě minutky poté se totiž mezi trojici bránících hráčů neohroženě vrhl Orsava, vybojoval v rohu nahozený puk a poslal ho na hůl Petra Koukala, jenž ho z předbrankového prostoru protlačil do sítě. Jediné, co mohlo Lvy trápit, byla nedisciplinovanost. I proti převaze ale hosté na ledě dominovali a k ničemu zásadnějšímu svého soupeře nepustili.

Olomouc působila bezradně, naopak Hradečtí oplývali sebevědomím. Jasnou demonstrací tohoto faktu byla pátá branka Lvů. Jordann Perret podřadil, přebruslil bránícího Hlaváče a při zakončení dokonale oklamal Konráda, když kličkou po vzoru Petera Forsberga zasunul puk téměř jednoruč za jeho záda. Samotný konec utkání ještě ukázkovým hitem na Handla okořenil Čáp a Mountfield tak po prvním ostrém zápasovém představení mohl na Hané slavit tříbodový zisk.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 0 0 0 -2 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Bohumil Jank 0 1 1 2 0
Aleš Jergl 1 0 1 1 0
Kelly Klíma 0 0 0 1 2
Kevin Klíma 0 1 1 2 0
Petr Koukal 1 0 1 2 0
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Richard Nedomlel 0 0 0 2 0
Jakub Orsava 1 1 2 2 2
Radovan Pavlík 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 2 2
Jordann Perret 1 2 3 3 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 0 0 0 1 0
Jakub Sklenář 1 0 1 1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -2 2
Jakub Váchal 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 1 1 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 29 13 1 12 92,31 0 0
Marek Mazanec 32 11 1 10 90,91 0 0

Ohlasy k utkání