Zápasy
so 22.4.2023 | Adam Kodet

Třetí finále rozhodl jediný gól, Hradec po boji padl 0:1

O osudu třetího finálového dějství rozhodla jediná branka, kterou obstaral třinecký Marko Daňo na začátku druhé periody. Lvi měli střeleckou převahu, přiměli soupeře zablokovat 26 ran, ale žádný z puků si nenašel cestu do sítě. Stejně jako jeho semifinálový soupeř si tak Hradec zkusí, jaké to je sérii obracet za stavu 0:3. Čtvrté finále se odehraje v neděli ve stejný čas a na stejném místě.

Finále někteří hráči zažijí jen jednou za život, někteří třeba to štěstí nebudou mít nikdy. I proto Jakub Lev a Bohumil Jank na třetí bitvu znovu oblékli výstroj a nazuli brusle a vrátili se na soupisku, na úkor Gaspara a Smoleňáka. V brance opět dostal důvěru Matěj Machovský.

Takticky vedená bitva gól nepřinesla

Přerušení hry v prvních sedmi minutách se dala napočítat na prstech jedné ruky obsluhy cirkulárky. Oba celky tak mohly plynule střídat během hry a čas přirozeně ubýval. Úměrně s tím ale nenarůstal počet střeleckých příležitostí, tu největší si vytvořili Zachar s Okuliarem. Oba podporovaní svým centrem Klímou si vyměnili několik pasů a po nich dvakrát ohrozili třineckou branku, bez gólového účinku.

Oceláři, jak je jejich zvykem, se nikam netlačili a nevyvíjeli přílišnou aktivitu směrem vpřed, pokud to nebylo vyloženě nutné. Jen co však překročili s pukem útočnou modrou, zavánělo to gólem na míle daleko. Blízko byl rekordman play off Růžička, který však jako by nevěděl, zda chce zakončovat nebo stříleným pasem hledat před prázdnou brankou Chmielewského. Polovičaté řešení mělo za následek puk, který jen těsně minul levou tyč.

Závěr periody lehce opepřila rozmíška mezi Voženílkem a Werekem, po které následovala hra ve čtyřech. Během ní se do pohledné kombinace dostali Jergl s Klímou, jenže na krásu se v play off nehraje, pokud po ní nepřijde kvalitní zakončení. V závěru ještě obkroužil branku obránce Jeřábek a snažil se Machovského překvapit, ale ani on, ani dorážející Roman na brankovišti neuspěli, a tak podruhé v sérii nepadl v první třetině gól.

Třinec potrestal chybu, pak se opět zvolnilo

V té druhé se na něj ale nečekalo vůbec dlouho. Už během první minuty se uvolnil Marko Daňo a vymyslel forhendový blafák, na který hradecký brankář nedosáhl. Gólový spouštěč na domácí straně zafungoval okamžitě, hned v následujících minutách Slezané soupeře zamkli v pásmu a kolem branky nebezpečně posouvali puky Chmielewski s Růžičkou. Machovský ale všechny, které mířily na něj, udržel před sebou a jistil jednogólovou ztrátu.

V polovině periody se iniciativa začala znovu obracet a Hradec se jal ztékat Ocelářské hradby. Ty však vypadaly skálopevně a stály přesně tam, kde měly. Když se schylovalo k něčemu, co připomínalo šanci Lvů, buď jim soupeř zablokoval hůl nebo vystřelený puk. Třinecký velitel Moták se musel na střídačce usmívat pod vousem, protože bitevní plán vycházel jeho jednotkám do puntíku.

V některých momentech se do dění na ledě už výrazně začínal promítat fakt, že Hradec hrál v semifinále reálně 10 zápasů a Třinec má v nohou tři utkání předkola navíc. Hra působila unyle a unaveně a odehrávala poměrně daleko od obou branek. Za celých dvacet minut druhého dějství nebyla ani jedna strana blíže další brance a Východočeši si do toho třetího před sebou valili balvan v podobě jednobrankové ztráty.

Závěrečný tlak branku nepřinesl

Možnosti ke skórování přicházely výhradně po chybách v defenzívě, jako třeba ve 44. minutě, když kotouč proklouzl před branku až k Marcinkovi. Ten byl chvíli nehlídaný, ještě stihl puk stáhnout na bekhend, ale cestu do brány mu zatarasil Machovského levý beton. Stejnou mincí, tedy bekhendovou kličkou, se snažil na druhé straně oplácet Blain, ale byl příliš blízko, aby puk zvedl nad skvěle zasahujícího Kacetla.

Při nepříznivém skóre každému týmu utíká čas pocitově mnohem rychleji, což byl i případ Mountfieldu. Jak pokračovalo marné dobývání Kacetlovy branky, tím se pravděpodobnost vyrovnání či zvratu snižovala. A i když početná skupina hradeckých výjezdníků podporovala svůj tým s neutuchající touhou a nehynoucím zápalem, gólová euforie v hostujícím kotli stále ne a ne propuknout.

Závěrečné minuty se odehrávaly podle jasně daného scénáře. Mountfield se hnal za vyrovnáním, Třinec čekal v obraně na to, co na ně Lvi vymyslí. V podstatě celou závěrečnou power play se hrálo před Kacetlem, kolem kterého létaly střelecké pokusy McCormacka, Blaina či Eberleho. Třinecký fantom ale pochytal vše, co na něj mířilo, zbytek za něj vyřešila přesná ocelářská obrana. Poprvé ve finále tedy Hradec vyšel gólově naprázdno a v neděli bude odvracet konec sezóny a pokusí se sérii vrátit domů.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 -1 0
Jan Eberle 0 0 0 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Petr Kalina 0 0 0 -1 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Oliver Okuliar 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Ethan Werek 0 0 0 -1 2
Marek Zachar 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Machovský 58 22 1 21 95,45 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/8321682