Zápasy
st 26.8.2020 | Petr Šatalík | Foto: Lukáš Filipec / HC Oceláři Třinec

Pyrrhovo vítězství. Lvi v odvetě porazili Oceláře 3:2

S pramalou nadějí na obrat série zamířili svěřenci Vladimíra Růžičky k odvetnému čtvrtfinálovému zápasu Generali Česká Cupu do Třince. První utkání prohráli 1:7 a k jakémukoliv zdramatizování souboje o postup do semifinále potřebovali vstřelit alespoň šest branek. Na ledě Slezanů podali podstatně lepší výkon než o dva dny dříve v ČPP Aréně a slavili těsné vítězství. To však v celkovém součtu nemělo velkou váhu a do další fáze play off postupují Oceláři.

Trenéři Mountfieldu museli po hrůzostrašném prvním duelu sáhnout ke změnám v sestavě. V bráně zůstal Marek Mazanec, v obranných řadách ale došlo k přeskupení, Michaela Gaspara nahradil Jérémie Blain, jenž tak nastoupil ke svému prvnímu utkání za Hradec. Nové personální obsazení zaznamenaly také útočné formace, které byly oproti poslednímu zápasu hodně zpřeházené. Chyběl v nich však pouze Aleš Jergl, místo něj se na soupisku vrátil Lukáš Cingel.

Východočeši šli do vedení

Slezané vstoupili do souboje tak, jak končili střetnutí pod Bílou věží, aktivně. Dravecký dostal po minutě puk na levou stranu k modré čáře a ostře vypálil, Mazanec musel jeho pokus vykopnout betonem do rohu kluziště. Po necelých pěti minutách prošel obranou Lvů Jašek, tváří v tvář strážci svatyně Mountfieldu vypálil přízemní ránu, ale gólman Hradce znovu použil svých rychlých nohou a kotouč do sítě projít nenechal.

První nebezpečnější akce Východočechů přišla po sedmi minutách, kdy se Chalupa na ose hřiště odhodlal ke střele přes beka a Kořenář musel neposedný touš krotit v náruči. V čase 10:11 šel Hradec z ničeho nic do vedení. Vladimír Růžička vystřelil z levého kruhu, puk se od zadního hrazení vrátil před bránu na hůl forvarda Mountfieldu a ten z bezprostřední blízkosti trefil vzdálenější horní růžek svatyně Ocelářů – 1:0.

V závěru prvního dějství se hra začala dost kouskovat a diváci byli svědky častých přerušení pro různé nepřesnosti. Zajímavá byla již pouze rána Hrehorčáka, jenž tvrdě vypálil z levého kruhu. Mazanec si ale nakonec s neposedným pukem poradil. Do kabin se tak šlo po dvaceti minutách za stavu 1:0 pro Lvy.

Oba celky přidaly jednu branku

Oceláři se snažili na začátku druhé třetiny srovnat krok pěknou akcí. Zahradníček vystřelil od modré a Mazanec měl stíženou práci díky výbornému clonění a lehké teči Kurovského. Brankář Lvů však přesto dokázal zasáhnout. V další šanci přenechal Michal Kovařčík puk za sebou na pravém kruhu pro Veselého a ten znovu protáhl gólmana Mountfieldu, jenž si následně poradil i s tvrdou ranou Doudery od modré čáry.

Slezané měli krátce před polovinou druhé části přesilovku, v níž nebezpečně pálil Jašek z levého kruhu po křižné přihrávce. Mazanec ale předvedl bleskový přesun a dobrý zákrok, čímž zachránil těsný náskok Lvů. Za chvíli už ale bylo vyrovnáno, Kurovský vyslal vpřed Arona Chmielewskiho, jenž tvrdou přízemní ranou z pravé strany propálil brankáře Mountfieldu – 1:1. Třinečtí tak korunovali svou aktivitu v této fázi hry.

Východočeši ale bleskově odpověděli. Kevin Klíma vykroužil na pravém kruhu oblouk, dostal se na osu a tvrdě vystřelil, puk se od tvrzeného skla odrazil na stranu brankoviště, kde se do něj v pádu bekhendem opřel Filip Pavlík, jenž s trochou štěstěny vrátil Hradci vedení – 2:1. Lehounce zdramatizovat mohl celou sérii Vladimír Růžička, jenže jeho projektil z pravé stany na vzdálenější tyč chytil Kořenář do lapačky, a tak Lvi drželi po dvou dějstvích jen nejtěsnější možný náskok.

Hradec v závěru sebral výhru, drama se ale nekonalo

Na začátku třetí dvacetiminutovky vyrobil hrubici brankář Mazanec, jenž se snažil poslat obloukem kotouč do středního pásma. Adam Raška však puk holí stáhl ze vzduchu, zpracoval v mezikruží a rychlou střelou po ledě poslal do sítě – 2:2. Východočeši byli po obdržené brance aktivní, jenže Kořenář si poradil s ranou Lva od mantinelu i nahozením Šaldy od modré a skóre se tak neměnilo.

O chvíli později šli Oceláři po špatné rozehrávce Mountfieldu do situace tři na jednoho, Dravecký však po křižné přihrávce nepropálil Mazance ranou z pravého kruhu. Následně na ledě vzplanuly emoce, když Raška natlačil Sklenáře do brankáře Lvů i jeho svatyně a sudí měli co dělat, aby se mladý forvard Slezanů mohl odjet schovat na střídačku.

V závěru ujel obraně Třince v oslabení Cingel, ale svůj samostatný nájezd nezakončil dobře, jeho rána jen pleskla o zadní mantinel. Hradečtí se dočkali vítězného gólu v čase 55:04, kdy v přesilovce vypálil od modré Zámorský a Radek Smoleňák něžnou tečí v předbrankovém prostoru dopravil kotouč do sítě – 3:2. Následně ještě Chalupa trefil z pravého kruhu břevno a své svaly poměřili v potyčce Cingel s Chmielewskim. Na vítězství Mountfieldu a jasném postupu Ocelářů do semifinále to už však nic nezměnilo.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -2 4
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 1 1 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Kelly Klíma 0 1 1 0 0
Kevin Klíma 0 1 1 1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 4
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 1 0 1 1 0
Jordann Perret 0 1 1 1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 1 0 1 1 0
Jakub Sklenář 0 1 1 2 0
Radek Smoleňák 1 0 1 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 0 2
Petr Zámorský 0 1 1 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 27 2 25 92,59 0 2

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6515726