Zápasy
pá 19.3.2021 | Adam Kodet

Hradec vyšel gólově naprázdno a prohrává v sérii 0:2

Obraz hry byl po drtivou většinu druhého čtvrtfinálového duelu stejný jako druhá polovina zápasu prvního. Liberec měl mnohem více ze hry, jeho početní výhody budily hrůzu a přihrávky přistávaly přímo na čepelích spoluhráčů. Naopak Hradec byl často pod střeleckým tlakem soupeře, směrem dopředu chyběla kreativita a puky odskakovaly tam, kam neměly. Z tohoto obrázku vyústil výsledek 3:0 pro Liberec a vedení Tygrů v sérii 2:0.

Do první odvety v rámci čtvrtfinálové série naskočil Mountfield HK s kosmetickými úpravami sestavy. Univerzál Radek Pilař se přesunul do obrany k Filipu Pavlíkovi, Jan Veselý zaujal místo ve třetí lajně po bok Lva a Zachara a ke Smoleňákovi a Koukalovi se vrátil Perret.

Výsledek třetiny nerozhodný, převaha pro Liberec

Klíčem úspěchu v play off je hra ze zabezpečené obrany, což oba celky v prvních minutách beze zbytku plnily. Pokusy o průniky útočníků zůstávaly nezakončeny, defenzívy na obou stranách totiž zakončení nebyly ochotné připustit. A když už přišly střelecké pokusy, byly buď zablokované nebo jednoduše čitelné a polapitelné pro gólmany.

Územní převaha a držení puku se ale velmi rychle přesunulo na stranu Liberce a určité pasáže hry začínaly notně připomínat předchozí duel. Tedy těsná obrana Hradce pod tlakem libereckých ran ze všech stran. Zamýšlený aktivní start a znemožnění manévrovaní soupeře v zóně kolem Mazance se tedy nepovedlo, což jasně demonstrovala akce Musila. Obhodil si obránce, švihem zakončil těsně mimo, ale puk dojel a ještě si ho stihl sám dorazit.

Šance na alespoň krátkodobou změnu obrazu hry přišla pět minut před koncem třetiny v podobě hradecké přesilovky, i během ní si ale největší šanci vytvořili Bílí Tygři. Jelínek nevzdal souboj o puk, napadal hluboko v pásmu soupeře a snaha se mu vyplatila. Vybojovaný kotouč po rychlé stahovačce vyslal zblízka na Mazance, ten zůstal nepřekonán. Na druhé straně nekapituloval ani Kváča, jeho práci mu ale Hradečtí příliš neznesnadnili. V první dvacetiminutovce tedy branka nepadla.

Tygři měli navrch a dvakrát zavěsili

Tlak ani převahu Severočechů první přestávka neoslabila a hned od prvních střídání zavřeli svého soka před Mazancem, z čehož následně vyplynula úvodní branka zápasu. Rosandič rychlým a nezištným pasem našel před brankou nepokrytého Michala Bulíře, který jen správně nastavil čepel a od ní se kotouč odrazil nechytatelně pod horní tyč. Pak už přeci jen musel začít hrát i Hradec, jenže jeho pokusy o ohrožení branky Kváči končily veskrze ještě dříve, než začaly.

Další minuty přinášely spíše boj o pozice než pohlednou hokejovou podívanou. Slibnou možnost pro Lvy zařídil ofenzivním výletem za branku Šalda, který svou akci sám zakončil ranou do protipohybu gólmana. Puk ale zastavil pravý Kváčův beton. O rozruch se pak postaral Jelínek s Perretem, kteří se po skrumáži před hradeckou brankou do sebe zaklesli a rozdali si pár úderů.

O další klíčový moment se zapříčinil faulem oslavenec Blain, který podruhé usedl na trestnou lavici a tentokrát z ní odjel dříve než za dvě minuty. Jaroslav Vlach totiž nejprve selhal ve vyložené šanci před odkrytou brankou, ale nepřestal hrát, znovu se dostal do střelecké pozice a po krásném nalití od Rosandiče se do puku opřel a ten skončil až v síti. Ani to však neprobralo Východočechy z letargie, Liberec odehrál zbytek třetiny s pukem na holi v útočném pásmu a kontroloval zápas.

Liberec navyšoval, emoce vygradovaly několika potyčkami

Vladimír Růžička do třetí periody, do které už nezasáhl Pilař, kompletně zpřeházel složení formací, ale valný efekt to nemělo. Tygři nadále drželi opratě pevně v rukách a nehodlali pouštět soupeře zhola k ničemu. Naopak, v přečíslení dva na jednoho Špaček krásně zadovkou přenechal do tandemu na Rychlovského, Mazanec proti němu ale vytáhl asi nejkvalitnější zákrok zápasu. Nic tedy nenasvědčovalo možnému obratu ve skóre.

Ten se ještě více vzdálil po dalším přesilovkovém zásahu Jaroslava Vlacha, který znovu zůstal na pravém kruhu, nabruslil si na volný puk a z první ho poslal za záda přesouvajícího se Mazance potřetí. Naděje na zisk bodu se ještě více přeměnila v utopii a tak Lvům nezbývalo, než zbytek utkání soupeři alespoň pořádně osolit a znatelně přitvrdili. Liberec naopak sršel sebevědomím a místy si dovolil i některé exhibiční kousky.

Hradec se zase víc jak pět minut před koncem odhodlal ke hře v šesti proti čtyřem, výraznější šanci si při ní ale nevypracoval. Naopak Birner ranou přes celé hřiště trefil tyč odkryté branky. Emoce naplno zaplály v závěru, kdy se do šarvátky zapojil Smoleňák s Hanouskem, do klinče se dostali i Lev s Vitáskem. Arbitři ale situaci ukočírovali a i když to před Mazancem v závěru ještě pořádně zavánělo čtvrtou brankou, hradecký gólman už tlaku odolal. Poslední tvrdou výměnu názorů zajistili Veselý se Špačkem, kteří shodili rukavice a ručně si to vyřídili i Šalda s Jelínkem. I přesto ale Hradec do domácích odvet půjde za stavu 0:2 v sérii.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 -1 4
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 4
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 -1 0
Kelly Klíma 0 0 0 -1 0
Kevin Klíma 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Richard Nedomlel 0 0 0 -1 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0 2
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 0 0 0 0 0
Jakub Sklenář 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 2
Radim Šalda 0 0 0 0 4
Jan Veselý 0 0 0 0 14
Marek Zachar 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 58 37 3 34 91,89 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6888795