Preview k zápasu
so 27.11.2021 | Petr Šatalík

Setřást hrozivý výsledek. Lvi míří do Brna pro povzbuzení

Páteční střetnutí se Spartou svěřencům Tomáše Martince výsledkově absolutně nevyšlo. Mountfield HK schytal jen za poslední dvě třetiny sedmigólový příděl a s takovým se vítězit nedá. Východočeši ale mají obrovskou výhodu v tom, že se z tohoto otřesného klání mohou bleskově oklepat a zamířit vstříc světlejším zítřkům. Vyráží totiž k dalšímu měření sil na led Komety, úvodní vhazování v Brně je naplánováno na nedělních 17:00.

„Na Kometu jedeme vyhrát a nastartovat novou šňůru!“

#30 Jakub Lev (o duelu s Brnem)

Za duelem s Pražany se ještě krátce ohlíží Jakub Lev. „Všechno bylo špatně, byli jsme mizerní na forčeku, Sparta hrála jednoduše, dvě nahrávky, pak jedna dlouhá, kterou tečovali do útočného pásma a buď jeli dva na jednoho, nebo sami. Nás doteď zdobila kompaktní hra, kdy jsme hráli spolu, pomáhali jsme si, když jeden z nás propadl, hned ho zastoupil druhý. Tentokrát jsme hráli hrozně roztahaně a Sparta ty díry využila, šance které měla, pak zvládla využít. Pro nás to byl zápas blbec,“ nebral si servítky důrazný a současně produktivní útočník.

Forvard Východočechů už ale nad kláním s Pražany nechce moc dumat. „Uvidíme, co nám řeknou trenéři. Sami ale víme a jsme dostatečně zkušený mančaft na to, abychom věděli, že tohle bylo špatný. V sobotu už se budeme koncentrovat na dobrý trénink, rozbruslení, správnou životosprávu. Na Kometu jedeme vyhrát a nastartovat novou šňůru, takže osobně bych už duel se Spartou zahodil, maximálně si můžeme říct ty nejdůležitější systémové chyby a pak musíme jít dál,“ velí hráč, který pod Bílou věž dorazil v sezóně 2019/20 právě z Brna.

Situaci v extralize sleduje detailně. „Celky, které jsou trochu níž, musí začít hrát trochu jiný hokej a po těch týmech nahoře půjdou. V tabulce se udělaly nějaké díry, ale málokdy to tak vydrží, mužstva zespoda jsou kvalitní, v extralize není špatný soupeř. Musíme být připravení na to, že se na nás bude chtít každý vytáhnout a zvednout, měli bychom být pořád připravení v montérkách, abychom jim to neusnadnili,“ nabádá Jakub Lev. „V Brně jsem chvilku strávil, ale že bych to bral tak, že jsem tam doma, nebo že bych tam měl něco odehráno, tak to úplně nemám. Ale hraje se mi tam dobře, bohužel už tam bude jen tisícovka fanoušků, což mi vadí, protože jindy je tam výborná atmosféra,“ přiznává Jakub Lev.

PetrHolík
Centr první formace je společně s Muellerem letos nejproduktivnějším hráčem Brna. Potvrzuje svou pověst skvělého tvůrce hry, zapsal už 16 asistencí. Páteční zápas ve Vítkovicích však nedohrál a Kometě může citelně scházet.

Moravany trápí oslabení, tahouny jsou Mueller a Holík

Kometa už není tím celkem ze sezóny 2017/18, který válcoval jednoho soupeře za druhým a každý se mu chtěl vyhnout nejen pro až přespříliš horkokrevné domácí publikum. Brňané jsou dnes již pouhým stínem týmu, který před třemi roky vyhrál extraligu dvakrát po sobě, aktuálně jim patří až 13. místo v tabulce! Jenže Moravany není radno podceňovat, když mají den, dovedou si na své slavné časy vzpomenout a pak jsou schopni znovu porazit jakéhokoliv protivníka. V současné chvíli je jejich forma kolísavá, z předchozích pěti duelů vyhráli tři.

Pokud bychom chtěli najít slabinu moravského celku, měli bychom se zaměřit na jeho oslabení. Brňané ubrání přesilovky protivníka pouze v 75,34 % případů, což znamená, že v podstatě z každé čtvrté početní výhody soupeře inkasují branku, hůře jsou na tom v početní nevýhodě jen kladenští Rytíři. Na Kometu by tak měl platit rychlý hokej, kde si protivník pohybem vynutí nedovolené zákroky svěřenců Jiřího Kalouse.

Kometa v ofenzivě spoléhá především na svůj první útok, Peter Mueller (10+12), Petr Holík (6+16) a Martin Zaťovič (7+11) jsou nejproduktivnějšími hráči mužstva, k nim přiřaďme ještě Michala Krištofa (5+13). Hradci může hrát lehce do karet, že druhý jmenovaný nedohrál páteční duel s Vítkovicemi a v neděli bude soupeři Mountfieldu nejspíš chybět. V obraně vyniká svou obětavostí Michal Gulaši, jenž v sezóně zblokoval už 68 střel soupeře. Druhý muž této statistiky, Radek Kučeřík, jich má skoro o polovinu méně. Brankáři Komety na tom zatím nejsou dobře, Matej Tomek má procentuální úspěšnost zákroků jen 90,02 %, Lukáš Klimeš je na tom ještě hůř.

Sestavy z minulého utkání


Tomek - Ďaloga, Holland, Roth, Kučeřík, Gulaši, Bartejs, Forman - Zaťovič, Holík, Mueller - Pavlík, Krištof, Horký - Meluzín, Rákos, Vincour - Dočekal, Ostřížek, Mallet.