Zápasy
čt 13.4.2023 | Klára Petrásková, Tomáš Prodělal

Přes 138 minut neskutečného boje. Vítkovice srovnaly sérii na 3:3

Tři mečboly jsou pryč. Hradec měl v semifinále luxusní náskok, ten je ovšem už minulostí. Lvi na svého soupeře od začátku nastoupili a střelecky ho předčili, jenže to byly Vítkovice, kdo po většinu duelu hájil hubený náskok. Ten sice ještě Mountfield stáhl a vynutil si prodloužení, když McCormack s přispěním teče jednoho z bránících odčaroval Stezku. Nastavení bylo téměř nekonečné a zápas se stal nejdelším v dějinách české soutěže. Ukončil ho až v oslabení v čase 138:51 Lakatoš a vynutil si sedmý duel.

Pro semifinále číslo šest sáhli hradečtí trenéři k několika změnám. Do brány se vrátil Machovský, v první obranné lajně zastoupil Janka Gaspar a na pozici sedmého beka byl připraven Marcel. Místo v prvním a třetím útoku si prohodili Werek s Radovanem Pavlíkem, ve čtvrté útočné letce pak naskočili na křídla Zachar a Smoleňák.

Mountfield začal velkým tlakem, ale prosadil se soupeř

Záměr Lvů byl jasný. Už od začátku nastoupili na svého soupeře, každý kotouč tlačili do útočného pásma a chtěli to být právě oni, kdo zaskočí soupeře rychlým otevíracím gólem. A Stezka se skutečně musel ohánět. Velký závar před bránou vytvořilo duo Rosandič – Okuliar, od modré čáry zase prověřili gólmanovu pozornost Blain s Kalinou a od levé tyče se snažili trefit i Jergl a Perret.

Na startu 9. minuty už to vypadalo, že tlak Východočechů ještě umocní přesilovka, jenže opak byl pravdou. V početní výhodě se domácí téměř nedostali do pásma a krátce po jejím skončení udeřily teprve z druhé střely Vítkovice. Jarůšek našel zleva křížem Petera Kriegera, který měl před sebou volný prostor a využil ho k prostřelení přesouvajícího se gólmana – 0:1.

Po inkasování aktivita Hradeckých trochu povolila a Machovský musel řešit Kovářovu ránu od modré, ještě před sirénou si ale vzali slovo zpět Lvi. Rosandič poslal na led tvrdým hitem Kriegra, jenž se sice chvíli nezvedal a Rosandiče si vzal do kravaty Jarůšek, hra ovšem plynula dál. A z toho taky salva domácích pokusů, jenže ani Eberle, McCormack nebo Lalancette bezchybného Stezku nepřekonali.

Druhá část vyvolala řadu vášní, gólovou situaci nikoliv

Začátek dvacetiminutovky strávila Ridera v početní výhodě, několik vteřin dokonce i v dvojnásobné. Ovšem ani hostům se přesilovky nevyvedly dle představ a největší šancí tak zůstalo přečíslení domácích. Perret ujel po pravé straně, na kruhu udělal brzdu a kličku na střed a rozhodl se sám i zakončit, jeho švih ale stihl zvednout do ochranné sítě svým náčiním Gewiese.

Především druhý udělený trest se nelíbil fanouškům v hledišti ani hráčům na ledě a rozpoutala se tak bouře emocí, která už neustala. V hektickém úseku hry měli práci oba maskovaní muži, nebezpečněji však vyhlížely situace před Machovským. Nejprve přečíslení Vítkovic hasila hokejka Kaliny, na druhé straně zase dojel z druhé vlny situaci Chlán a chvíli se nevědělo, kde puk vyplave. Jarůškova rána z vrcholu kruhu pak změnila o McCormacka směr a Machovský měl špičkou pravého betonu co dělat.

Zmiňovaná emotivní bouře opět zesílila po sérii hraničních situací ve východočeském útočném pásmu, to zase pro změnu dostalo do varu hradeckou střídačku. Radovan Pavlík pálil zprava na vyrážečku, Smoleňák se zase snažil zakončit po obkroužení klece. Mountfield si v samém závěru nakonec vybojoval i onu přesilovku, jenže McCormack mířil z první mimo a Lalancette u pravé tyče narazil jen na utěsněný prostor.

