Zápasy
ne 28.11.2021 | Klára Petrásková | Foto: Ivo Dostál / HC Kometa Brno

Reputace napravena, 3 góly beků zajistily Hradci v Brně 3 body

Nelichotivou prohru se Spartou ze sebe Lvi setřásli a proti Kometě to bylo znát. Po vyrovnané první třetině uskočili v té druhé soupeři o dvě branky, a i když Brno dokázalo snížit, třetí část patřila Hradeckým. Moravany téměř k ničemu nepustili, gólem v oslabení završili skórování ve všech herních situacích a první adventní neděli si tak osladili výhrou 3:1.

Přestože minulý duel nevyšel Lvům podle představ, trenéři nechali pro střetnutí s Kometou sestavu až na dvě změny v téměř totožném složení. Mezi třemi tyčemi začal Kiviaho, jenž v pátek v polovině mače střídal Lukeše, na post sedmého beka byl dopsán Gaspar.

Žádná divočina, bezbrankový stav se neměnil

Jak po uplynutí dvaceti minut napověděl i počet střel, oba týmy si byly vyrovnaným soupeřem. Hradec i Brno si vyzkoušely přesilovku, nechyběly dobré zákroky gólmanů ani šance. První významnější měl na holi Mallet, prudkou nahrávku Ostřížka ale nestihl přiklepnout do odkryté branky. Dobře pálil krátce po buly Mueller, proti němu se pro změnu zaskvěla Kiviahova lapačka.

A v permanenci musel východočeský brankář zůstat i nadále, protože Ďaloga se protáhl mezi dvěma obránci a bekhendem se snažil Kiviaha nachytat. Nepovedlo se, udeřit pak mohli v přesilovce pro změnu hosté. McCormack dvakrát nabízel od modré na teč, z pravého kruhu zase pálili Oksanen s Kevinem Klímou. Jenže také Sedláček mezi tyčemi nechyboval.

Krátce po polovině třetiny okořenila dění na ledě potyčka mezi Šaldou a Radovanem Pavlíkem, oba za ni vyfasovali dvě minuty. Hra ve čtyřech však nic mimořádného nepřinesla, naopak brněnská přesilovka ano. A to konkrétně ta dvojnásobná, v níž Vincour přiťukával u levé tyče, Kiviaho však skvěle natáhl pravý beton. Na druhé straně pak krátce před sirénou nesedla Perretovi střela v přečíslení, otevření skóre se tak nekonalo.

Hradec si vypracoval náskok, Brno se dostalo na kontakt

Zato z prostřední části uplynulo jen něco přes dvě minuty a Mountfield se radoval poprvé. Kelly Klíma nahrál bekhendem z rohu kluziště na pravý kruh, kam si sjel Graeme McCormack a uklidil puk do odkryté části svatyně – 0:1. Vzápětí mohlo být srovnáno, když se kotouč válel na druhé straně vedle ležícího Kiviaha, ale hostující obránci ho stihli odpálit do bezpečí včas.

A ve 28. minutě měla východočeská střídačka důvod slavit znovu. V přesilové hře totiž na modré lajně napřáhl Jeremie Blain a dost možná i s přispěním nějaké teče zaplul hrací předmět do levého vinglu – 0:2. Na hokejistech Komety bylo vidět, že role dotahujícího celku se jim příliš nezamlouvá, postupně tak dobývali hradecké území.

Našlápnutého Malleta zastavila před únikem hostující obrana, Horkého rychlá klička do bekhendu zase skončila na tyči. Netrefil se ani Holland pálící z pravého kruhu, nakonec se však pro Brno ukázala být úspěšná početní převaha. Přestože Hradečtí ji po většinu času dobře bránili, deset vteřin před jejím vypršením úspěšně dorážel Luboš Horký – 1:2.

Zkušenou hrou si Lvi triumf pohlídali

Hra v nestandardním počtu hráčů na ledě pokračovala i ve třetím dějství. Zatímco hradecká přesilovka toho ale příliš zajímavého nenabídla, ta brněnská ano. Jenže paradoxně se v ní zajímavé akce děly Mountfieldu. Dvakrát byli v přečíslení Lev s Perretem, o neúspěšné zakončení se rovným dílem podělili. A mezi těmito šancemi stihl dát Bohumil Jank svou třetí branku sezóny, když prudkou ranou využil Koukalovu chytrou nahrávku – 1:3.

Až po skončení přesilovky byli domácí blízko gólu, Gulašiho nahození od modré se totiž odrazilo od bránícího Východočecha a nechybělo mnoho, aby skončilo v síti. Hradečtí však poté uzamkli střední pásmo, soupeře přes něj nepouštěli a Kometě rychle ubíhal čas. K vidění navíc byly také nepřesnosti, celý obraz hry hrál do karet spíše Lvům.

Navíc si Mountfield vytvořil v útoku solidní tlak a Smoleňákovu střelu do odkryté brány zachránil jen skok Sedláčka s nataženou lapačkou. Po ubránění dalšího oslabení zkusili domácí v závěru ještě hru bez gólmana, Horký ale křížem pálil mimo a zbytek akcí si Hradec pohlídal. Po dvou porážkách se tak vrátil na vítěznou vlnu, z Moravy si odvezl výhru 3:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 1 0 1 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 1 0 1 2 2
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Kelly Klíma 0 1 1 1 2
Petr Koukal 0 1 1 1 0
Christophe Lalancette 0 1 1 1 2
Patrik Lamper 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 1 1 0 0
Graeme McCormack 1 0 1 2 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Ahti Oksanen 0 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 1 1 0 2
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 2 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 2
Radim Šalda 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 60 31 1 30 96,77 0 0

Ohlasy k utkání



https://tv.isport.blesk.cz/video/7355316