Preview k zápasu
čt 18.11.2021 | Daniel Krátký | Foto: Marek Švamberg / HC Škoda Plzeň

Po pauze zpět do boje! Hradec přivítá plzeňskou Škodovku

Extraliga se opět vrací pod Bílou věž, Mountfield bude chtít po dvanáctidenní pauze přidat do své sbírky již osmé vítězství v řadě. V tom se mu bude snažit zabránit plzeňská Škoda, která je v tabulce na čtvrtém místě. Pikantnosti na utkání přidává také osoba Ladislava Čiháka, jenž právě ze západu Čech na východ republiky zamířila. Tradičně atraktivní duel v královéhradecké ČPP Aréně startuje v 18:00.

„První utkání jsme s nimi prohráli, takže jim to musíme vrátit.“

#41 Radim Šalda (o duelu s indiány)

Před pauzou byl Mountfield k nezastavení, svěřenci tria Martinec – Čihák – Svoboda mají na kontě sedm výher v řadě. Krátký odpočinek v podobě reprezentační přestávky však zajisté přišel vhod celému týmu. Včetně Radima Šaldy. „Spousta kluků dostala třídenní volno, někteří dostali možnost si jít zahrát do Kolína a také toho využili,“ vysvětluje dvaadvacetiletý bek, který během pauzy dvakrát naskočil v dresu partnerského týmu, během nichž vstřelil i gól. „I tak si myslím, že ostatní dobře zregenerovali. Pak jsme během pauzy lehce potrénovali kondičku a myslím, že jsme dobře připravení na další část sezóny,“ má jasno.

V pátek se opět rozjede extraligový kolotoč i v Hradci Králové. Druhý celek tabulky totiž na svém ledě přivítá Plzeň, která už po pauze jeden duel odehrála, když v dohrávce přehrála Vítkovice. Nebude to menší výhoda? „Určitě jo, ale na to nesmíme hledět. Musíme se soustředit na sebe. Potrénováno máme, takže doufám, že ten zápas zvládneme. První utkání s nimi jsme prohráli, takže jim to musíme vrátit.“ věří Radim Šalda. „Myslím si, že se každý těší, jak do toho zase naskočí. Už jenom proto, že se nám v poslední době dařilo. Budeme se snažit, aby to tak i pokračovalo. O to máme větší chuť se do toho vrátit,“ míní zadák s poměrně velkými ofenzivními choutkami.

Ty mohl zkraje ročníku prokazovat jen v Kolíně, protože se nevešel mezi sedmičku hradeckých beků. Před reprezentační pauzou se však Radim Šalda mezi extraligové mantinely vrátil. Zahrál si pár zápasů v útoku a poté zamířil zpět do defenzivních řad. „Jsem za to hrozně rád, že jsem byl zase zpátky ve dvojici společně s Kácou,“ přiznává mladý bek o pozici vedle Filipa Pavlíka. Lvy však trápí zranění v útoku. A tak se pravděpodobně Radim Šalda přesune opět do ofenzívy. „Novinkou ale je, že v pátek bych měl nastoupit opět v útoku. Uvidíme, kdy se vrátím na svoje místečko, kde to mám rád a kde chci být,“ uzavírá.

LudwigBlomstrand
Když Škodovka do svého kádru přivedla produktivního hráče z druhé nejvyšší švédské soutěže, veřejnost to brala jako velký risk. Ten však vyšel! Osmadvacetiletý Švéd má bilanci bodu na zápas. Během 21 duelů nastřádal 13 gólů a 8 nahrávek.

Škodovce vyšla sázka na cizince

Plzeňský celek vstoupil po reprezentační pauze do akce o něco dříve než ostatní celky, v rámci dohrávky 10. kola totiž svěřenci Miloše Říhy a Václava Baďoučka vyrazili do daleké Ostravy. Vítězným duelem (3:1) s místními Vítkovicemi ukončili Západočeši sérii třech porážek v řadě, před pauzou totiž plzeňská parta nestačila po nájezdech na Budějovice a Kometu (3:4sn a 1:2sn). A také na Litvínov 3:4. I tak se klub ze západu Čech nachází v tabulce Tipsport extraligy na 4. místě se ziskem 39 bodů.

V horních patrech tabulky se indiáni rozhodně nenachází náhodou. Potvrzují to jejich speciální formace. V přesilovkách jsou Plzeňští třetím nejlepším týmem soutěže s procentuálním využitím 24,04. Avšak i tak v početních převahách nasázeli už 25 branek, což je nejvyšší číslo v extralize! Stejně tak v oslabení je Plzeň nejlepší v celé soutěži, v 87,34 % případů totiž skončí přesilovka soupeře neúspěchem.

Plzni vyšla letní sázka na zahraniční posily. Ze druhé švédské ligy příchozí Ludwig Blomstrand nasázel v jedenadvaceti zápasech už 13 gólů, s bilancí 13+8 je nejproduktivnějším hráčem týmu a navíc má celkem vysokou úspěšnost střelby (30,23 %). V produktivitě mu zdatně sekundují Martins Dzierkals (7+13) a Michal Bulíř (10+10), oba mají na kontě 20 kanadských bodů. V obraně se zase mohou trenéři spolehnout na zodpovědnost slovenského reprezentanta Petera Čerešňáka (3+13), jenž na ledě stráví takřka 24 minut na zápas. Nelze opomenout také největší českou naději na následujícím draftu – Davida Jiříčka (4+5), ten zase vede v počtu trestných minut.

Vstupenky a pravidla vstupu na páteční utkání

Při splnění podmínek může zápas navštívit 100% kapacita haly, vstupenky jsou v prodeji on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejích otevíracích hodinách.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu (dokončené očkování, negativní test, nebo prodělání nemoci). Antigenní test je možné absolvovat také přímo před utkáním před ČPP Arénou. Mimo to platí povinnost mít po celou dobu přítomnosti v ČPP Aréně zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v sekci Vstupenky.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Nedomlel, Blain, Šalda, Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, Pilař – Orsava, Koukal, Lamper.