Hradec bušil tak dlouho, až si vynutil vyrovnání

Do třetí třetiny vstoupil Hradec podobně jako do té první, nechal ale v obraně několik skulin, a ty Vítkovice málem využily. Kotala střílel křížem naštěstí pro domácí mimo, chvíli nato se před bránou ocitl úplně osamocený Gewiese. Kotouč si stáhl do bekhendu a chtěl jej umístit mezi betony, jenže tam zůstala připravená Machovského hůl. A výstroj domácího strážce svatyně odolala i Fridrichově ráně zprava.

Hradec však cítil, že se čas krátí, začal tak postupně vystrkovat zase útočné růžky. Po mele za Stezkovou brankou se hrálo ve čtyřech na obou stranách a spoustu nebezpečných ran pochytal právě hostující brankář, chvíli poté, co se oba hříšníci vrátili na led, ale přeci jen kapituloval. Na střelu Graemeho McCormacka z vrcholu levého kruhu sice dobře viděl, jenže Jarůšek ji nechtěně usměrnil přímo pod horní tyč a v ČPP Aréně vypuklo nadšení – 1:1.

Od té chvíle se led v hale vařil ještě víc. Oba celky si sice dobře uvědomovaly, že teď už může rozhodnout jeden jediný gól a ten málem vstřelili domácí. Skákající nahození ze středu hrací plochy odskočilo Stezkovi k volnému Eberlemu, ten však touš vrátil jen do náruče gólmana. Dvě minuty před koncem zkusil rozhodnout individuálním únikem Perret, brankář s rytířem Vítkem na hrudi ale Francouze odmítl. 56 vteřin před sirénou musel Machovský kvůli oslabení do pozoru. Fantastický zákrok zaznamenal proti Kriegerovi, jenž vyplaval úplně sám na brankovišti, rozhodnutí zápasu však nepřinesl.

Rozhodnout mohly oba celky, gólmani však odolali

Do prodloužení naskočili Moravané ještě s více jak minutou přesilovky. V té měl největší šanci Mikuš, který si sjel na mezikruží, volnou dálnicí napálil však jen zadní hrazení. Po vypršení trestu vyložených šancí ubylo, to se ale nedalo říci o vášních v hledišti, kde fanoušci obou celků fandili ze všech sil. Na ledě měli opticky navrch Hradečtí, jenže si nevypracovali žádnou větší šanci.

Po komerčním brejku otěže utkání přebrali hosté a Grman se pokoušel rozhodnout po efektním objetí branky, Machovského beton byl ale na místě včas. Dění mezi mantinely poté zachvátila oboustranná opatrnost, která vedla ke značně zhuštěnému střednímu pásmu. To se podařilo po několika minutách překonat až Východočechům a Klíma se ocitl v dobré palebné pozici na kruhu, Gewiese ale do rány lehl a zamezil ohrožení vlastní branky.

Hradečtí si připravili zámek, ale obránci prostor před Stezkou skvěle vyčistili, takže na pokusy domácích s přehledem viděl. Jak se blížil konec první nastavené dvacetiminutovky, tak přišly infarktové momenty před domácí brankou. Nejprve to vypadalo, že po Rosandičově zaváhání pojede Chlán sám na gólmana, ale slovenský bek stihl nebezpečí uhasit. Těsně před sirénou vyslal Lakatoš do úniku Bukartse, Machovského beton byl však proti konci duelu.

Další nebezpečné šance, pořád ale nula gólů

Druhá nastavená část začala v o poznání vyšším tempu než ta předešlá. Miškář nabral rychlost ve středním pásmu, proháčkoval se až za brankovou čáru, odkud poslal touš do brankoviště, kde poskakoval bez dozoru, než ho odklidil Grman. Lvi nadále tlačili a po několika minutách už je dělili pouze centimetry. Po Werekově přenesení hry našel zpoza klece Štohanzl Okuliara, který nastřelil levou tyč a touš se odrazil ven!

Zazvonění na brankovou konstrukci ale Vítkovické probralo. Nejprve Grmanovu dělovku tečoval těsně vedle Fridrich. Hosté ucítili šanci a rozvířili v útočném pásmu slušný vír. Na jeho konci se strhla před Machovským obrovská mela, v níž Lindberg prošťouchal puk jen o milimetry mimo. Na druhé straně se ve své kanceláři po ráně Filipa Pavlíka připomněl Smoleňák, ale ani on duel nerozsekl. Po vyhraném vhazování si pumelici nejtvrdší střelec extraligy zopakoval, tentokrát po teči Eberleho proletěla těsně nad hostující svatyní.

Mountfield dostal unikátní šanci na využití v podobě přesilové hry, když za vystřelení puku mimo hřiště putoval za katr Gewiese. Ridera ale v početní nevýhodě bránila velmi slušně a k větší šanci se svěřenci Tomáše Martince dostali až v jejím závěru, avšak ani Jergl po najetí z pravé strany recept na Stezku nenašel. To se zblízka nepodařilo ani Klímovi a maskovaný fantom v modrém si připsal další úspěšný zákrok. Kovářův trest za stejný prohřešek také k ničemu nevedl.

Ani dva duely v jednom k rozhodnutí nevedly

Ve zbytku přesilovky stihl ještě Filip Pavlík orazítkovat pravý Stezkův beton, mnohem větší šance pak přišla po srovnání počtu hráčů. Zachar nakopl motory a dostal se do situace dvou na jednoho, na Eberleho však přihrávka neprošla. Následně musely do akce jehly a nitě, které opravovaly díru v hostující síti. Když bylo vše v pořádku, dočkali se diváci v hale gólu. Po Lakatošově průniku sklepl touš do branky Bukarts, radosti však dosáhl vysokou holí, a tak se po kontrole videa pokračovalo dál ve hře.

Neuznaný gól Rideru zmrazil a Jergl ji vzápětí mohl ukončit sezonu, ale po objetí branky touš jen prolétl brankovištěm. Když to nevyšlo individuálně, zkusila to domácí šestadvacítka biliárovým odrazem v přesilovce, znovu neuspěla. Po jejím vypršení předvedl krásnou vyšívačku Rosandič, která vyústila v Klímovu dorážku, ta se ale mezi tři tyče nevešla. Stejný osud potkal i pokus Radovana Pavlíka, který by měla problém pozřít i branka fotbalová.

Jak čas plynul, hra začal připomínat šachovou partii, hokejisté už v únavě nebyli schopní téměř odšlapovat, a tak si jen přihrávali ve stoje. Když uplynula 114. minuta, bylo už jasné, že všichni v ČPP Aréně sledovali nejdelší zápas historie české nejvyšší soutěže. Vody v tomto úseku rozčeřil Miškář, který našel nikým nehlídaného Wereka, ten však před poloprázdnou brankou puk pouze podmetl.

Nejdelší zápas v historii rozhodl Lakatoš

Hráči ze začátku další fáze snad už ani neviděli a sotva se drželi na nohou. Promítlo se to také na šancích, těch bylo totiž jako šafránu. Za zmínku stojí snad jen teč Kalinova nahození Werekem. Po jednom propagačním nahození se za Stezkovou brankou strhla mela, která vyústila v šest ležících hráčů a dva vyloučené, po jednom na každé straně.

Oba celky se nakonec dostaly do trochu otevřenější partie, byť působila jako ve zpomaleném filmu. Klíma zajel do útočného pásma, zasekl a naservíroval mezi kruhu Eberlemu, jenže ten patkou hole vrátil puk pouze do rohu. Na opačném konci bylo o něco nebezpečněji. Machovský neudržel nahození od mantinelu, které vyplavalo před dojíždějícího Bukartse, ani lotyšský reprezentant, ale duel ukončit nedokázal.

Vše nakonec rozhodlo vyloučení Gewieseho, který u mantinelu sroloval Štohanzla. Ale úplně jinak, než by se dalo čekat. Hradecká obrana zachybovala na modré a do přečíslení ujel Dej a Dominik Lakatoš. První jmenovaný posunul puk Lakatošovi, který tváří v tvář Machovskému nezaváhal a bekhendovou kličkou v čase 138:51 ukončil více jak šestihodinový zápas – 1:2p. Sérii tak čeká rozuzlení v podobě sedmého mače, jenž se odehraje v sobotu v Ostravě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 1 0
Jan Eberle 0 0 0 -1 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 0
Patrik Marcel 0 0 0 -1 0
Graeme McCormack 1 0 1 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Oliver Okuliar 0 0 0 0 4
Radovan Pavlík 0 1 1 0 2
Filip Pavlík 0 0 0 -1 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 0
Mislav Rosandič 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 4
Ethan Werek 0 0 0 -1 0
Marek Zachar 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Machovský 139 49 2 47 95,92 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/8305546