Zápasy
čt 2.9.2021 | Jan Vavřina, Adam Kodet | Foto: Alena Zapletalová / HC Olomouc

Ani v Olomouci nedohráno. Duel zastavilo zranění brankáře

Zápasové menu

Po zápase v Liberci nebylo dohráno ani závěrečné utkání Mountfieldu HK v letošní přípravě. Na ledě Olomouce se Východočeši postupně dostali do vedení 3:1, výsledek duelu ale není tentokrát vůbec důležitý. V 53. minutě totiž došlo ke zranění domácího brankáře Branislava Konráda a zápas byl předčasně ukončen. Držíme pěsti, ať je všechno v pohodě, Braňo!

Hradečtí trenéři zřejmě již našli ideální složení jednotlivých útočných i obranných linií, protože v Plecharéně vyjela na led totožná sestava jako v úterý proti Liberci. Jedinou změnou tak byl post brankáře, který tentokrát zastal Štěpán Lukeš.

Lvi se ujali vedení při hře ve čtyřech

Začátek utkání ukázal, že se sice stále jedná o přípravu a puky občas nelétaly, kam měly, ale jednotlivé formace o sobě přeci jen věděly o něco víc než na začátku srpna. Výraznější možnost si jako první vytvořil olomoucký Ostřížek, jenž vyšil pár ostrých kliček do hradecké obrany a sám vystřelil na bližší tyč. Za povšimnutí pak na druhé straně stála akce, kdy McCormack ze své pozice beka zabránil zakázanému uvolnění a okamžitě hledal před bránou Lampera, slovenský forvard byl však pokrytý.

Na další výraznější vzruchy si prořídlé tribuny musely počkat dalších pár minut. Nedomlel nejprve ukázal, že kromě svých obvyklých povinností se nebojí si připravit i střeleckou pozici. Vybruslil si až do hloubi levého kruhu a mířil tahem pod víko, pár centimetrů mu ale přeci jen chybělo. Na opačné straně pak hradecká defenzíva zapomněla na Káňu, kterého v úniku vychytal včas vyjetý Lukeš.

Pět minut před koncem periody se do hry poprvé výrazněji zapojili i rozhodčí. Ti museli umravňovat Lva a Knotka, kteří se jali si zblízka vyřizovat účty. Situace vyústila v tresty na obou stranách a právě více prostoru na ledě při hře ve čtyřech využili Lvi k otevření skóre. Do sítě bývalého týmu se trefil Aleš Jergl, jenž zblízka puk narval nekompromisně pod horní tyč. Do šaten se tedy šlo za stavu 1:0 pro Hradec.

Hradec zužitkoval tlak a zdvojnásobil vedení

Druhá perioda začala velmi ožehavě pro olomouckého gólmana Konráda. Ten hned v první minutě vyjel daleko ze svého pracoviště proti Oksanenovi, ten ho si ho ale chytře obhodil a odkryla se před ním úplně prázdná branka. Do lehce lajdáckého zakončení však Finovi stačil lehnout Ostřížek a hrdinsky tak zabránil jasnému gólu. Hradecký tlak se po tomto momentu začal pomalu, ale jistě stupňovat.

Východočeši sice trávili většinu času s pukem na holi v blízkosti Konráda, scházela jim však finální přihrávka nebo nějaký překvapivý moment, který by vedl k výraznější šanci. Soupeři z Hané si museli připadat jak na řetízáku, jak se jim motala hlava. Stačil ale jeden přejezd na opačnou stranu hřiště a vše bylo jinak. Rostislav Olesz vypálil z mezikruží, obkroužil branku a dorážkou své vlastní střely zblízka propasíroval puk skrz Lukešovu výstroj.

Hradecké hráče však ani tento moment nevykolejil a netrvalo to dlouho a vedení si vzali zpět. Ve středu hřiště hru zpomalil Cingel a chytře přikopl puk do jízdy Smoleňákovi. Ten po svém výpadu rozezvonil tyč, kotouč se ale odrazil příhodně na hůl Aleše Jergla, jenž ho ze vzduchu doklepl do sítě. Gólem do šatny pak náskok Hradce zvýraznil Kelly Klíma, který nádhernou ranou do vinglu zužitkoval přesný pas z rohu hřiště.

Utkání bylo kvůli zranění brankáře předčasně ukončeno

Hradecký rozlet kromě pauzy mezi třetinami přibrzdilo i oslabení hned zkraje periody, pak už se ale obraz hry znovu zbarvil do odstínů červené, bílé a černé. Občasné kaňky v podobě kohoutí stopy se na něm však postřehnout přeci jen daly, třeba když dělovku Škůrka tečoval jeden z jeho spoluhráčů do tyče. Jinak ale Lvi hýřili aktivitou a měli střeleckou převahu.

V hokeji a ve sportu obecně občas přijdou momenty, kdy jde každá malichernost a kratochvíle stranou a to přesně se stalo 7 minut a 46 sekund před koncem třetí třetiny. Po střetu před brankovištěm Petr Koukal nešťastně a nekontrolovatelně zajel bruslí do brankáře Konráda a zasáhl ho nožem někam mimo výstroj do oblasti krku.

Okamžitě byla přivolána lékařská pomoc, ruku k dílu přiložili i hráči na obou stranách. Po domluvě kapitánů s rozhodčími byl následně duel ukončen za stavu 3:1 pro Hradec. Výsledek zápasu byl ale jen druhotný, důležitější je samozřejmě zdraví všech aktérů. Nezbývá tedy než popřát olomouckému gólmanovi brzké zotavení a co nejmenší zdravotní újmu.

Ohlasy k utkání