Preview k zápasu
st 1.9.2021 | Jan Brůna

Generálka na extraligu! Hradečtí míří na olomoucký led

Generálka před startem extraligy je tady! Hráči Mountfieldu HK zažívají povedenou přípravu, když z devíti zápasů sedmkrát vyhráli. Naposledy nad Libercem, který po dobrém výkonu přetlačili 3:1. K poslednímu přátelskému mači jedou Lvi do Olomouce, která se zatím výsledkově hledá. Před svými fanoušky se ale bude chtít ukázat. Duel startuje ve čtvrtek od 17:00.

„Stoprocentně to bude úroveň extraligy.“

Ladislav Čihák (o duelu s Olomoucí)

Hradečtí hokejisté sehráli s Tygry úspěšnou odvetu, když je po venkovní prohře 0:3 porazili na domácím ledě 3:1. „Myslím si, že Liberec hrál pořád stejně – na rozdíl od nás velmi dobře bruslil. První zápas jsme nebruslili vůbec a ve druhém ano. Soupeři jsme dokázali narušit spoustu akcí, byli jsme vlezlí. Dokázali jsme se i dobře postavit do středního pásma a bránit ho. Byl to chytrý výkon, v tom byl jednoznačně rozdíl oproti prvnímu utkání. Je pravda, že jedno oslabení nám nevyšlo, tam to Liberec dobře sehrál, ale zbytek kluci ubránili, což je proti takhle silnému soupeři důležité,“ představuje svůj pohled na věc Ladislav Čihák.

Start extraligy se kvapem blíží, trenéři tudíž jistě přemýšlí nad tím, jak se za dobu přípravy posunul herní projev. „Minulý týden jsme spokojeni nebyli. Řekli jsme si k tomu v kabině pár věcí a kluci na to zareagovali, to šlo vidět na ledě. S takovým přístupem a nasazením, kdy chceme, aby hráli všichni, můžeme pomýšlet na dobré zápasy a výsledky,“ popisuje asistent kouče Tomáše Martince. V poslední přípravě čeká na Východočechy Olomouc, na jejíž led zajíždí už ve čtvrtek. „Stoprocentně to bude úroveň extraligy, je to generálka pro oba týmy. Jednoznačně se pojede na krev, z naší strany určitě ukážeme, jak chceme hrát a jak chceme být úspěšní,“ hlásí muž, který před příchodem pod Bílou věž devět sezón působil v Plzni.

Velkým faktorem může být také účast, nebo naopak neúčast Davida Krejčího v zápase. „To je velká neznámá. Za mě je David jeden z nejlepších hokejistů za posledních deset patnáct let. V Česku se na něj hodně zapomínalo, protože byl pořád v Americe. Byl jeden z nejlepších hráčů, který hrál NHL, a jsem strašně rád, že ho v extralize uvidím. Myslím si, že Olomouc hodně zvedne. Budu jedině rád, když nastoupí,“ říká čtyřicetiletý trenér. A jak podstatná bude poslední prověrka před ligou z psychického hlediska? „Když člověk vyhraje, nesmí z toho létat někde ve vzduchu, a když prohraje, nesmí se z toho posadit na zadek. V utkání musí být vždy dobrý herní projev, uděláme pro něj maximum,“ slibuje Ladislav Čihák.

BranislavKonrád
Třiatřicetiletého rodáka z Nitry čeká v Olomouci již sedmá sezóna v řadě. V době přípravy navíc se Slovenskem postoupil na Zimní olympijské hry v Pekingu.

Kohouti v přípravě všechno prohráli

Mora má nakonec za sebou celkem úspěšnou extraligovou sezónu. Z 12. pozice totiž postoupila do play off a v předkole senzačně vyřadila plzeňskou Škodovku 3:0 na zápasy. Ve čtvrtfinále na Hanáky čekala pražská Sparta, na tu již ale svěřenci dua Jan Tomajko–Zdeněk Moták byli krátcí a po porážce 0:4 na zápasy pro ně ročník 2020/21 skončil.

Olomoucký kádr neprošel přes léto výraznější obměnou. S týmem se rozloučili zadák Martin Vyrůbalík a útočník Tomáš Gřeš (Poruba). Naopak k mužstvu se připojila trojice hokejistů. Konkrétně Dalibor Řezníček, který získal titul se Zlínem, další obránce Tomáš Černý, jenž přišel z Jihlavy, a konečně i největší posila celé extraligy David Krejčí. Bývalý plejer Bostonu a spoluhráč Davida Pastrňáka se do české soutěže vrací po dlouhých letech, jeho start proti Mountfieldu je ale nejistý.

Moravskému týmu to v letošní přípravě výsledkově hodně nejde. Mora totiž padla v každém ze sedmi přátelských duelů, které odehrála. Dvakrát se tak stalo s Dynamem (1:3 a 4:5 po samostatných nájezdech), s Vítkovicemi (2:4 a 1:2) i s Kometou (2:3 po samostatných nájezdech a 1:2). Do jednoho mače nastoupili Kohouti také proti Hradci, od něhož inkasovali šest branek! Odveta a zároveň generálka na ligu pro oba celky je na programu ve čtvrtek. Jak dopadne?

Pravidla vstupu na čtvrteční zápas

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu. Mimo to je povinné v průběhu utkání sedět a mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v tomto článku.

Sestava HC Olomouc z posledního zápasu


Lukáš – Řezníček, Dujsík, Valenta, Rutar, Mareš, Černý – Klimek, Nahodil, Tomeček, Káňa, Navrátil, Kucsera, Ostřížek, Knotek, Bambula, Olesz, Kolouch, Kunc.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK