Zápasy
pá 19.11.2021 | Klára Petrásková

Osmá výhra v řadě = klubový rekord! Lvi proti Plzni psali historii

Reprezentační pauza Hradeckým elán nesebrala. Proti Plzni zapsali po slušné přestřelce osmou výhru v řadě, čímž stanovili nový klubový rekord ve šňůře vítězných mačů! Největší slovo měla prostřední třetina, v níž si Mountfield uspořádal pětigólovou přehlídku a nahnal si tak pohodlné vedení. To sice indiáni stihli ztenčit, východočeskou výhru 7:4 už ale nepřekazili.

Mezi tři tyče tentokrát naskočil Štěpán Lukeš, do třetí útočné lajny zamířil místo Kellyho Klímy bek Radim Šalda. Další změny se udály v obranných řadách – Petr Kalina se posunul do první obrany, Michael Gaspar naskočil do druhé, Bohumil Jank zase do té třetí a jako sedmý zadák byl zapsán Richard Nedomlel.

Mountfieldu patřila optická převaha, tu proměnil i v gól

Hradecký A-tým chtěl navázat na své kolegy z juniorky, kteří krátce před ním zdolali v malé hale Salcburk 4:0. A přestože už ve druhé minutě se Lvi museli bránit v oslabení, byli to především oni, kdo v první třetině diktoval tempo hry. Orsava se objevil zničehonic sám před brankovištěm, gólman jeho pokus do horního rohu stihl vytáhnout. Na druhé straně schoval v náručí Dzierkalsovu střelu Lukeš, potom se ke slovu vrátili domácí.

A bylo to slovo gólové. V 8. minutě našel Lev na pravé straně připraveného Ahtiho Oksanena, který se do puku opřel z první a napálil ho pod horní tyč. Jeho střela byla tak razantní, že se bleskově odrazila ven z brány a gól tak musel posvětit videorozhodčí – 1:0. Nabuzení Východočeši v útočení pokračovali, Lvova rána křížem ale skončila v ochranné síti a Oksanenovi nevyšla z mezikruží střela k pravé tyči.

Velmi zajímavé pak bylo druhé oslabení domácích. Perret se Lvem v něm podnikli nebezpečný útočný výpad, na opačném konci zase obrovskou šanci Dzierkalse vychytal Lukeš. A do třetice to byla střela Mertla, která způsobila v hradeckém brankovišti pozdvižení. Žádný kotouč se ovšem za brankovou čáru nezatoulal, a to ani ve 20. minutě, kdy se Lev pokoušel proměnit samostatný únik.

Sedm branek a dva obraty v průběžném vedení

Co se v prostřední třetině dělo na ledě, to si museli především domácí diváci náramně užívat. Během deseti minut totiž padlo pět branek, v závěru přibyly další dvě! Velmi nadějně nastoupili z kabiny Plzeňští, kterým se povedlo nejen srovnat, ale dokonce i otočit skóre. Peter Čerešňák si v přesilovce vybruslil ke středu hřiště a narýsoval střelu nad pravým betonem, Jan Schleiss poté ujel po levé straně a povedlo se mu procedit kotouč skrz Lukešovo podpaží – 1:2.

Úderem 29. minuty ale na kluzišti začala daleko větší divočina – domácí hráči sázeli do brány jeden puk za druhým! První ránu narval Kevin Klíma do bránícího hráče, kotouč se mu odrazil ale zpět na hůl a tentokrát už putoval až do sítě. Následovala akce Radka Pilaře, jenž v úniku naznačil střelu, pak si stáhl puk do forhendu a zasunul ho mezi tyč a tělo. A aby se z gólu kromě prvních tří útočných lajn radovala i ta čtvrtá, najel Patrik Lamper z druhé vlny a dorazil Orsavovu střelu – 4:2.

Rozlet Hradce následně přibrzdilo vyloučení, ale jakmile byli Lvi zpět v plném počtu, pokračovali tam, kde skončili. Richard Nedomlel se nacpal před bránícího hráče a podobně nacpal také touš pod betony Pavláta, čímž ho vyhnal z brány a do brankoviště se nově postavil Svoboda. Ani tomu však čisté konto dlouho nevydrželo, dvě minuty před sirénou totiž Kevin Klíma využil Perretovu křižnou nahrávku a trefil se mezi tyč a přesouvajícího se muže v masce – 6:2.

Plzeň se nevzdala, Východočeši však drama nepřipustili

Oproti druhé dvacetiminutovce byla ta třetí minimálně zpočátku o poznání klidnější. K vidění byly přesilovky i hra čtyři na čtyři, a právě v ní Lukeš mohl děkovat své brankové konstrukci, že stála na správném místě, protože ji z pravého kruhu napálil Budík. Dobrou pozici měl potom už ve standardním počtu hokejistů na ledě Blain, zprostřed modré čáry však neuspěl.

V čase 53:05 vykřesal naději Západočechům Lukáš Kaňák, který Lukeše propálil od modré možná i s nechtěnou tečí jednoho z domácích – 6:3. Čtyřbrankový náskok mohl vzápětí Lvům vrátit Oksanen, z mezikruží ovšem nastřelil jen spojnici tyčí. A tak to byli znovu indiáni, kdo se svému soupeři o gólový krůček přiblížil.

Kaňák obkroužil klec a nabil Tomáši Mertlovi, který snížil na 6:4. Plzeňští v tu chvíli ucítili šanci, necelé dvě minuty před sirénou se tak uchýlili k power-play. Ta jim však nevyšla podle představ, protože ke kotouči se dostal Ahti Oksanen a od levého mantinelu trefil ze středního pásma prázdnou svatyni. Divokou přestřelku na východě tak Hradec ovládl poměrem 7:4!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 2 0
Michael Gaspar 0 0 0 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 2
Aleš Jergl 0 1 1 2 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 2 1 3 3 0
Petr Koukal 0 1 1 1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 1 0
Patrik Lamper 1 0 1 0 0
Jakub Lev 0 1 1 -1 2
Graeme McCormack 0 1 1 1 2
Richard Nedomlel 1 0 1 3 0
Ahti Oksanen 2 0 2 0 0
Jakub Orsava 0 1 1 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 2
Jordann Perret 0 1 1 2 0
Radek Pilař 1 0 1 1 0
Radek Smoleňák 0 1 1 1 2
Radim Šalda 0 1 1 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 60 29 4 25 86,21 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7336823